презентація "Пурпурові вітрила" 7 клас

Про матеріал
Мета: охарактеризувати образи Ассоль і Грея, дати початкове поняття про символ, розкрити символіку твору; розвивати образне творче мислення; виховувати почуття доброти, сердечності, віру в прекрасну мрію і бажання її досягти 1.     Мері померла від… 2.     Лонгрен поїхав у місто, звільнився зі служби й почав… 3.     Лонгрен крикнув Меннерсу: «Вона так само…»  4.Що надихнуло Егля на створення дивовижної казки, «яка розквітне в Каперні» . 5.     «Ет, Ассоль, хіба вони вміють…» 6.      Коли Ассоль минуло вісім років, батько навчив її… 7.     Перед Ассоль був не хто інший, як… 8.     «Ти будеш дорослою, Ассоль. Якось уранці в морській далині під сонцем…»  9.  Грей кілька разів приходив у бібліотеку, щоб… 10. На 15-му році життя Артур… 11. Артур плавав на «Секреті» доти, поки… 12. Не раз, хвилюючись і ніяковіючи, вона йшла вночі на морський берег, де, діждавшись світанку, цілком серйозно… 13. На її пальці блищав… 14.Грей повідомив команді, що йому потрібні… Аналіз образу Ассоль Як діти ставилися до Ассоль? Які ігри полюбляла Ассоль? Що сказав старий Егль про ім’я Ассоль? У якому світі живе Ассоль? «Мікрофон» (для хлопців)- Які риси характеру Ассоль вас приваблюють і чому? Аналіз образу Грея - Чим відрізнявся Артур від людей вищого світу? - Що, на вашу думку означають слова «жива душа»? - Як Грей виховував у собі мужність? «Мікрофон»:Звернення до дівчат. – Які риси характеру Грея вам подобаються і чому? Ассоль – символ світла, добра; Грей –символ втілення мрії в життя; пурпуровий колір – колір радості і краси, якої не вистачало у Каперні; білий парусник під пурпуровими вітрилами – символ кохання та нового життя для Ассоль; море – символ бурхливої долі й водночас символ свободи, волі, природної гармонії; Каперна - символ людського зла, жорстокості, заздрощів, лицемірства, ницості; зоря – символ пробудження душі, кохання; сонячне світло – символ просвітлення душі, ідеалу, кохання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

  Мета: охарактеризувати образи Ассоль і Грея, дати початкове поняття про символ, розкрити символіку твору; розвивати образне творче мислення; виховувати почуття доброти, сердечності, віру в прекрасну мрію і бажання її досягти.

Номер слайду 5

…Я  зрозумів одну немудру істину. Вона в тому, щоб робити так звані чудеса своїми руками. О. Грін  

Номер слайду 6

1.     Мері померла від… 2.     Лонгрен поїхав у місто, звільнився зі служби й почав… 3.     Лонгрен крикнув Меннерсу: «Вона так само…»  4.Що надихнуло Егля на створення дивовижної казки, «яка розквітне в Каперні» . 5.     «Ет, Ассоль, хіба вони вміють…» 6.      Коли Ассоль минуло вісім років, батько навчив її… 7.     Перед Ассоль був не хто інший, як… 8.     «Ти будеш дорослою, Ассоль. Якось уранці в морській далині під сонцем…» 

Номер слайду 7

9.  Грей кілька разів приходив у бібліотеку, щоб… 10. На 15-му році життя Артур… 11. Артур плавав на «Секреті» доти, поки… 12. Не раз, хвилюючись і ніяковіючи, вона йшла вночі на морський берег, де, діждавшись світанку, цілком серйозно… 13. На її пальці блищав… 14.Грей повідомив команді, що йому потрібні…

Номер слайду 8

Щоб думки-відповіді чулися всякчас, Щоб ні на мить не збитись з курсу головного. Щасливого шляху, мій юний друг, Щасливого, як у народі кажуть, плавання!

Номер слайду 9

Бесіда Як діти ставилися до Ассоль? Які ігри полюбляла Ассоль? Що сказав старий Егль про ім’я Ассоль? У якому світі живе Ассоль? «Мікрофон» (для хлопців)- Які риси характеру Ассоль вас приваблюють і чому?

Номер слайду 10

Бесіда - Чим відрізнявся Артур від людей вищого світу? - Що, на вашу думку означають слова «жива душа»? - Як Грей виховував у собі мужність? «Мікрофон»:Звернення до дівчат. – Які риси характеру Грея вам подобаються і чому?      

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Що, на вашу думку, є найважливішими складовими людського щастя?

Номер слайду 13

Символ – це предметний або словесний знак, який опосередковано виражає сутність певного явища. Носіями символічного змісту у творі можуть виступати будь-які елементи: персонажі, порівняння, художні деталі, пейзажі, метафори тощо. Нерідко символи стають багатозначними.

Номер слайду 14

Ассоль – символ світла, добра; Грей –символ втілення мрії в життя; пурпуровий колір – колір радості і краси, якої не вистачало у Каперні; білий парусник під пурпуровими вітрилами – символ кохання та нового життя для Ассоль; море – символ бурхливої долі й водночас символ свободи, волі, природної гармонії; Каперна - символ людського зла, жорстокості, заздрощів, лицемірства, ницості; зоря – символ пробудження душі, кохання; сонячне світло – символ просвітлення душі, ідеалу, кохання.

Номер слайду 15

Враження про повість... Які загальнолюдські істини утверджує О.Грін у повісті “Пурпурові вітрила”? Узагальнююче запитання

Номер слайду 16

Враження про повість... Зверніть увагу на епіграф нашого уроку, слова Грея  …Я  зрозумів одну немудру істину. Вона в тому, щоб робити так звані чудеса своїми руками. О. Грін  «Я пропоную вам записати, які істини зрозуміли ви після прочитання і аналізу повісті «Пурпурові вітрила», і прикріпити їх до нашого кораблика. Вправа «Пурпурові істини»

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Враження про повість... Дати письмово відповідь на запитання: «Які життєві істини я виніс після прочитання повісті О.Гріна «Пурпурові вітрила?» Домашнє завдання

ppt
Додано
23 лютого 2019
Переглядів
5157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку