Урок розвитку зв`язного мовлення. Презентація "Написання рецензії на художній твір"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЕЦЕНЗІЯ НА ХУДОЖНІЙ ТВІР

Номер слайду 2

ЯК ПИСАТИ РЕЦЕНЗІЮ?Це  поклик душі   Це завдання від учителя. АЛЕ  !Структура, принципи, план роботи, рекомендації, зразки рецензій – однакові в обох випадках

Номер слайду 3

Рецензія (нім. rezension, лат. Recensio, англ. Review — огляд, оцінка) — аналіз, розбір, деяка оцінка публікації, твору або продукту, жанр газетно-журнальної публіцистики та літературної критики. Реце́нзія — публікація, в якій обговорюється та оцінюється літературний чи науковий твір, театральна вистава, фільм, виставка. Рецензія — відгук, розбір та оцінка художнього (літературного, театрального, музичного, кінематографічного та ін.), наукового або науково-популярного твору; жанр літературної критики та газетно-журнальної публіцистики.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Який стиль мовлення обрати?У рецензії використовується науковий, науково-популярний, навчально-науковий, але найчастіше — публіцистичний стиль мовлення.

Номер слайду 6

Рецензія? Відгук? Есе?Рецензія відрізняється від відгуку або есе як за змістом, так і за формою: зміст рецензїі — це аналіз твору;зміст відгуку — це загальна оцінка твору;зміст есе — це враження та роздуми автора, які викликані сприйняттям теми твору. Форми рецензіїПевний план (Вступ, основна частина, кінцівка)                                                 Мовленнєві звороти:оцінюючи роботу в цілому;в цілому можна сказати;наприкінці хочеться відзначити;на початку статті (нарису, вистави…) повідомляється (викладаються факти, розповідається про…)

Номер слайду 7

Готуємося писати рецензію1. Прочитайте твір, за яким будете писати рецензію.2. Визначте теми, що розвиває автор твору, який ви рецензуєте.3. Прокоментуйте назву твору.4. Висловте свою думку про зміст твору, проблеми, які порушує автор, про ідею твору.5. Напишіть, чи вважаєте ви проблеми, про які пише автор, актуальними в наш час; чи поділяєте ви точку зору автора на ці проблеми.6. Розкажіть, у чому збігається чи не збігається ваше сприйняття предмета мовлення з авторським.7. Відзначте мовленнєві засоби, які складають своєрідність стилю автора.

Номер слайду 8

Пригоди Марка Шведа. Лора Підгірна - письменниця, громадська діячка, випускниця історичного факультету Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Працює у жанрі українського історичного вестерну. Її успішним дебютом стала серія "Пригоди Марка Шведа". Також вона написала неймовірний історично-авантюрний роман "Омбре", який став лауреатом престижного конкурсу "Коронація слова" у номінації "Романи"!Автор: Лора Підгірна. Серія: Шведіана. Рік видання: 2020 Сторінок: 432 Обкладинка: м'яка. Мова: українська. Формат: 70х90/32 (107х165 мм)

Номер слайду 9

Принципи написання рецензій1. Ви маєте знати твір. 2. Зберігайте спокій та залишайтеся ввічливими.3. Не переходьте на особистості.4. Розмежовуйте свою позицію та об`єктивну інформацію5. Факти замість пустих розмірковувань.6. Перевірте сто один раз твір. План написання рецензії на книгу1. Бібліографічний опис книги: назва книги, автор, рік випуску.2. Короткий переказ сюжету ( 1-3 речення).3. Загальні враження від книги (1-3 речення).4. Аналітична частина : розбір назви, структури, практичних прикладів.5. Окреслення переваг і недоліків.6. Підсумкова оцінка та особисті враження щодо актуальності книги, рекомендації читачам.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0