Презентація. Розвиток зв'язного мовлення у 8 класі. "Твір-опис пам'ятки історії на основі власних спостережень"

Про матеріал
Уроки зв’язного мовлення найбільш ефективні у зрівнянні з уроками на лінгвістичну тему. Тому що уроки такого типу передовсім виховують в учнів любов до свого рідного краю, до свого міста, до своєї країни; дозволяють учням висловлювати свою особисту думку, проявити свої творчі здібності. Школярі можуть надати всі свої власні спостереження у такій формі уроку. Навіть учні з початковим рівнем знань зможуть пригадати щось зі свого дитинства, зі своїх спогадів, зі своїх особистих щоденних вражень – і отримати задовільну оцінку. Уроки розвитку зв’язного мовлення формують життєву компетентність взагалі. Тому переді мною, як педагогом, стояли такі завдання: - формувати мовленнєву компетентність школяра; - комунікативну компетентність; - компетентність самоосвіти, соціальну; - компетентність активної творчої діяльності. Згідно з метою учні повинні були: • Повторити теоретичні відомості про пам'ятники культури; • Ознайомитися з пам'ятниками культури Маріуполя; • Навчитися писати твір-опис пам'ятника історії з особистих спостережень. Урок з використанням регіонального компоненту дозволяє формувати компетентності комплексно і одночасно – готує учня до життя. Тому я обрала формою уроку саме урок-подорож. Найбільш доцільним для впровадження на уроці даного типу я обрала серед усіх методик активні методи навчання та методику розвитку критичного мислення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УРОК РОЗВИТКУ ЗВ'ЯЗНОГО МОВЛЕННЯ У 8 КЛАСІ З ВИКОРИСТАННЯМ КРАЄЗНАВЧОГО МАТЕРІАЛУТвір-опис пам'ятки історії на основі особистих спостережень

Номер слайду 2

Кожна школа славетна не кількістю,а славою своїх учнів. М.І. Пірогов

Номер слайду 3

Повторити теоретичні відомості про пам'ятники культури;Ознайомитися з пам'ятниками культури Маріуполя;Навчитися писати твір-опис пам'ятника історії з особистих спостережень. Очікуваний результат:

Номер слайду 4

Форма уроку: Подорож Маріуполем

Номер слайду 5

Пам'ятник культуритвір мистецтва, створений для увічнення пам'яті про людей і події(пам'ятник Т. Г. Шевченку)предмет культури, який зберігся з давніх часів(«Повість минулих літ»)

Номер слайду 6

Пам'ятник Духовної культури (традиції, звичаї,твори УНТ)Матеріальної культури(споруди (архітектура), твори мистецтва, (скульптура, живопис, мозаїка) декоративно-прикладне мистецтво (посуд, прикраси)

Номер слайду 7

Пам'ятники. Рухомівитвори живопису, книги, літописи, ювелірні виробі, предмети побуту (меблі, одежа) Нерухомізнаходяться на певному місці під відкритим небом (пам'ятники, архітектурні споруди)

Номер слайду 8

Нерухомі пам'ятники культури Громадські споруди: театри, корпуси навчальних закладів, будинки; Культові споруди: собори, церкви; Оборонні: замки, фортеці, палаци.

Номер слайду 9

Гра «Відгадай споруду за малюнком»Завдання: Віднести зображення за призначенням: рухомі або нерухомі, якщо нерухомі , то вказати вид нерухомого пам'ятника. У зошит записати назву пам'ятника історії і до нього дібрати визначення про цей пам'ятник.

Номер слайду 10

Загальноосвітня школа №44

Номер слайду 11

«Повість минулих літ»

Номер слайду 12

Свято-Троїцький храм (м. Маріуполь, Жовтневий район)

Номер слайду 13

Драматичний театр м. Маріуполя

Номер слайду 14

Пам'ятник Т. Г. Шевченку

Номер слайду 15

Загальноосвітня школа №44нерухомий громадський пам'ятник

Номер слайду 16

«Повість минулих літ»рухомий пам'ятник

Номер слайду 17

Свято-Троїцький храм (м. Маріуполь, Жовтневий район)нерухомий культовий пам'ятник

Номер слайду 18

Драматичний театр м. Маріуполянерухомий громадський пам'ятник

Номер слайду 19

Пам'ятник Т. Г. Шевченкунерухомий громадський пам'ятник

Номер слайду 20

Тлумачний словник. Пам'ятник — це твір мистецтва, створений для увічнення пам'яті про людей і події.  Меморіальна (коректна українська назва — пропам'ятна) до́шка— плита, зазвичай з довговічного каменю (мармуру, граніту) чи металевого сплаву (бронза, чавун), що увічнює пам'ять про знамениту особу або подію.  Ста́туя (лат. statua, від statuo «ставлю») — твір круглої скульптури, що зображує людину або тварину (подеколи також міфологічні і/або фантастичні істоти); один з основних видів скульптури. Погруддя в скульптурі — зображення людини, зазвичай портретне, з відображенням торсу від обличчя до грудей. Синонімом є іноземне слово «бюст». Тріумфальна арка — монументальне оформлення проїзду або урочиста споруда на честь військових перемог і знаменних подій, споруда на честь видатної особи чи події — брама з одним або трьома арочними отворами, прикрашена скульптурами і написами. Колона (синонім — соха) — (фр. colonne, лат. columna) — архітектурно оброблена вертикальна опора, як правило, кругла в перерізі. Елемент тримальної конструкції споруд та архітектурних ордерів. Балкон (фр. balcon, з давньоверхньонімецького balko - балка) - в архітектурі - різновид тераси, - майданчик з поручнями, укріплена на виступаючих зі стіни балках. Ві́кна — спеціально створювані прорізи в зовнішніх стінах будинків, що призначаються для освітлення та провітрювання приміщення.  Баля́сина — вертикальний елемент балюстради, невисокий фігурний (часто веретеноподібний) стовпчик, що підтримує перила сходів, терас, балконів, дахів.

Номер слайду 21

Тестове завдання«Добери пару. Відгадай-ка»1. Тріумфальна арка2. Статуя3. Меморіальна дошка4. Бюст5. Колона з тріумфальної арки. А)Д)Г)В)Б)

Номер слайду 22

Правильні відповіді до гри «Добери пару»Меморіальна дошка «Коллектив школы 44 гордится тем, что в ней учился Бойко Владимир Семёнович…»;Статуя Т. Г. Шевченка;Бюст О. С. Пушкіна;Тріумфальна арка «Міський сад»;Колона з тріумфальної арки парку ім. Петровського.

Номер слайду 23

Маріупольська загальноосвітня школа № 44

Номер слайду 24

Маріупольська загальноосвітня школа № 44

Номер слайду 25

Меморіальні дошки

Номер слайду 26

Музей ЗОШ №44

Номер слайду 27

Музей ЗОШ №44 – наша гордість

Номер слайду 28

ЗОШ №43 та ЗОШ №44 м. Маріуполя

Номер слайду 29

Сенкан. Сенкан(т) – це невеличкий вірш, який складається з 5 рядків.1. Іменник2. 2 прикметника3. 3 дієслова4. Речення5. Асоціація або синонім до слова

Номер слайду 30

Приклад сенкану «Пам'ятник Святителю Ігнатію біля будівлі грецької спільноти України»Пам'ятник Святителю Ігнатію біля будівлі грецької спільноти України. Білий, величний. Висвітлює, нагадує, уособлюєДемонструє видатну особистість. Пам'ять про грека в рідному місті

Номер слайду 31

Нариклад, Маріупольська загальноосвітня школа № 44 Маріупольська загальноосвітня школа № 44 Яскрава, видатна. Вчить, нагадує, виховуєЗОШ № 44 має відомого випускника Бойко В. С. Будинок знань

Номер слайду 32

План твору-опису пам'ятникаІ. Історія створення нашої школи, її минуле.ІІ. Школа 44 - пам'ятник історії міста Маріуполя 1. Де розташований цей пам'ятник? 2. Опис самого приміщення. 3. Загальне враження від будівлі школи. 4. Як вписується пам'ятник у місцевість, як сприймається в архітектурному ансамблі площі, вулиці?ІІІ. Загальна оцінка і значення пам'ятника для історії нашого міста.

Номер слайду 33

Активний метод «Прес»Висловлення власної точки зору «Я вважаю, що ...»2. Обґрунтування своєї думки «... Тому що ...»3. Приклади й аргументи для підтримки своєї точки зору «Наприклад ...»4. Узагальнення, висновки. «Отже ...»

Номер слайду 34

Чи є будівля нашої школи пам'яткою культури та історії у нашому місті? ЗА ПРОТИ

Номер слайду 35

Аркуш оцінювання. Назва роботи Гра «Відгадай споруду за малюнком»Гра «Добе-ри пару»Гра-конструктор «Розрізнені смужки»Моя власна активність на уроціТехнологія «Т»Випере-джальне домашнє завдання. Оцінка за урок. Макси-мальна кількість балів  2,5 б.  2,5 б.  2 б.  2 б.  2 б.  1 б.  12 б. Моя оцінка       

Номер слайду 36

Домашнє завдання Високий рівень (12-10 балів) – скласти основну частину твору за планом;Достатній рівень (9-7 балів) – скласти вступ та висновок вашого твору;Середній рівень (6-4 балів) – скласти 10-15 словосполучень з описом будівлі школи.

Номер слайду 37

Можеш вибирати друзів і дружину,Вибрати не можна тільки Батьківщину. В. А. Симоненко

pptx
Додано
7 грудня 2021
Переглядів
766
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку