Презентація ,,Розвиток мовлення. Письмовий твір-опис природи художнього стилю на основі власних спостережень або за картиною на матеріалі відомих полотен українських пейзажистів "

Про матеріал
Презентація допоможе навчити учнів писати твори-описи природи за картиною; на основі здобутих текстологічних знань формувати в учнів відповідні текстотворчі вміння; удосконалювати мовленнєво-мисленнєві вміння усвідомлювати тему й основ­ну думку тексту, логіку викладу, тип і стиль мовлення, запам’ятовувати конкретні факти, послідовність викладу матеріалу; культуру писемного мовлення;сприяти збагаченню словникового запасу школярів; розвивати мовленнєво-комунікативні вміння здійснювати змістово-композиційний і мовний аналіз художнього тексту-опису природи за картиною; сприймати письмовий текст, розуміти його, редагувати, писати власні твори-описи природи за картиною у художньому стилі; познайомити учнів з творами відомої української художниці; вчити розуміти образотворче мистецтво; виховувати почуття прекрасного, естетичні смаки, повагу до талановитих українських діячів культури й мистецтва, зацікавити пейзажним живописом
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення. Письмовий твір-опис природи художнього стилю на основі власних спостережень або за картиною на матеріалі відомих полотен українських пейзажистів

Номер слайду 2

Метанавчити учнів писати твори-описи природи за картиною; на основі здобутих текстологічних знань формувати в учнів відповідні текстотворчі вміння; удосконалювати мовленнєво-мисленнєві вміння усвідомлювати тему й основ­ну думку тексту, логіку викладу, тип і стиль мовлення, запам’ятовувати конкретні факти, послідовність викладу матеріалу; культуру писемного мовлення;сприяти збагаченню словникового запасу школярів;розвивати мовленнєво-комунікативні вміння здійснювати змістово-композиційний і мовний аналіз художнього тексту-опису природи за картиною; сприймати письмовий текст, розуміти його, редагувати, писати власні твори-описи природи за картиною у художньому стилі; познайомити учнів з творами відомої української художниці; вчити розуміти образотворче мистецтво;виховувати почуття прекрасного, естетичні смаки, повагу до талановитих українських діячів культури й мистецтва, зацікавити пейзажним живописом

Номер слайду 3

Актуалізація знань. Твір-опис – це висловлювання, у якому розкриваються головні (суттєві) ознаки описуваного (предмета, тварини, природи, приміщення, зовнішності людини тощо). 

Номер слайду 4

Актуалізація знань

Номер слайду 5

Розгляньте репродукцію картини Федора Манайла «Золота осінь»

Номер слайду 6

Літописець Закарпаття. Федір Михайлович Манайло (1910-1978)- народний художник України. Народився і проживав на Закарпатті. Картини митця – це візитна картка рідних Карпат з їхніми піднесеними вершинами, зі своєрідним укладом життя і побуту, звичаїв, фольклору.

Номер слайду 7

1. Про що ця картина? Яке враження створює полотно? Що відчуваєте, коли дивитеся на нього? 2. Доведіть, що на картині зображено пейзаж.3. Яку пору року зображено? Це її початок чи кінець? 4. Які барви переважають на полотні? Зверніть увагу, як один колір змінює інший, починаючи з правого боку. 5. Що ми бачимо на передньому плані картини, а що – на задньому? На чому художник прагне зосередити нашу увагу?

Номер слайду 8

6. У яке вбрання одягнені дерева? Чи однакове воно? Про що це говорить? 7. Золото листя художник протиставляє осінньому небу. Яке небо в нього? 8. Як митець передає стан спокою в природі? (Зверніть увагу, чи є на картині вітер, чи видно птахів, чи спокійна річка). 9. Доберіть епітети до слів осінь, дерева, річка, трава, гора, небо. 10. Доберіть синоніми до слів природа, краєвид, вершина

Номер слайду 9

Довідковий матеріал. Репродукція – фотографічне або поліграфічне відтворення зображень друкованого тексту, творів живопису, карт, фотознімків, креслення і т. ін., відтворені поліграфічним способом. Слова і словосполучення, які можна використати в описі за картиною• художник, автор, живописець;• картина, робота, твір, полотно;• колорит, контраст, відтінки;• написати картину, створити твір;• майстерність, талант художника.

Номер слайду 10

Довідковий матеріалоб’єкти, зображені на картині (дерева,кущі,трави,гори).синоніми до слова небо (небеса, небозвід, небокрай).кольори картини (жовтий, багряний, коричневий, темно-зелений,темно-коричневий).

Номер слайду 11

Довідковий матеріал. Берези-високі,стрункі. Галявина - невеличка,устелена різнотрав’ям. Небо - низьке,темно-синє. . Хмари - сірі, холодні, низькі. Річка - вузька, немов гадюка,

Номер слайду 12

Пам’ятка!Як працювати над твором-описом природи за картиною. Уважно розглянь картину. Визнач, що ти будеш описувати (дерева, небо, степ, ліс тощо). Випиши кожен елемент опису, підбери до них яскраві художні засоби. Опиши пору року, погоду, час дня чи вечора. Передай, у якому настрої була створена картина ( на твій погляд). Визнач, у яких тонах і кольорах художник передає опис природи. Передай свої емоції від побаченого на картині. Використовуйте по можливості такі слова і словосполучення, як милуватися, виглядати, простягатися, розстилатися; небо – яскраве, голубе, похмуре; повітря – прохолодне; земля – щільна, важка тощо.

Номер слайду 13

ПланІ. Репродукція картини Федора Манайла «Золота осінь».ІІ. Опис природи на полотні:1. Пора року.2. Барви осені.3. Час доби. .4. Зображене на передньому( задньому) плані.5. Вбрання дерев6. Стан спокою.7. Мої емоції від зображуваного.ІІІ. Чим ця картина приваблює мене?

Номер слайду 14

Зразок твору Сьогодні я вперше побачив картину Федора Манайла, літописця Закарпаття, «Золота осінь», яка справила на мене велике враження. На полотні зображено осінь, бо переважають в основному гарячі кольори: жовтий, червоний, багряний, коричневий. На мою думку , художник передав обідній час. Довкола хоч і похмуро, проте спокійно,урівноважено. Небо, вкрите хмарами, низько опустилося над землею. Крізь нього несміливо пробиваються сонячні промені. Йде дощ. Вітру немає, бо стовбури дерев і гілля не нахилені. Річка спокійна, жодної хвилі на воді не видно. Повітря прохолодне, вологе.

Номер слайду 15

На передньому плані я бачу сонні береги гірської річки, яка звивається по долині, немов гадюка. Уздовж лівого берега ростуть білокорі берізки, а правого – розкинулася невеличка галявина, устелена золотим різнотрав’ям. На задньому плані височіють гори, біля підніжжя яких - хвойні дерева та сільські хатки. Ця репродукція картини навіює на мене спокійний, умиротворений настрій. Осінь – моя улюблена пора року, адже природа в цей час різнобарвна, розкішна. Саме це вдало передав у своїй роботі художник.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати сторінки підручника 242-243, повторити сторінку 240. За планом написати твір-опис природи за картиною.

pptx
Додано
17 березня 2023
Переглядів
4010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку