Презентація "Роль хімічної науки для забезпечення сталого розвитку людства."

Про матеріал
Хімія - одна з фундаментальних природничих наук, яка посідає важливе місце в системі викладання загальноосвітніх предметів. Знання з хімії, як загальноосвітнього предмета, необхідні учням незалежно від їх майбутньої спеціалізації: -по-перше, для розуміння наукової картини світу; -по-друге, саме вони забезпечать раціональну поведінку, а в багатьох випадках і елементарну безпеку в повсякденному житті та діяльності в усіх галузях виробництва; -по-третє, є основою екологічних знань, необхідних для збереження довкілля; -по-четверте, знання з хімії необхідні для усвідомлення ролі науки у вирішенні сировинних, енергетичних, харчових та медичних проблем людства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль хімічної науки для забезпечення сталого розвитку людства.

Номер слайду 2

«Широко простягає хімія руки свої у справи людські. Куди не подивимось, куди не оглянемось, скрізь обертаються перед очима нашими успіхи ЇЇ старанності»М. В. Ломоносов 1751 р.

Номер слайду 3

Хамія - одна з фундаментальних природничих наук, яка посідає важливе місце в системі викладання загальноосвітніх предметів. Знання з хімії, як загальноосвітнього предмета, необхідні учням незалежно від їх майбутньої спеціалізації: по-перше, для розуміння наукової картини світу; по-друге, саме вони забезпечать раціональну поведінку, а в багатьох випадках і елементарну безпеку в повсякденному житті та діяльності в усіх галузях виробництва; по-третє, є основою екологічних знань, необхідних для збереження довкілля; по-четверте, знання з хімії необхідні для усвідомлення ролі науки у вирішенні сировинних, енергетичних, харчових та медичних проблем людства. Крім того, основою технологічних процесів у багатьох галузях народного господарства (металургія, медицина, харчова та легка промисловості, енергетика, будівництво, електроніка, сільське господарство) є хімічні реакції.

Номер слайду 4

Вивчення хімії допомагає людині не тільки підвищувати загальну ерудицію, а й пізнавати себе і навколишній світ. Хімія відіграє важливу роль у науково-технічному прогресі. Вона знайшла застосування у всіх галузях науки, техніки і виробництва. Хімія забезпечує переробку корисних копалин у цінні продукти;Хімія має значний вплив на продуктивність сільськогосподарського виробництва;Не менш значною є роль хімії у виробництві пластмас, фарб, будівельних матеріалів, синтетичних тканин, синтетичних миючих засобів, косметично-парфумерних засобів, фармацевтичних препаратів.

Номер слайду 5

Наука в цілому і хімія, зокрема, є стратегічними важелями розвитку. Відкриття в сфері хімії можуть допомогти вирішити проблеми глобальної зміни клімату, сприяти розробці альтернативних джерел енергії, полегшити доступ до джерел чистої води. Хімія – наука ще не вивчена до кінця. Все нові і нові відкриття в цій галузі спонукають людей на краще майбутнє. Пріоритет розвитку інновацій в хімії в майбутньому належить таким галузям:- Фармація- Медицина - Екологія- нанотехнології- Сільськогосподарська промисловість- Харчова промисловість

Номер слайду 6

Хімія і формація. Хіміко-фармацевтична фармакологія вивчає пошук нових лікарських засобів і теорії цілеспрямованої їх розробки; відбір (скринінг) найбільш фармакологічно активних сполук та їх вивчення; контроль якості та безпечності застосування лікарських засобів. Нажаль, є багато невиліковних хвороб, ліки від яких ще не знайденою. Це і є один з головних обов’язків хімії – винайдення ліків для лікування раку, ВІЛ\СНІДу, діабету та ін.

Номер слайду 7

Хімія і медицина. Основним і найпершим завданням будь-якої науки, а хімії в першу чергу, є підтримання і зміцнення здоров’я людини. Ще одним з завдань хімії є пошук нових матеріалів, здатних замінити живу тканину, необхідних при протезуванні. Хімія подарувала лікарям сотні різноманітних варіантів нових матеріалів, і це ще не край. Створення молекул «еліксиру довголіття» – завдання і донині фантастичне. А ось спрямований пошук хімічних речовин, за допомогою яких будь-яка людина змогла б прожити хоча б до 100 років, напевно,цілком під силу сучасним хімікам чи біохімікам

Номер слайду 8

Хімія і екологія. Проблема охорони навколишнього середовища є однією з найгостріших глобальних проблем сучасності. Науково-технічний прогрес і хімія призводять до забруднення довкілля хімічними сполуками. Основним завданням хімії є збереження чистоти питної води і очищення водойм від хімічного забруднення. Поряд з проблемою чистої води знаходиться і проблема збереження чистоти атмосферного повітря. Перед хіміками майбутнього стоїть важливе завдання по вирішенню цих питань. Синтетичні полімери на відміну від природних не розкладаються ферментами і залишаються в природі. Коли ж їх після використання спалюють, то тим самим лише збільшують забруднення повітря. Перед хіміками стоїть завдання розробки способів утилізації промислових відходів і синтетичних матеріалів і створення нових полімерів, які б розкладалися в природі.

Номер слайду 9

Хімія і науково-технічний прогрес. Науково-технічна революціяє якісним стрибком у розвитку продуктивних сил суспільства на основі докорінних зрушень у наукових знаннях. Такі перевороти в науці, техніці та виробництві відбуваються регулярно і в майбутньому стануть ще потрібнішими і частішими. Одним з важливих відкриттів стало використання енергії атомного ядра. Відкриття і інновації в хімії з’являються постійно, але найважливіші відкриття, які б вирішили глобальні проблеми людства, ще попереду.

Номер слайду 10

Висновки Насправді хімія є системо-утворювальним фактором сучасного суспільства. Існування людства наразі немислиме без хімії та різноманітних продуктів і матеріалів, які можна одержати лише з допомогою хімічних технологій. При цьому штучно створений людиною навколишній світ — техносфера — усе швидше насичується продуктами хімічного виробництва. І грамотне використання вимагає високого рівня хімічних знань. Отже, хімії як наука в майбутньому буде лише розвиватися і ставати потрібнішою. Разом з науково-технічним прогресом в цій галузі, постає питання розуміння цих інновацій. Наукова обізнаність людства призведе до гармонії людини з власним тілом, з природою і технікою.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підкалюк Любов Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 грудня 2019
Переглядів
29393
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку