Презентація "Самореалізація у підлітковому віці. Складові самореалізації"

Про матеріал
Дана презентація може бути використана при проведенні уроку основ здоров'я у 9 класі із здобувачами освіти з порушеннями слуху.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Самореалізація у підлітковому та юнацькому віці. Складові самореалізації. Виконала: н.шутко

Номер слайду 2

Асоціативний кущ «Особистість» Особистістьлюдинаіндивіднеповторністьунікальністьгеній

Номер слайду 3

Вправа «Яким я буду через … років» Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Дев'ятикласнику Миколі подобається малювати, він може створити на папері неймовірно цікаві сюжети. Але його друзі вважають це заняття несерйозним, а батьки кажуть, що треба думати про справжню професію, наприклад займатися комп'ютерним програмуванням. Як ви вважаєте, хто відповідає за вибір професії підлітком? Що б ви порадили Миколі?Якими ви бачите своє майбутнє?Чого від нього очікуєте?Чого побоюєтесь?

Номер слайду 4

Самореалізація — це постійне прагнення щодо розвитку власних здібностей і можливостей. Це процес, що триває впродовж усього життя.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вважають, що люди, які реалізувалися в житті, мають такі основні спільні ознаки:сприймають себе та інших людей такими, які вони є;поводяться природно й гідно;діють відповідально;керують власним життям;віддані, доброзичливі й толерантні;додержуються моральних норм і загальнолюдських цінностей;здатні продукувати нові ідеї, мають розвинене творче мислення;оптимістичні, мають почуття гумору;виявляють мужність і рішучість у складних життєвих ситуаціях.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Китайський філософ Конфуцій писав: «Мудрець шукає все в самому собі, нерозумна людина — в іншому». Як ви вважаєте, що мав на увазі Конфуцій?Чи є ця думка стародавнього філософа актуальною щодо вашого життя?

Номер слайду 9

Святослав Вакарчук — український рок-музикант, поет, автор пісень, лідер гурту «Океан Ельзи», кандидат фізико-математичних наук, політичний діяч. Як він самореалізується? Що він робить для того, щоб розкривати свою внутрішню сутність і свої таланти світові?

Номер слайду 10

Давньоримський філософ Сенека писав: «Найсильнішим є той, хто має владу над самим собою». Як ви вважаєте, що мав на увазі Сенека? Чи має його думка стосунок до вашого життя?

Номер слайду 11

Вправа «Запитання – відповідь».1. Що таке самореалізація?2. Назвіть складові самореалізації.3. Пригадайте, яке місце серед потреб займає самореалізація. Чому?4. Проаналізуйте схему «Потреби й цінності, що сприяють самореалізації» на с. 53. Чи згодні ви з наведеним переліком? Чому? Чи доповнили б ви перелік власними прикладами?5. Які потреби й цінності, на вашу думку, найважливіші для розвитку підлітка? Чому?6. Чому самореалізація важлива для людини?7. Чи згодні ви з тим, що самореалізація триває все життя? Чому? Доведіть на прикладі.8. Які спільні ознаки мають люди, які реалізувалися в житті? Поясніть чому. Наведіть приклади.9. Поясніть твердження французького письменника Ромена Роллана: «Життєвий шлях людини означає безперервне подолання не лише зовнішніх перешкод, а й старіючих форм своєї власної свідомості, щоб відродитися на більш високому рівні. Це шлях людини до зрілості».

Номер слайду 12

Ситуаційні завдання. Розгляньте фотоілюстрації. Чи сприятимуть заняття підлітків самореалізації? Чому? Які життєві навички розвивають підлітки в кожній наведеній ситуації?

Номер слайду 13

Прийом рефлексії «Аргументація власної відповіді» Така вправа стимулює здобувачів освіти до самоаналізу роботи на уроці. Принцип: Запропонуйте здобувачам освіти закінчити речення. На уроці я працював __________, бо ____________Своєю роботою на уроці я_____________________Урок здався мені______________________Протягом уроку я ______________________Мій настрій ___________________Матеріал уроку був для мене _____________

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Підготувати інформацію до наступного уроку. Знайдіть інформацію та підготуйте повідомлення про людей, які заради досягнення життєвої мети — завдяки високим вольовим якостям і заняттям спортом — перемогли недуги та досягли успіхів у житті. Обговоріть разом з батьками та близькими умови, які сприяли або перешкоджали їхній самореалізації.

Номер слайду 15

Джерела. Матеріали взято з просторів інтернету.

pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
5 листопада 2022
Переглядів
1093
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку