ПРЕЗЕНТАЦІЯ "ПРИЙМАННЯ МАШИН НА РЕМОНТ.АЛГОРИТМ РОЗБИРАННЯ І СКЛАДАННЯ"

Про матеріал
Презентація призначена для здобувачів освіти професійно - технічного ліцею з предмету"Комплексна система технічного обслуговування і ремонту" по професії тракторист - машиніст сільськогосподарського виробництва. .Дана презентація допоможе викладачеві візуально пояснити учням тему:"Приймання машин на ремонт,розбирання, складання.Види ремонту" .Розглянути способи очищення і миття вузлів та деталей.   
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Приймання машин на ремонт,розбирання, складання. Підготувала Любов Довгоброд

Номер слайду 2

Мета уроку : Вивчити види і методи ремонту. Ознайомитись з правилами і вимогами, які ставляться до машин перед прийманням в капітальний ремонт. Розглянути способи очищення і миття вузлів та деталей.   

Номер слайду 3

ЗМІСТ УРОКУ1. Види та методи ремонту.2. Вимоги, що ставляться до машин, які поступають на ремонт.3. Миття та очищення машин перед розбиранням.4. Миття вузлів та деталей. https://ua-referat.com/uploaded/lekciya-4-tema-pidgotovka-do-remontu-rozbirannya-i-mittya-prij/index1.html

Номер слайду 4

Ремонт - це комплекс операцій, які виконують з метою відновлення справності чи працездатності та відновлення ресурсів їх конструктивних елементів. Виділяють два види ремонту: поточний та капітальний. Поточний ремонт передбачає відновлення робото-здатності виробу і полягає у заміні окремих частин. Капітальний ремонт передбачає відновлення будь-якої частини машини та максимальне поновлення її моторесурсу

Номер слайду 5

Знеособлений ремонт — це така організація виробництва, при якій усі придатні для експлуатації або відновлені деталі розібраних машин (агрегатів), що надійшли в ремонт, при складанні ставлять на будь-яку машину (агрегат). Незнеособлений ремонт. При такому виді організації ремонту всі придатні і відновлені деталі, вузли й агрегати ставлять на ту саму машину (агрегат), з якої вони були зняті при розбиранні. Агрегатний ремонт — такий вид організації ремонту, при якому несправні вузли й агрегати замінюють новими або заздалегідь відремонтованими. При агрегатному ремонті весь процес зводиться до демонтажно-монтажних робіт, пов'язаних із заміною агрегату. Види організації ремонту

Номер слайду 6

Бригадний метод ремонту, або одиничний, застосовують при одиничному типі виробництва. характеризується тим, що кожний тракторист (водій) або група (бригада) робітників ремонтують одну (свою) або бригадну машину повністю. При цьому методі тільки окремі верстатні, зварювальні або ковальські роботи виконуються іншими робітниками. Бригадний метод ремонту характеризується низькою продуктивністю праці, низькою якістю ремонту, тривалим перебуванням машини в ремонті і високою вартістю процесу

Номер слайду 7

Вузловий метод ремонту полягає в тому, що окремі технологічні процеси ремонту характерних вузлів, а також процеси розбирання (складання) машини виконують на спеціалізованих робочих місцях, які оснащують спеціальним обладнанням, пристроями та інструментом. Робочі місця розміщують у послідовності, яка відповідає технологічному процесу ремонту, щоб зменшити зайве транспортування деталей, вузлів і матеріалів. Усі зварювальні, мідницькі, ковальські і верстатні роботи виконують у відповідних відділеннях (дільницях).

Номер слайду 8

Потоковий метод характеризується розчленуванням технологічного процесу ремонту на окремі операції, що виконуються постійними робітниками на відповідних робочих місцях, розміщених на потоковій лінії. Машина (агрегат), що перебуває в ремонті, при складанні переміщується від одного робочого місця до іншого спеціальними транспортними засобами конвеєрного типу або вручну по рольгангах, рейках, на візках та іншими способами. Потоковий метод організації ремонту застосовують у великих спеціалізованих майстернях і на ремонтних заводах із серійним та масовим типами виробництва.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Проводять контрольний огляд і за­гальне передремонтне діагностування, тобто визначають технічний стан машини. Під час контролю загального ста­ну машини виявляють основні дефекти, які впливають на її робочий процес і довговічність роботи. Перевіряють зов­нішні ознаки роботи двигуна та агрегатів, потуж­ність двигуна, витрата палива, визначають несправності.  Проводять запуск двигуна з його прослуховуванням, виявлення несправностей за допомогою контрольно-вимірювальних приладів, димності, роботи агрегатів під навантаженням і без нього. Здача і приймання машини в ремонт регламентуються стандартами. Трактори здають в ремонт повнокомплектними. При цьому гумовотехнічні вироби і акумуляторні батареї не розкомплектовують і повертають замовнику разом з від­ремонтованою машиною. Приймання машини в ремонт. 

Номер слайду 11

Перед здачею машини в ремонт представник замов­ника (машиніст, тракторист, оператор і т. д.) повинен очистити її від бруду, пилу, злити воду, паливо, масло, закрити отвори, які ведуть у внутрішні порожнини агре­гатів, опломбувати кабіну, капот, запакувати в ящик комплект приладів та інструменту. Прийняту в ремонт машину відправляють на майданчик (склад) ремонтно­го фонду або безпосередньо у цех (відділення) зовніш­нього миття.

Номер слайду 12

Механічний спосіб полягає в очищенні деталей вручну – скребками, щітками насухо, чи з водою,- чи механізовано – дробом, піском , що подаються повітрям, водою, чи миючим розчином, чи просто струменем води. Хімічний спосіб передбачає видалення забруднень дією на них розчинниками,розчинами лугів, або розчинами кислот (обезжирювання і травлення). Спосіб застосовується для видалення найдрібніших забруднень перед нанесенням гальванічних покрить. Електрохімічний спосіб – це хімічний спосіб (очищення в лугах, або кислотах)із пропусканням постійного струму через розчин між деталлю і іншим електродом, що забезпечує значне прискорення процесу очищення. Спосіб застосовується, переважно, при підготовці деталей під гальванічні, полімерні, лакофарбові покриття. Термічний спосіб полягає в нагріванні або випалюванні забрудненої деталі. Його використовують, зокрема, для видалення нагару. Деталі нагрівають в печі чи полум’ям пальника до 600-700°С, витримують в печі 2-3 год. і повільно остуджують. Фізико-хімічний спосіб полягає в тім, що забруднення видаляються водними розчинами різних препаратів, або спеціальними розчинниками, перемішуванням, вібруванням деталей, або розчину та ін. (в тім числі ультразвукове). Цей спосіб найбільш поширений на ремонтних підприємствах. Способи видалення забруднень при ремонті машин

Номер слайду 13

Виконання мийно-очисних операцій пов'язане з певними труднощами, викликаними, по-перше, різноманітністю видів забруднень які вимагають застосування різних способів очищення, миючих засобів, обладнання і, по-друге, тим, що, об'єкти очищення (машина, агрегат, вузол, деталь) різні за масою, матеріалом, конструкцією, формою.

Номер слайду 14

Мийні установки. Мийна установка ОМ-5361-03-ГОСНИТИ для зовнішнього миття машин Установка ОРГ-4990 Б-ГОСНИТИ для миття деталей

Номер слайду 15

Пароводоструминна мийна машина ОМ-22616-ГОСНИТИ Тупикова мийна машина ОМ-837 ГМийна трикамерна прохідна машина ОМ-2839

Номер слайду 16

Основні прийоми і правила розбирання полягають в наступном: Послідовність розбирання повинна відповідати технологічним картам. При відсутності документації спочатку знімають деталі і з'єднання, які можуть легко пошкодитися, а також ті, що не дозволяють виконувати подальші роботи;Важливо відмічати взаємне розташування деталей (з тим,щоб зберегти їхнє розташування при подальшому складанні). Наприклад – середній диск варіатора ходової частини зернозбиральних і бурякозбиральних комбайнів, оскільки сторони диска (під ремінь) зношуються нерівномірно; шестерні гідронасосів, головних передач. Загальні правила розбирання

Номер слайду 17

  При розбиранні різьбових з'єднань важливо переконатися яка різьба в з’єднанні– права, чи ліва (в яку сторону відкручувати);- застосовувати справний інструмент;  при роз'єднанні масивних частин, з’єднаних багатьма болтами (групове різьбове з'єднання) слід попередньо зафіксувати роз’єднувані частини від падіння з допомогою підіймальних засобів (тельфера, кран-балки), домкратів, або підставок, після чого викручувати болти; для ослаблення затяжки болтів ефективним є нанесення декількох ударів молотком по головці болта;- ефективним для викручування заржавілих гайок і болтів є змочування різьби гасом; оцтом; спеціальними засобами.

Номер слайду 18

Застосування зубила забороняється, хоча в окремих випадках його можна використовувати (збиті грані, чи інше). Важливо пошкоджені гайки і болти вибраковувати. Нерухомі з'єднання розбираються на пресах та з допомогою різноманітних знімачів. Не допускається розкомплектовувати пари деталей, які при виготовленні оброблялися сумісно і підбиралися індивідуально:- шатунів з кришками; блоків з кришками корінних опор;- які сумісно балансувалися – карданні вали;- припрацьовані пари шестерень (так само як і нових). Для цього такі деталі позначаються – фарбою, керненням, надпилюванням, або зв’язуються дротом.

Номер слайду 19

Нерухомі з'єднання – пресові, заклепкові розбирають тільки після дефектування, якщо виявлено послаблення з’єднання і необхідно поміняти зношену деталь – направляючі втулки і сідла клапанів, втулки розподільчих валів, або відновити зношений отвір.

Номер слайду 20

Завдання для самостійної роботи. Дайте характеристику сучасним миючим засобам. Які види забруднень можуть мати деталі? Якими способами можливе видалення забруднень? Які миючі розчини і препарати використовуються для очищення?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Трусий Юрий
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Іванівна Наталія
    Дякую! Дуже корисний матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
2486
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку