Презентація "Репродуктивне здоров'я"

Про матеріал

Репродуктивне здоров'я - досить складний термін, і кожен розуміє його по-різному. Якщо слідувати загальноприйнятим визначенням, яке дала цьому словосполученню Всесвітня організація здоров'я, то воно означає повну психологічну, соціальну і фізичну готовність вступати в сексуальні відносини з метою продовження роду.

Репродуктивне здоров'я чоловіка, так само як і жінки, повинно зберігатися ще з дитячого віку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Репродуктивне здоров'я

Номер слайду 2

Продовження роду – одне з основних призначень людини. Репродуктивне здоров'я Обміркуйте ситуацію. У своїй книзі «Походження видів» Чарлз Дарвін писав, що в поняття боротьби за існування він включає не тільки життя однієї особини, але і її успіх у залишенні після себе потомства. Як ви думаєте, чому Дарвін відзначав особливу важливість залишення потомства? - У чому полягає проблема організмів, які вижили, але не залишили після себе потомства?

Номер слайду 3

Спадковість — це здатність живих організмів передавати свої ознаки й властивості наступному поколінню. Продовження роду. Розмноження — це невід'ємна властивість усіх живих організмів поряд з обміном речовин, живленням, диханням, виділенням, подразливістю, циклічністю та іншими властивостями живого. Розмноження забезпечує спадковість і мінливість. Живі організми можуть розмножуватися статевим і нестатевим шляхом. Але статеве розмноження є еволюційно більш вигідним, зокрема й тому, що внаслідок такого розмноження з'являється додаткова форма мінливості — комбінативна мінливість.

Номер слайду 4

Людина розмножується статевим шляхом, використовуючи еволюційні переваги цього типу розмноження. У ході розмноження генетичний матеріал батьків, що міститься в хромосомах, передається нащадкам. Для виду значення розмноження полягає в забезпеченні безперервності його існування, збільшенні чисельності виду. Зверніть увагу! Репродукція людини, тобто її розмноження,— це біологічна функція, необхідна для збереження людини як біологічного виду. Діти схожі на своїх батьків, оскільки проявляється фундаментальна властивість живого – спадковість.

Номер слайду 5

Іноді в ході розмноження виникає не зовсім звична ситуація — у родині з'являються нащадки, генетично зовсім однакові. Це близнюки однакової статі, які мають однаковий набір генів. У цьому разі природа пожертвувала мінливістю, воліючи збільшити кількість нащадків. Збереження біологічних особливостей людини забезпечується за допомогою передачі генетичної інформації. Успадкування соціальних особливостей пов'язане з передачею колективного досвіду, освоєнням культури, виробленої людством у ході соціального розвитку. Близнюки в родині — це подвійна радість і подвійні турботи Зазвичай близнюки дуже дружні й добре розуміють одне одного

Номер слайду 6

Зверніть увагу! Залишення нащадків для кожної конкретної людини є не тільки біологічним, але й соціально-економічним завданням. Дитину необхідно не просто народити, але й виховати як особистість. Окрім того, згідно із Конституцією України, батьки зобов'язані утримувати своїх дітей до їхнього повноліття.

Номер слайду 7

Соціальне виховання людини починається в родині. Дитина як особистість виховується в сім'ї Значення сім'ї. Слово «сім'я» походить від кореня «сім», що означає «насінина» й «продовження роду», тобто народження й виховання дітей, що с основним призначенням створення сім'ї. Іноді це слово поділяють на «сім» та «я», вказуючи на те, що діти є продовженням своїх батьків. Сім'я відіграє величезну роль у житті як окремої особистості, так і всього суспільства, тому суспільство зацікавлене в міцній, духовно й морильно здоровій сім'ї.

Номер слайду 8

Репродуктивне здоров'я молоді. Репродуктивне здоров'я — це стан повного фізичного, психічного й соціального благополуччя, що забезпечує здатність відтворити здорове потомство. Важливо берегти репродуктивне здоров'я. Ранній початок статевого життя, погана поінформованість про методи контрацепції, небажані вагітності — усе це завдає непоправної шкоди здоров'ю, зокрема й репродуктивному. Радість батьківства Цивілізоване суспільство приділяє увагу охороні материнства й дитинства

Номер слайду 9

Готовність до статевого життя тісно пов'язана з відповідальністю за свої вчинки, соціальною й економічною самостійністю. Репродуктивне здоров'я молоді багато в чому залежить від її власної грамотності, розуміння особливостей перебігу процесів фізичного, психічного й соціального дорослішання.

Номер слайду 10

Людина — істото біосоціальна, тому для її відтворення необхідне не тільки біологічне народження потомства, але й соціальне становлення, особистісний розвиток цього потомства. Для виду суть розмноження полягає в забезпеченні безперервності його існування, збільшенні його чисельності. Для кожної конкретної людини залишення потомства — це можливість продовжити своє життя в ряді поколінь, передавши свої гени нащадкам, прилучивши їх до своєї культури. Успішне виконання репродуктивної функції пов'язане зі збереженням репродуктивного здоров'я в підлітковому віці. Опорні точки.

Номер слайду 11

Культура — це сфера духовної, цінністної, комунікативної організації суспільства, яка визначає норми поведінки, мислення, почуттів різних верств населення і націй в цілому. Мінливість — це здатність організмів набувати нових ознак, відмінних від предків. Репродуктивне здоров'я — це стан повного фізичного й соціального благополуччя, а не тільки відсутність захворювань репродуктивної системи й порушень її функцій. Репродуктивна функція — це біологічна функція, необхідна для збереження людини як біологічного виду. Розмноження — це невід'ємна властивість усіх живих організмів. Сім'я — це соціальний інститут, що характеризується певними соціальними нормами, зразками поведінки, правами й обов'язками, які регулюють стосунки між подружжям, батьками то дітьми. Словничок

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ліненко Антоніна Павлівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
23 квітня 2018
Переглядів
28591
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку