Презентація "Р. Кіплінг "Якщо..." (урок виразного читання)

Про матеріал
Показати на матеріалі вірша, як засобами художньої виразності автор утверджує перевагу загальнолюдських високих моральних і етичних цінностей; удосконалювати вміння аналізувати поетичний твір, зіставляти, знаходити аналогії у творах українських письменників; закріпити поняття анафори та антитези; розвивати навички виразного читання, творчого мислення; виховувати в учнів активну життєву позицію, гідність, людяність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок виразного читання. Р. Кіплінг. “Якщо…”

Номер слайду 2

Епіграф. Страшні слова, коли вони мовчать,Коли вони зненацька причаїлись, коли не знаєш, з чого їх почать,Бо всі слова були уже чиїмись. Л. Костенко

Номер слайду 3

Опитування. Назвіть відомі вам твори Р. Кіплінга. Якими винагородами відзначено його творчість?Яке місце у творчому доробку письменника посідає вірш “Якщо…”?Чому назву цього вірша інколи перекладають як “Лист сину”?Визначте провідну думку цього твору.

Номер слайду 4

Виразне читання вірша мовою оригіналу

Номер слайду 5

Дослідницька робота1. Дослідіть синтаксичну будову вірша; скільки речень він містить; чи достатньо поету одного речення, щоб дати відповідь на складне філософське питання про справжню сутність Людини?

Номер слайду 6

2. Дослідіть вживання лексики у вірші; які слова автор пише з великої літери і чому; порівняйте написання слів з великої літери в перекладі та оригіналі.3. Що таке антитеза; назвіть приклади використання антитези у вірші “Якщо…”; як використання антитези допомагає авторові втілити свій задум?

Номер слайду 7

Підсумкова бесіда. Що, на думку Р. Кіплінга, потрібно зробити, щоб мати право називатися Людиною?Чи розділяєте ви з письменником думку про сутність справжньої Людини?Кого з героїв вивчених літературних творів можна назвати справжньою Людиною?

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Підготуватися до к. р!

pptx
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
3133
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку