Презентація "Сенсорна система смаку".

Про матеріал
Матеріал можна використовувати як додаток до уроку, так і для самостійного опрацювання учнями під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Смакові рецептори. Гапотченко Вікторія Іванівна

Номер слайду 2

Смак - це відчуття, що виникає при дії розчинів хімічних речовин на спеціальні рецептори, що містяться в ротовій порожнині. Смакові відчуття є індивідуальними. Більшість учених виділяє чотири елементарні смакові відчуття: солодке, солоне, кисле і гірке. Відчуття смаку відіграє велику роль у регуляції надходження хімічних речовин до організму з їжею, формуванні апетиту, регуляції травлення. Смак

Номер слайду 3

Смаковий аналізатор. Аналізує, контролює якість їжі, стимулює секрецію травних залоз і всього апарату травлення. Під час подразнення смакових рецепторів посилається рефлекторне виділення слини і шлункового соку.

Номер слайду 4

Будова аналізатора. Язик Язиково-глотковий нерв. Нижня поверхня лобової частки(парагіппокампальна закрутка головного мозку)

Номер слайду 5

А – клітини смакових рецепторів поверхні язику; Б - схема розташування смакових зон чутливості язику;В - вищий кірковий центр смаку (кора парагіппокампальної закрутки головного мозку)

Номер слайду 6

Рецептори смаку. Рецептори смаку – хеморецептори – входять до складу смакових бруньок або цибулин, що розміщені у ротовій порожнині, а найбільше - на язику. Смакові бруньки розташовані на язиці нерівномірно, певними групами від 10 до 300 клітин: чутливіші до солодких речовин – на кінчику язика, до кислих – по краях, до гірких – на корені, а до солоних – і на кінчику, і по краях.1. гіркого; 2. кислого; 3. солоного; 4. солодкого.

Номер слайду 7

Рецептори смаку. Кожна зі смакових цибулин містить 2-6 рецепторних клітини, між якими розташовані опорні клітини. Смакова брунька не досягає поверхні слизової оболонки язика і з’єднується з порожниною рота через смакову пору. Сосочків є 4 види: а) ниткоподібні; б) грибоподібні; в) жолобкуваті; г) листоподібні. Смакові цибулини мають найкоротший вік серед інших рецепторів. Час існування усього 240 годин, після чого вони гинуть і замінюються новими.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Смаковий аналізатор

Номер слайду 10

Види сосочків. Всі сосочки є похідними слизової оболонки. Поверхня сосочків утворена багатошаровим плоским неорогівіваючим або частково орогівіваючим (у ниткоподібних сосочках) епітелієм, що лежить на базальній мембрані.

Номер слайду 11

Збудники смаку. Збудниками смакових рецепторів можуть бути вода, пекучі речовини та хімічні речовини їжі, що знаходяться в розчиненому стані, природним розчинником якої виступає слина. Чутливість смакових рецепторів значною мірою залежить від температури їстівної маси і найвища при температурі від +10 до +35°. Холодна і гаряча їжа знижують смакові відчуття.

Номер слайду 12

Язиковий нерв. Язиковий нерв є чутливою гілкою нижньощелепного нерва, що входить до складу трійчастого нерву (V пара черепно-мозкових нервів ).

Номер слайду 13

Головний мозок (вид збоку): 1 - лобова частка; 2 - скронева частка, 3 - довгастий мозок; 4 - мозочок; 5 - потилична частка; 6 - тім'яна частка; 7 - латеральна борозна; 8 - центральна борозна.язикоглоткового нерв

Номер слайду 14

Смакові відчуття. У формуванні смакових відчуттів беруть участь зоровий і нюховий аналізатори. Це зумовлено тим, що центри смаку та нюху у гіпоталамусі розміщені майже поруч, їхні нейрони тісно взаємопов'язані і між ними легко відбувається обмін інформацією.

Номер слайду 15

Сприйняття смаку. Нервовий імпульс від передніх 2/3 язика передається нервовими волокнами язикового нерву, а потім волокнами барабанної струни лицевого нерву і спрямовується до ядра варолієвого моста. Далі через таламус імпульси надходять до вищого кіркового центра смаку ― кори парагіппокампальної закрутки головного мозку.

Номер слайду 16

Піраміда смаку. Піраміда смаку розділяє смак на шість рівнів: - емоційне сприйняття;- візуальне сприйняття;- аромат;- структура;- відчуття; - основні смаки. Чим більше рівнів буде використано при створенні смаку, тим складнішим і успішнішим буде смак Вашого продукту.

Номер слайду 17

Піраміда смаку

Номер слайду 18

На формування смакових відчуттів впливає не лише смак, але і зір та нюх. Смаковий аналізатор разом з нюховим бере участь у регуляції обміну речовин людини. Вплив на смак

Номер слайду 19

Смаковий поріг. Мінімальна концентрація, що створює відчуття смаку. Для цукру – 0,01 моль/л. Для кухонної солі – 0,05 моль/л. Лимонної кислоти – 0,009 моль/л. Солянокислого хініну – 0,000008 моль/л. Ми найчутливіші до гіркого, менш чутливі до кислого і однаковою мірою сприймаємо солодке і солоне.

pptx
Додано
29 березня 2022
Переглядів
3058
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку