Презентація. Самогубство

Про матеріал
Семінар для педагогів про самогубство дітей,як цьому запобігти,як виявити таку дитину,яка роль в цьому педагога.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Семінар для педагогів Хмельницький спортивний ліцей Психолог Перун Лариса Леонідівна

Номер слайду 2

Самогубство, суїцид (від лат. Sui caedere - вбивати себе) - цілеспрямоване позбавлення себе життя, як правило, добровільне (хоча бувають і випадки вимушеного самогубства, див. Сенека) і самостійне

Номер слайду 3

10 вересня проголошенно ВООЗ Всесвітнім днем ​​запобігання самогубствам.

Номер слайду 4

Всі самогубства можна умовно розділити на два класи - істинні і демонстративні (так званий Парасуіцид або псевдосуїцид). Як правило, псевдосуїцид скоюється у стані афекту і є не стільки спробою позбавити себе життя, скільки «криком про допомогу», спробою звернути на себе і свої проблеми увагу оточуючих. Ці дії також називають «демонстративною спробою суїциду». На противагу псевдосуіциду, істинний суїцид - це, як правило, добре спланований захід, мета якого - за всяку ціну позбавити себе життя незалежно від думки і реакції рідних, близьких, друзів і т. д. Іноді несамостійне позбавлення себе життя теж вважається самогубством, особливо якщ самогубець був фізично не в змозі зробити це.

Номер слайду 5

Підлітковий вік вважається найбільш вразливим у плані чутливості до зовнішніх чинників. До факторів психологічних, факторів соціальних - макросоціальних; мікросоціальних, сімейних. Підлітковому віку в цілому властиво гостро реагувати на ці фактори. І суїцидальна поведінка є однією з форм таких реакцій.

Номер слайду 6

Серед причин самогубств можна назвати наступні: Проблеми в особистому житті: (неприємності з навчанням, пережите в дитинстві насильство ) тотальний неуспіх у романтичних чи сексуальних відносинах; нещасна любов; смерть когось із рідних чи друзів; нерозуміння оточуючими, самотність; проблеми на роботі, фінансові проблеми; аутинг (публічне розголошення особистої інформації про сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності людини проти його бажання і згоди); проблеми зі здоров'ям; (невиліковні хвороби) важка депресія (по зведеннях ВООЗ до 15% депресій завершуються самогубством ); бідність, відносини в родині і з однолітками, алкоголь і наркотики, соціальна ізоляція, Причини самогубств 

Номер слайду 7

Доведення до самогубства цілеспрямоване цькування, наклепи, погрози, приниження; фізичні знущання, згвалтування, побої; Втрата інтересу до життя, втома від життя; втрата сенсу життя; Релігійний фанатизм (зазвичай поширений в сектах), ритуальне самогубство. Ідеологічні (політичні, неприйняття цінностей соціуму в цілому). Вимушене самогубство (за вироком суду, під загрозою болісної смерті або розправи з близькими родичами; див. Сенека, Роммель). Боязнь покарання (страх осуду з боку рідних або суспільства у викритих злочинців). Самогубство для збереження честі (харакірі). Наслідувальне самогубство (після аналогічних смертей відомих особистостей або літературних персонажів; див. Ефект Вертера) ; Бажання почати життя заново (для віруючих в реінкарнацію). Вплив одиночного ув'язнення в окремих випадках.

Номер слайду 8

Способи здійснення самогубства дуже різноманітні:

Номер слайду 9

Повішення. Удушення. Утоплення.  хімічний вплив Стрибок і падіння з високих будівель, скель, мостів та інших возвишеній. Самоубійство за допомогою вогнепальної зброї (самостріл). Самогубство методом доведення себе до фізичного виснаження (голодом або спрагою). Самогубство за допомогою холодної зброї. Розтин кровоносних судин (людина помирає від втрати крові

Номер слайду 10

У підлітковому віці відбувається гормональна перебудова організму, фізіологічна перебудова. Зокрема, це стосується адреналіну, який сильно розбурхує підлітків.То, що суїцидальна поведінка досить часто виявляється у підлітків, обумовлено як фізіологічними чинниками, так і соціальними й психологічними. Недарма цей вік вважається критичним.

Номер слайду 11

Що робити? Для профілактики суїциду в дитини з пелюшок, з дитинства необхідно виховувати навик адаптивної поведінки. Вміння долати ті або інші конфліктні ситуації. Крім сім'ї, необхідно працювати з навчальними закладами. Доцільно розробити регламент щодо виявлення дітей з групи ризику по суїциду, відповідно, потребують комплексної сімейної психологічної допомоги. Необхідно працювати зі ЗМІ, зокрема - з електронними. Частиною цієї роботи є заборона сайтів, зміст яких може прямо або побічно підштовхнути до вчинення суїциду, але ще й необхідно створити і широко рекламувати ресурси, які допоможуть підліткам шукати вихід із важких життєвих ситуацій.

Номер слайду 12

Рання ідентифікація і відповідне лікування розладів психіки - важлива частина стратегії профілактики. Основними критеріями лікування і профілактики самогубств - є формування антисуїцидальних факторів особистості, які згодом перешкоджають розвитку суїцидальної поведінки або реалізації суїцидальних дій Ефективними як і раніше , вважаються телефони довіри та центри з надання психологічної допомоги, що існують в навчальних закладах.

Номер слайду 13

Що робити, щоб дитина не скоїла суїцидальну спробу За всяку ціну спустити гостру ситуацію на гальмах. Це не означає, що не потрібно повернутися до цієї розмови. Але, якщо дитина висловлює суїцидальну загрозу в запалі сварки, ви зобов'язані цю сварку зупинити. Тому що цей імпульс - це те, чому підліток, як правило, підпорядковується. І навіть якщо така ситуація стане звичною і дитина буде вас шантажувати самогубством, краще піддатися на шантаж, ніж ридати на похоронах.

Номер слайду 14

У підлітка виникають проблеми в школі, ми рідко готові безоглядно взяти сторону своєї дитини. А даремно, навіть якщо він 10 разів неправий. У нього не повинно виникнути відчуття, що він абсолютно всіма покинутий. Звичайно, це проблеми сім'ї, і суспільства, і держави. Діти багато в чому залишені самі собі, і роз'єднаність наростає. А вже підлітки взагалі схильні почувати себе самотніми. Дитина має бути інтегрована у життя сім'ї. Для цього необов'язково матері сидіти вдома, достатньо відчувати інтерес до того, що становить зміст життя твоєї дитини.

Номер слайду 15

Чи треба говорити з дитиною про випадки суїциду? Це неправильно. Це дуже заразне. Телебаченню і газетам треба акуратно розповідати про такі історії. Коли про це багато пишуть, то такий вчинок як би романтизується. Якщо вже говорити на цю тему, то установка повинна бути на повне неприйняття такого вчинку.

Номер слайду 16

Можна сказати: «Як шкода, що ці діти пропустять стільки цікавого в житті! Світ з усіма його задоволеннями, з усім цікавим, що в ньому є, залишиться, а їх не буде ».

Номер слайду 17

До будь-яких загроз самогубства необхідно ставитися серйозно Що б не говорила тобі дитина про бажання померти, насправді смерті вона не хоче. Вона хоче допомоги. Які б продумані суїцидальні плани вона не виношувала насправді вмирати вона не хоче. Вона хоче, щоб хтось сказав її, що жити не так вже й погано. І цим «хтось» можеш стати ти.

Номер слайду 18

Релігія про самогубство У авраамічних релігіях (юдаїзмі, християнстві та ісламі) самогубство в більшості випадків вважається гріховним. Існує, однак, ряд винятків і приватних випадків.

Номер слайду 19

Православне християнство вважає самогубство одним із найважчих гріхів з тієї причини, що людина робить подвійний гріх - вбивства і відчаю, в яких вже не можна покаятися. Вчинили самогубство позбавляються відспівування перед похованням. Єдиним винятком є ​​божевільні, покінчили з життям в стані помутніння розуму.

Номер слайду 20

Якщо ж людина, свідомо позбавляє себе життя, має своєю метою врятувати іншу людину або групу людей, то такий вчинок класифікується не як самогубство, а як самопожертва . Самопожертва(наприклад на війні і в інших екстремальних ситуаціях) прийнято відрізняти від самогубства або вважати «альтруїстичним самогубством» Наприклад, англійський богослов Джон Донн класифікував як самогубства загибель старозавітного Самсона і самого Христа «чудесним і свідомим випромінюванням душі» на хресті . Противники того, щоб вважати життя, добровільно віддане за інших, самогубством, грунтуються на словах Христа: «Немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх» .

Номер слайду 21

«Зістрибнула з висоти буде знову і знову падати в саму безодню пекла ». Коран забороняє самогубство В одному з хадисів пророк Мухаммед говорить: Убив себе залізом буде до кінця віку тягати на собі в пеклі знаряддя злочину. « Отруївся, буде вічно пити свою отруту.» Укладач одного з шести перевірених збірників сунітських хадисів Абу Дауд (X століття) оповідає про те, як Мухаммед відмовив у похоронних почестях самогубцю.

Номер слайду 22

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
1740
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку