Презентація "Різдвяні зустрічі в шкільній бібліотеці"

Про матеріал
Сценарій, який знайомить учнів з традиціями святкування Різдва Христового в Україні та інших країнах світу.
Перегляд файлу

РІЗДВЯНІ ЗУСТРІЧІ В ШКІЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ

 

                                          Автор розробки:

                                                                          Непейвода Раїса Борисівна,

                                                                          завідувач бібліотеки

                                                                          Маріупольської загальноосвітньої

                                                       школи I-III ступенів №33

                                             

Мета: ознайомити учнів з традиціями святкування Різдва Христового в Україні та інших країнах світу; розвивати творчі здібності; прищеплювати інтерес та повагу до традицій українського  народу,  любов до рідної культури; розвивати вміння працювати з різними джерелами інформації.

Форма проведення: літературна світлиця, асорті.

Обладнання: святково прикрашена бібліотека, невелика штучна або натуральна ялинка, фонограми різдвяних пісень, комп’ютер, медіа проектор, екран, різдвяні сувеніри та різдвяна атрибутика, книжкова виставка «Зимові свята».

Час проведення: 1година

Віковий склад учасників: учні 5-9 класів

 

ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ

Бібліотекар: -  Зима приносить нам дуже багато свят. Це пов’язано з тим, що взимку люди  мали можливість перепочити від тяжкої літньої праці.  Одне з них – Різдво Христове. Різдво – це велике свято, пов’язане з народженням Ісуса Христа. Воно святкується у всьому світі, і кожен народ вкладає у нього щось своє. Сьогодні ми дізнаємося про святкування Різдва в Україні та інших країнах світу.

 

I. ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ РІЗДВА В УКРАЇНІ

       (Звучить колядка «Ой радуйся, земле…». Відео: https://www.youtube.com/watch?v=EWsGP_tJPkM )

Ведучий: - Традиція відзначати Різдво як свято з'явилася значно пізніше Різдва Христового. Одна з перших згадок про день його святкування датується аж 4-м століттям. Православна гілка християнства, дотримуючись Юліанського календаря, традиційно святкує Різдво 7 січня, а католицька – 25 грудня, згідно з Григоріанським календарем.

Ведуча:-  З Різдвом Христовим  пов’язано багато звичаїв та обрядів.

З давніх-давен в Україні на Різдво Христове люди намагалися створити в своїх оселях образ щастя, миру, любові. До цього свята народ готувався заздалегідь. Упродовж 40 днів перед Різдвом триває піст. Постуючи, люди відмовляються від гучних забав, поганих звичок, деяких, здебільшого – м’ясних страв і солодощів. Таким чином віруючі готують до свята тіло і душу.

Ведучий: -  Напередодні Святвечора господині прибирають оселю. Свято розпочинається  6 січня при заході сонця. В цей день нічого не їли, поки не з’явиться на небі перша  вечірня зірка, тому що саме в цей час (вірять українці ) народився Ісус Христос. Підготовка до святкової вечері носила урочистий характер. На покуті  під образами розстилали чисте сіно, на яке ставили дідух (сніп з пшениці або жита), горщик з кутею, калач та багато інших пісних страв.

Бібліотекар: - А скільки їх мало бути і які?

       (Учні відповідають – 12: це і борщ, і вареники ,і  капуста, оселедець, гриби та багато інших). 

Ведуча: -  На Святвечір було прийнято вшановувати родичів. До них посилали дітей зі святковими стравами. Це символізувало спорідненість сімей. Дітей, які приносили вечерю, частували, обдаровували гостинцями. Цей звичай існує і в наші дні.

Бібліотекар (звертається до дітей): - А ви носите вечерю до своїх родичів і хрещених батьків?

       (Учні відповідають).  

Ведучий: - Вранці 7 січня люди радісно вітаються фразою «Христос народився!», а у відповідь чують – «Славімо його!». У цей день прийнято ходити до церкви на святкову молитву, а також ходити в гості до родичів. У перший день Різдва закінчується піст, і люди можуть їсти м'ясні та інші скоромні страви.

Ведуча:  -  Важлива і незмінна традиція на Різдво – це колядування. По вулицях і будинках колядники ходять, починаючи зі Святого Вечора, або з першого дня Різдва. Колядники ходили цілими театралізованими групами, в яких були такі герої: береза, який носив зірку, скарбничий – він носив скриню для грошей,  міхоноша - у нього був мішок  для гостинців, чортик, лікар. Часто вони носять з собою велику зірку, закріплену на палиці та покриту позолоченим папером. Така зірка символізує Віфлеємську, що ознаменувала народження Ісуса Христа.

       Заходячи у двір або в будинок, молодь або дітлахи просять дозволу заколядувати, а коли господарі погоджуються, колядники починають співати вітальні пісні-колядки та розігрувати жартівливі сценки. Найчастіше в таких піснях оспівуються господар і господиня, звучать побажання щастя, здоров'я та достатку. По закінченні співу, господарі виносять колядникам солодощі або гроші.

Ведучий: - Давнім та унікальним різдвяним звичаєм в Україні було і залишається ходіння з вертепом. Вертеп – це пересувний мініатюрний ляльковий театр, розміщений в коробі, в якому показували цілі вистави на тему Різдва.

Ведуча: - Ще однією традицією святкування Різдва є різдвяні ворожіння. Споконвіку люди цікавилися своїм майбутнім і хотіли заглянути за його завісу. В період Святок, починаючи зі Святого Вечора і закінчуючи Водохрещем, наші предки ворожили на свою долю.

       Щоб дізнатися про своє майбутнє, люди використовували віск, молоко, волосся, сніг, прикраси та інші атрибути. Дівчата, звичайно, ж  ворожили на судженого.

Ведучий: - Різдво Христове – це, в першу чергу, свято добра, миру і милосердя. Незважаючи на те, що Різдво – день сімейний, дуже важливо в цей час допомагати хворим, сиротам, вдовам, жебракам, бродячим тваринам і всім тим, хто з різних причин позбавлений святкових радощів.

Бібліотекар: - А зараз до нас завітали колядники

       (До бібліотеки входять колядники,  одягнені  у  святковий одяг, с зіркою, співають)

- Добрий вечір тобі, пане господарю!

Радуйся! Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.

Застеляйте столи та все килимами!

Та кладіть калачі з ярої пшениці!

 

Бо прийдуть до тебе три празники в гості:

А що перший вже празник –  то Різдво Христове.

А другий  же празник – Василя Святого!

А третій  же празник – Святі Водохрещі!

 

А що перший празник зішле тобі втіху!

А що другий празник зішле тобі щастя!

А що третій празник зішле всім нам долю!

Зішле всім нам долю - Україні волю!

Перший колядник:

- У Віфлеємі –

В стайні на сіні –

Христос родився

Всім на спасіння!

Люди, радійте,

Христа вітайте,
Божому Сину

Славу віддайте!

Слава на небі

Богу світлому,

На землі спокій

Роду людському!

Другий колядник:

- Я – маленький хлопчик.

Сів собі на стовпчик,

В сопілочку граю,

Діток забавляю.

А ви, люди, чуйте,

Коляду готуйте

Яблучка, горішки –

Це мої потішки.

Горішків хоч жменьку

Сипніть у кишеньку.

А коли не дасте,

То для мене - пусте.

Христос народився,

Світ розвеселився!

Святий вечір!

Третій колядник:

- В день Різдва Христового

Ми прибули у ваш дім,

Щоб добра  і  злагоди

Побажати всім.

Четвертий  колядник:

- Коляда, коляда

На поличку погляда:

Там ковбаси лежать.

У торбинку біжать.

Неси, баба, ковбасу

Літом коней  попасу

Не даси ковбаси -

Хоч сама паси!

П’ятий  колядник:

Пустіть до хати колядувати,

На дворі мороз, стояти не мож,

Пустіть до печі погріти плечі,

Пустіть до груби погріти зуби.

Шостий  колядник:

З Святим Різдвом вітаю!

Всім здоров’я бажаю:

Господарю – на воли,

Господині – на квочки,

Хлопцям-дівчатам – на гуляння

Малим дітям – на забавляння!

       (Колядники співають разом):

- Коляд, коляд, колядниця,

Добра з медом паляниця,

А без меду не така.

Дайте, дядько, п’ятака.

А п’ятак не такий!

Дайте, дядько, золотий!

       (Бібліотекар пригощає колядників солодощами, вони  вклоняються  і всі разом кажуть):

- Прощавайте!

 Дай Боже, щоб того року діждати

 І Вас пошанувати!

Бібліотекар: -  Подякуємо нашим колядникам. Я гадаю,  всім сподобався обряд  колядування.

- А що ви відчували коли діти колядували?

-  Добро, тепло, людяність, веселий настрій (відповідають учні)

-  А як ви думаєте, чому у вас виникли ці почуття?

- Тому що колядники бажали всім здоров’я, добра, щастя, миру…                                           (відповідають учні).

II. ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ РІЗДВА В РІЗНИХ КРАЇНАХ СВІТУ

 

Ведуча: -  Англійський письменник Чарльз Діккенс писав про Різдво: «Це радісні дні – дні милосердя, доброти, всепрощення. Це єдині дні в усьому календарі, коли люди, наче з мовчазної згоди, вільно розкривають одне одному серця і бачать у своїх ближніх таких самих людей, як вони самі». Це дні дива! Для одного дивом буде подарунок,  про який він так мріяв, для другого – довгоочікувана зустріч з друзями, рідними, близькими.

Ведучий: -  Свято Різдва Христового вважається другим після Великодня великим святом, хоча у багатьох католицьких країнах народне благочестя досі відводить йому головне місце серед свят.       

       Католики, протестанти та деякі православні церкви святкують Різдво 25 грудня відповідно з Григоріанським календарем. Релігійне святкування починається в ніч з 24-го на 25-е грудня з опівнічної меси.

Ведуча: - За 4 тижні до Різдва починається так званий Advent, Adventszeit (від лат. Adventus – пришестя). Адвент – передріздвяний час у католицькій та протестантській церкві, аналогічний прийнятому в православ'ї різдвяному посту. Втім, сьогодні Адвент у Католицькій церкві не розглядається як пісний період, хоча багато хто продовжує в цей період утримуватися від м'ясної їжі. У період Адвента Церква закликає віруючих сповідатися і причаститися, а також здійснювати справи милосердя.

Ведучий: - Однією з найбільш відомих традицій, що стосуються Адвенту, є "вінок Адвента" – вінок з ялинових гілок, в який вплетено чотири свічки. У першу неділю запалюється одна свічка, в другу – дві і так далі, тобто з кожним тижнем стає все світліше. Такими вінками прикрашають як церкви, так і будинки. Ще одна відома традиція – різдвяний календар для дітей, розділений на "віконця" за кількістю днів календаря. У кожному "віконці" заховано ласощі, які дитина може отримати, тільки якщо в цей день зробила щось хороше. Незважаючи на схожість у святкуванні Різдва в країнах Європи та Америки, особливості різних культур і народів роблять їх унікальними. Бібліотекар: А зараз я пропоную вам подивитися відео «Різдвяні традиції різних країн»  про те, як святкують Різдво у різних країнах світу (Відео «Різдвяні традиці»:  https://www.youtube.com/watch?v=DbDjRQsPksQ )               Ведуча:  -  Незважаючи на особливості традицій святкування Різдва у різних народів, в нинішній час практично всіх їх об'єднують якісь загальні символи. До таких належать і традиція дарувати на Різдво подарунки, і обов'язковий персонаж свята – Санта-Клаус  (у нас Дід Мороз), і різдвяна ялинка, прикрашена іграшками та гірляндами. Щоправда, на Заході вважається, що Санта (дід Мороз) входить до будинку до лише слухняних і старанних дітей не через кватирку або вхідні двері, а прямо по трубі. Тому багато жителів Америки та Англії прикрашають дахи своїх будинків фігурками Санта-Клауса й оленячої упряжки.

     Практично повсюдно на Різдво вішають святкові вінки і дзвіночки, а також запалюють різдвяні свічки. У це світле свято всі люди славлять Христа, вітають один одного: "Христос народився!", а рідним і близьким посилають різдвяні листівки. А бажання, загадані на Різдво, обов'язково повинні бути добрими.

III. НОВОРІЧНА ЕРУДИТ-ГРА «НАЙРОЗУМНІШИЙ»

Бібліотекар: - А зараз я пропоную взяти участь у святковій новорічній ерудит-грі  «Найрозумніший».

(На екран виводяться питання у вигляді презентації: https://vseosvita.ua/library/prezentacia-najrozumnisij-novoricna-intelektualna-gra-dla-ucniv-5-7-klasiv-99122.html . Учні обирають собі номінацію та відповідають на питання. Переможці отримують призи).

IY. ПІДСУМОК ЗАХОДУ

Бібліотекар: -  Діти!  Наша зустріч добігає кінця. Наостанок пропоную вам ознайомитися з літературою, яка є на виставці «Зимові свята». Книги, представлені на ній,  допоможуть вам ще більше дізнатися про зимові свята та традиції святкування Різдва в Україні та різних країнах світу.

      - Незабаром настануть різдвяні свята. Ідіть колядувати, щедрувати, адже ви тепер знаєте так багато колядок і щедрівок! Приносьте людям добру вістку, бажайте щастя і радості. Хай вам щастить!

       Звучить колядка у виконанні Тіни Кароль «Нова радість стала» - відео https://www.unian.ua/society/10398285-rizdvo-2019-golovni-kolyadki-ta-istoriya-kolyaduvannya-video.html

 

 

docx
Додано
23 лютого 2021
Переглядів
885
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку