Презентація ,,Розвиток мовлення Усний твір-опис пам`ятки історії та культури за картиною в публіцистичному стилі"

Про матеріал
Презентація допоможе вдосконалити знання з побудови твору - опису; сформувати систему мистецьких знань; розвити естетичний смак учнів; виховати повагу до культурної спадщини рідної країни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сімнадцяте березня. Класна робота. Розвиток мовлення. Усний твір-опис пам`ятки історії та культури за картиною в публіцистичному стилі

Номер слайду 2

Мета. Вдосконалювати знання з побудови твору - опису Формувати систему мистецьких знань. Розвивати естетичний смак учнів. Виховувати повагу до культурної спадщини рідної країни

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань 1 Чи доводилося вам подорожувати Україною?2. Які місця запам’яталися найбільше ?Чому?3. Що, на вашу думку, означає пам’ятки історії та культури?4. Чи можете ви пригадати, які саме пам'ятки історії та культури зображують художники?

Номер слайду 4

Розгляньте картину Михайла Козика «Дерев’яна церква в Дрогобичі». Які ваші враження від зображеного?

Номер слайду 5

Козик Михайло Якимович (1879-1947) – український живописець. Народився в селі Семенівці на Чернігівщині. Навчався в Київському художньому училищі, Московському училищі живопису, скульптури та архітектури. Викладав у Київській художній школі, Київському художньому інституті, Харківському художньому інституті.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Дайте відповіді на питання1. Чи подобається вам картина «Дерев’яна церква в Дрогобичі»?2. Які почуття викликає у вас картина?3. Що зображено на полотні?4. Що можна сказати про кольорову гаму?5. Якими художник зобразив небо, дерева, траву?6. Якого кольору, яких відтінків споруда?

Номер слайду 8

7. На яких деталях художник зосереджує основну увагу?8. Зі скількох зрубів складається церква?9. Якими є галереї храму?10. Що можна сказати про стіни та бані церкви?11. Чи надає привабливості споруді бічний прируб з куполом?12. Скільки ярусів має споруда?13. Чи зумів художник показати неповторність, красу і велич дрогобицької церкви?

Номер слайду 9

ПланІ. Розповідь про перше знайомство з картиною і її художником.ІІ. Опис зображеної на картині пам’ятки.ІІІ. Оцінка пам’ятки (чим запам’яталась, що в ній вразило) або роздум (чому її необхідно берегти).

Номер слайду 10

Складіть твір-опис церкви за картиною М. Козика «Дерев'яна церква в Дрогобичі» у публіцистичному стилі (усно). Постарайтеся описати споруду так, щоб людина, яка її не бачила, змогла уявити і подумки побачити те, що бачимо ми. У кінцевій частині передайте ваші враження від побаченого. Скористайтеся матеріалом, поданим нижче та отриманим вами підчас виконання попередніх завдань. Слова і словосполучення, які можна використати в описі за картиною• художник, автор, живописець;• картина, робота, твір, полотно;• колорит, контраст, відтінки;• написати картину, створити твір;• майстерність, талант художника.

Номер слайду 11

Усний твір-опис пам`ятки історії та культури за картиною Сьогодні на уроці я познайомився(-лася) з творчістю Михайла Козика - українського живописця, який народився в селі Семенівка на Чернігівщині, а навчався в Київському художньому училищі, Московському училищі живопису, скульптури та архітектури, пізніше викладав у Київському та Харківському художніх інститутах. Його картина «Дерев'яна церква в Дрогобичі» справила на мене велике враження.

Номер слайду 12

На полотні зображена старовинна дерев’яна церква Св. Юра в Дрогобичі - унікальна пам’ятка дерев’яної архітектури України XVII століття, яка розташована серед розкішної природи. Кольорова гама допомагає увиразнити стародавність будівлі, яка, до речі, зроблена без жодного цвяха, та надати їй якоїсь таємничості. Церква складається з трьох зрубів, стіни яких нахилені до середини. Центральний зруб квадратний, а зі сходу та заходу розміщені майже однакові за розміром гранчасті п’ятистінні зруби. Церква увінчана трьома бароковими банями на восьмибічних підбанниках.

Номер слайду 13

Навколо споруди влаштована крита галерея у вигляді аркади, схожа влаштована і навколо другого ярусу. Будучи п’ятиверхою церквою, вона, по суті, трибанна, бо бічні прибудови її дуже незначні за розмірами, хоч вони й надають храмові мальовничої привабливості. Кажуть, справжній художник завжди вчить особливому погляду: він ніби загострює наші почуття, змушує бачити незвичайне у звичайному, красу і поезію в буденному.

Номер слайду 14

На мою думку, Михайлові Якимовичу Козику вдалося у своїй роботі передати унікальність та грандіозність, величність і неповторність старовинної споруди, яка є історичною пам’яткою нашого народу. Ось чому ми маємо зберегти її для наступних поколінь.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Опрацювати відеоролик, сторінки підручника 193-195, повторити сторінки 187-189, скласти усний  твір-опис пам`ятки історії та культури за картиною Михайла Козика ,,Дерев'яна церква в Дрогобичі";  надсилати аудіозапис.

pptx
Додано
23 березня 2023
Переглядів
2162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку