Презентація. Природно-заповідний фонд України

Про матеріал

До природно-заповідного фонду України належать:

•природні території та об'єкти — природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам'ятки природи, заповідні урочища;

•штучно створені об'єкти — ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

До природно-заповідного фонду України належать: природні території та об'єкти — природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам'ятки природи, заповідні урочища; штучно створені об'єкти — ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва.

Номер слайду 3

Заказники, пам'ятки природи, ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки та парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва залежно від їх екологічної і наукової, історико-культурної цінності можуть бути загальнодержавного або місцевого значення. Загалом, нараховується 11 категорій територій і об”єктів загальнодержавного та місцевого значення

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Державний заповідник Асканія -Нова

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Державний заповідник Дунайські плавні

Номер слайду 10

Кувшинка біла Болотоквітник щитолистний Сальвінія плаваюча Тілорізал алоєвидний

Номер слайду 11

Очеретянка Зуек морський Пеликан розовий Чапля сіра Чайка хохотунка Червонодзьобик Лебідь-шипун

Номер слайду 12

Ондатра Кабан дикий Косуля Видра Собака єнотовидна

Номер слайду 13

Карпатський біосферний заповідник

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Канівський природний заповідник

Номер слайду 16

Пташенята кулика-сороки

Номер слайду 17

Кулик-сорока стоїть на гнізді

Номер слайду 18

Карадазький заповідник

Номер слайду 19

Карадагський природний заповідник Чортів палець Баклан з пташенятами Чайка свариться з бакланами Весняні квіти

Номер слайду 20

Карадаг. Біостанція Зимородок на камені Пара сріблястих чайок Хохлаті баклани сушаться Лиса бухта

Номер слайду 21

Поліський державний заповідник

Номер слайду 22

Сосново-березовий ліс заповідника. Сосновий ліс заповідника весною. Вихід на поверхню докембрійських порід Українського щита. Заболочування в низинах між дюнами Канава зрошувальної системи. Рівень грунтових вод в заповіднику часто коливаеться в межах до полуметра. Низинне болото.

Номер слайду 23

Категорія Кількість Площа Об'єктів % від заг. кількості Тис. га % від заг. площі Заповідники Природні 19 0.2 198,7 5,7 Біосферні 4 0.1 264,4 7,1 Національні природні парки 38 0.5 1001,8 28,7 Заказники 2853 37,5 1257,5 36,1 Загальнодержавного значення 306 4 419,7 12,1 Місцевого значення 2547 33,5 837,8 24,0

Номер слайду 24

Пам'ятки природи 3203 42,1 26,5 0,8 Загальнодержавного значення 132 1,7 5,8 0,2 Місцевого значення 3071 40,4 20,7 0,6 Ботанічні сади 27 0,4 1,9 0,05 Загальнодержавного значення 18 0,2 1,8 0,05 Місцевого значення 9 0,2 0,1 +

Номер слайду 25

Зелена книга України є офіційним державним документом, в якому приведені зведення про сучасний стан рідких, зникаючих і типових природних рослинних угрупувань, що підлягають охороні. Книга служить основою для розробки заходів щодо збереження, відтворення і використання занесених в неї природних рослинних угрупувань.

Номер слайду 26

Протягом 2007 року відбулися позитивні зміни у динаміці ПЗФ. За цей рік створено 71 об’єкт ПЗФ загальною площею 168528,4 га. Найбільш значними серед них є національний природний парк “Голосіївський” у місті Києві, загальною площею 4521,3 га, національний природний парк “Прип’ять-Стохід” у Волинській області, загальною площею 39315,5 га та загальнозоологічний заказник “Чорнобильський спеціальний” в Київській області площею 48870 га.

Номер слайду 27

Разом з тим, за останні роки намітились негативні тенденції в розвитку мережі ПЗФ і заповідної справи в цілому. Зокрема, знизились темпи зростання площі природно-заповідного фонду. Спостерігається значне відставання розвитку системи територій та об’єктів природно-заповідного фонду в Україні порівняно з країнами Європи, де показник заповідності (відношення площі земель ПЗФ до площі держави) становить у середньому близько 15 відсотків.

Номер слайду 28

Значно зросла загроза втрати зарезервованих та перспективних для подальшого заповідання цінних природних комплексів. Серед основних проблем слід назвати:

Номер слайду 29

– неузгодженість законодавства у сфері заповідної справи із земельним, водним, лісовим та іншими законодавствами;

Номер слайду 30

– зниження темпів зростання площі ПЗФ за рахунок створення нових територій та об’єктів;

Номер слайду 31

– ліквідація спеціальних підрозділів заповідної справи у складі територіальних органів Мінприроди;

Номер слайду 32

– незавершене встановлення меж у натурі (на місцевості) територій та об’єктів ПЗФ;

Номер слайду 33

– недостатні обсяги фінансування заходів щодо збереження територій та об’єктів ПЗФ.

Номер слайду 34

Значним поштовхом у подальшому розвитку мережі територій та об’єктів ПЗФ заповідної справи стало прийняття Президентом України за ініціативою Мінприроди Указу Президента України від 27.08.2008 № 774 “Про невідкладні заходи щодо розширення мережі національних природних парків”, яким серед іншого передбачено створення найближчим часом 19 національних природних парків.

Номер слайду 35

В проекті Закону України "Про затвердження Загальнодержавної цільової екологічної програми розвитку заповідної справи на період до 2020 року" передбачити створення:

Номер слайду 36

в м. Севастополь національного природного парку на базі існуючих ландшафтних заказників загальнодержавного значення «Мис Айя» та «Байдарський»; НПП «Київські острови» в межах міста Києва з включенням території регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови», островів Труханів та Жуків; в Черкаській області НПП «Черкаський бір»; в Чернівецькій області НПП «Черемоський» на базі існуючого однойменного регіонального ландшафтного парку;

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Закон України "Про екологічну мережу" № 1864-IV був прийнятий 24 червня 2004 року і вступив в силу з 1 січня 2005 року. В цьому законі сформульовані основні принципи формування, збереження та використання екомережі.

Номер слайду 39

Відповідно до Закону України "Про екомережу" до структурних елементів екомережі відносяться ключові, сполучні, буферні та відновлювані території. Ключові території забезпечують збереження найбільш цінних і типових для даного регіону компонентів ландшафтного та біорізноманіття. Сполучні території (екокоридори) поєднують між собою ключові території, забезпечують міграцію тварин та обмін генетичного матеріалу. Буферні території забезпечують захист ключових та сполучних територій від зовнішніх впливів. Відновлювані території забезпечують формування просторової цілісності екомережі, для яких мають бути виконані першочергові заходи щодо відтворення первинного природного стану.

Номер слайду 40

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Харчук Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
27 червня 2018
Переглядів
10766
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку