Презентація "Розвиток зв’язного мовлення. Складання тексту-розповіді."

Про матеріал
Матеріал до уроку розвитку зв"язного мовлення "Складання тексту-розповіді" у 4 класі з учнями з особливими освітніми потребами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток зв’язного мовлення. Складання тексту-розповіді.

Номер слайду 2

https://kultura-poltava.gov.ua/novyny/kalina--simvol-ukraini/ https://www.youtube.com/watch?v=i. Izzg. J-ti. Eg

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Ти — маленький українець, Україна — твоя Батьківщина, рідна земля. Яка вона для тебе? Лагідна, привітна, щедра — зігріває сонечком, усміхається квітами, частує яблучками. Гарна, неповторна, чарівна — милує око золотими ланами, гарними річками, червоним намистом калини. Древня, цікава, мудра — багато чудових людей зростила, зберегла для нас милозвучну мову, веселі ігри-співанки, прислів'я, казки. Хтось скаже, що нині Україна знедолена та змучена, важкі часи для неї настали. І це правда. Але таке вже бувало в історії нашої Батьківщини не один раз, та українці не занепадали духом. От і в пісні співається: “А ми тую червону калину підіймемо, а ми нашу славну Україну, гей-гей, розвеселимо...”. А як її підняти, розвеселити? Кожен має придумати сам. Деревце біля дому посадите — вона усміхнеться; очистите від сміття міський парк — вона голову підведе; українською мовою розмовлятимете — і вона заспіває; будете добре вчитися, займатися спортом, загартовуватися — виростете гідними громадянами — і розквітне наша Батьківщина... І обов'язково щедро віддячить.

Номер слайду 5

Погляньте на картину. Яка на ній наша Україна гарна та щаслива, як ніжно піклується про діток. А хто ж про неї дбає? Поруч з Україною-ненькою — відважний козак, її захисник. В руці тримає дубову гілочку, бо дуб — символ чоловічої сили. Чи впізнали ви рослину, яка прикрашає картину? На голові жінки пишний калиновий вінок. Українці здавна шанували калину, вважали її своїм оберегом. Вона — один із символів України. Багато пісень, казок, легенд склав наш народ про цю чудову рослину. Послухайте одну з них.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Як калина дівчину від полону врятувала. Українська легенда Колись давно в одному селі збиралися одружитися козак та дівчина-красуня. Вийшла з дому наречена, гарна, вбрана у вишиту сорочку, з низкою червоних коралів на шиї, очі сяють від щастя... Аж тут чорним вихором налетіли турки-загарбники, схопили красуню й зникли з очей у хмарі куряви.

Номер слайду 8

Котися, намистинко, не губися,На кущ калини миттю обернися. Хай гілочками кущик той хитає,Мого коханого на поміч прикликає! Добре, що була дівчина не тільки вродлива, а ще й смілива та кмітлива. Несе її ворожий кінь невідомо куди, а вона одну по одній червоні намистини кидає на дорогу, щоб дати знак, де її шукати. І до кожної примовляє: І сталося диво! Намистинки справді стали проростати. Ось пагінець до сонечка потягнувся, ось уже кущ убрався в білі шати, ось на гілках заяскріли на сонці червоні кетяги калини...

Номер слайду 9

Тільки-но почув козак, що його кохану в полон захопили, відразу зібрав побратимів та й кинувся навздогін за ворогами. Коли виїхав за село і побачив уздовж дороги кущі калини, яких раніше тут не було, зрозумів: вони — звісточка від його нареченої. Наздогнали козаки загарбників, перемогли їх у бою і визволили полонянку. А коли повернулися молоді додому, справили весілля та жили мирно й щасливо багато років. І калину — свою рятівницю — повік шанували. Правда це чи ні, невідомо. Але весільний коровай в Україні й сьогодні прикрашають кетягами калини. А ягоди її гіркі, наче смак сліз та неволі. Як не вірите — скуштуйте самі.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Іноді калину порівнюють з молодою дівчиною, що весною вбирається в біле вбрання, а восени надягає багряні прикраси. Кожної весни калина прокидаєтся і простягає свої тоненькі гілочки до сонця. Сонечко ж турботливо прикрашає їх звабливим білим цвітом, а згодом маленькими яскравозеленими листочками.

Номер слайду 12

Коли квітки одцвітають, то з'являються маленькі зелені намистинки. Восени вони достигають і червоніють, на радість пташкам. А листочки калини в цей час вбирають в себе усю палітру осінніх барв.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Калина – один з головних українських символів. Про калину складають пісні, легенди, вірші, оповідання. Калина отримала свою назву від старослов’янської назви Сонця – Коло. Що символізує калина? Це життя, кров, краса та вогонь.

Номер слайду 15

Майже у всіх народів є улюблені рослини – символи. В українців це верба і калина. «Без верби й калини нема України», - так каже образне народне слово. Рубінові ягоди калини, за народними уявленнями здавна символізували патріотичні почуття, мужність і незламність духу людей, які проливали кров за Батьківщину в боротьбі з ворогами за свободу, незалежність рідного краю. Калина – це символ рідної землі, отчого краю, батькової хати, що пам’ять людську береже, нагадуючи про милі краї, це символ безсмертя, невіддільний від життя. Пісень про калину не злічити. А назви такі барвисті й милозвучні: «Ой у лузі при дорозі зацвіла калина…», «Червоная калинонька, похиле деревце», «А в лузі калина весь луг прикрасила» та багато-багато інших. Калина – це опоетизований образ матері, батька, родини, цілого красного нашого роду. А ще пам’ятайте: ламати, зневажати калину – великий гріх. Бо калина – жива душа того, хто посадив її, душа народу нашого. Любіть її та шануйте!

Номер слайду 16

ПОДОРОЖ

Номер слайду 17

Рослинні народні символи України – калина, верба, чорнобривці, мальви, барвінок, соняшник.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

pptx
Додано
17 серпня 2023
Переглядів
526
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку