Презентація "Повні й неповні речення"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови у 8 класі "Повні й неповні речення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОВНІ Й НЕПОВНІ РЕЧЕННЯ. ТИРЕ В НЕПОВНИХ РЕЧЕННЯХ

Номер слайду 2

Гра «Школа розвідників» КОД1. Означено-особове речення2. Неозначено-особове речення3. Узагальнено-особове речення4. Безособове речення5. Називне речення1 4 5 3 2

Номер слайду 3

Спостереження за мовним матеріалом. Які слова можна вставити на місці знаків питання? Чи легко їх відтворити?В руки [ ?] зброю! В душу [ ?] гнів! В серце [ ?] сміливість батьків! (О. Олесь)

Номер слайду 4

Це потрібно…знати:які речення називаються повними й неповними;коли ставиться тире в неповних реченнях;яку роль виконують неповні речення в мовленні.вміти:розрізняти односкладні речення та двоскладні неповні;ставити правильно розділові знаки в неповних реченнях;використовувати неповні речення в усному та писемному мовленні.

Номер слайду 5

Робота із підручником «Українська мов໧26, с. 167-168.

Номер слайду 6

Вправа 289 Розрізнення неповних речень та односкладних + синтаксичний розбір.

Номер слайду 7

«ТИ – РЕДАКТОР»Записати речення, уникаючи невдалого повтору слів. Пояснити вживання тире.1. Ми з любов’ю називаємо калину червоною, а південні слов’яни називають калину добровітою. Ми з любов’ю називаємо калину червоною, а південні слов’яни – добровітою. 2. На одній гілці яблуко білосніжне, а на сусідній гілці яблуко золотаве або й зовсім червоне. На одній гілці яблуко білосніжне, а на сусідній – золотаве або й зовсім червоне. 3. З дикої груші виготовляли кілька фарб: з кори виготовляли фарбу темно-коричневу, з листя виготовляли фарбу жовту, з кисличок виготовляли фарбу жовтаву. З дикої груші виготовляли кілька фарб: з кори – темно-коричневу, з листя – жовту, з кисличок – жовтаву.

Номер слайду 8

РЕФЛЕКСІЯ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ЗНАЮУМІЮТРЕБА ПОПРАЦЮВАТИ

Номер слайду 9

Пояснення домашнього завдання. Підручник, §26, с. 167-168,вправа 290 – переписати речення, розставити пропущені розділові знаки, підкреслити головні члени речення.

pptx
Додано
20 березня 2023
Переглядів
667
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку