Презентація "Повторення відомостей про синтаксис та пунктуацію"

Про матеріал

Презентація-тест з української мови 5 клас "Повторення про синтаксис та пунктуацію". Презентація також має ще один вбудований тест з можливістю миттєвої перевірки власної відповіді

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення вивченого про синтаксис та пунктуацію. Словосполучення. Речення. Члени речення

Номер слайду 2

У якому рядку всі словосполучення іменникові?а) Ручка дверей, шапка господаря, сторінка з книжки, чашка для молока;б) білий од вітру, червоний від сорому, голосно розмовляти, калинова сопілка ;в) возив сіно, демонстрував задоволення, дехто з вас;г) далеко від своїх, добре відома, йшов стежкою.

Номер слайду 3

У якому рядку поєднання слів не є словосполученням?А) густий кущ, стояли в кущах, старий чорногуз, золоті руки;Б) працювати з папером, тканина в клітину, заплющити очі, добре працювати;В) день втомився, минають дні, квіти розцвітають, море грає; Г) приїхав давно, полоти картоплю, розцвітають пишно, закінчити роботу .

Номер слайду 4

За метою висловлювання речення поділяються на: А) прості, складні, складені;Б) розповідні, питальні, спонукальні;В) причини, мети, умови;Г) єднальні, протиставні, розділові

Номер слайду 5

Двоскладними реченнями називаються речення: А) у яких наявні обидва головні члени—підмет і присудок;Б) з одним головним членом;В) у яких є другорядні члени речення;

Номер слайду 6

Назвіть речення, у якому не використано означень: А) Осінній холодок над спраглою землею шатро гаптоване широко розіп’яв. Б) А гостей вже так багато в цій порі весняній. В) Січ немало виплекала героїв, немало вмістила в собі подій. Г) У всякого своя доля і свій шлях широкий.

Номер слайду 7

Додатком називається: А) другорядний член речення, який називає ознаку предмета; Б) другорядний член речення, який означає предмет і відповідає на питання непрямих відмінків;В) другорядний член речення, який вказує на час, місце, причину дії;Г) головний член двоскладного речення, який означає дію або стан предмета.

Номер слайду 8

Виділіть речення, у якому немає додатка. А) У нас до калини ставляться з великою повагою. Б) Львів—одне з найдавніших міст України. В) Забіліли мури, вежі, появилися церкви. Г) І робота закипіла, ліс рубати почали.

Номер слайду 9

У поданому реченні підкресліть додатки. Тут копають рів глибокий, там нагортують вали.

Номер слайду 10

Виділіть речення, у якому використано обставину. А) А навколо по долині скрізь розсипались хати. Б) Князь побудував це величне місто. В) І укрили Чорне море українські кораблі. Г) Дівчина співала пісню про рідну Україну

Номер слайду 11

Яке з речень є двоскладним?А) Вивчаймо рідну мову. Б) Люблю красу чарівного слова. В) Мова об’єднує людей у національну спільноту. Г) Не можна не любити рідної мови.

Номер слайду 12

Яке з речень є непоширеним?А) Легкий сніжок припорошив землю. Б) Біліє сніг. В) Усюди засніжило. Г) Падає лапатий сніг.

Номер слайду 13

Які з названих понять є другорядними членами речення? (дати 3 правильні відповіді)а) Звертання; б) додаток; в) означення; г) підмет; д) обставина.

Номер слайду 14

Самостійна робота

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Селевко Віра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Tetjana Matvijiwyn
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 липня 2018
Переглядів
5360
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку