Презентація Сєрік О.В. "КАНЮК ЗВИЧАЙНИЙ (BUTEO BUTEO L.) – ПТАХ 2017 РОКУ ТА ПРИРОДООХОРОНА РОБОТА НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ"

Про матеріал
—Канюк звичайний (Buteo buteoL.) є одним із найпоширеніших хижих птахів України, а тому й відомим для людей. Він знаходиться під захистом міжнародних конвенцій і потребує всебічної охорони. З метою привернення уваги людей до цього птаха, накопичення цікавої інформації про вид Товариство охорони птахів України обрало Канюка звичайного птахом року-2017.
—Таким чином, в екологічному проекті проведено дослідження, щодо вивчення питання еколого-біологічної характеристики Канюка звичайного (Buteo buteoL.) та проведено природоохоронну роботу, з метою збереження існуючого виду. Тому обрана тема є актуальною.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чугуївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської областіКАНЮК ЗВИЧАЙНИЙ (BUTEO BUTEO L.) – ПТАХ 2017 РОКУ ТА ПРИРОДООХОРОНА РОБОТА НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІРоботу виконав: Шаповалов Олег В’ячеславович, учень 10 класу Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2  Науковий керівник: Сєрік Ольга Вадимівна, вчитель біології та екологіїЧугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 спеціаліст І категоріїЧугуїв - 2017

Номер слайду 2

Актуальність теми. Канюк звичайний (Buteo buteo. L.) є одним із найпоширеніших хижих птахів України, а тому й відомим для людей. Він знаходиться під захистом міжнародних конвенцій і потребує всебічної охорони. З метою привернення уваги людей до цього птаха, накопичення цікавої інформації про вид Товариство охорони птахів України обрало Канюка звичайного птахом року-2017. Таким чином, в екологічному проекті проведено дослідження, щодо вивчення питання еколого-біологічної характеристики Канюка звичайного (Buteo buteo. L.) та проведено природоохоронну роботу, з метою збереження існуючого виду. Тому обрана тема є актуальною.

Номер слайду 3

Buteo buteo L.http://pernatidruzi.org.ua/ptakh_roku_2017_v_ukraini_kanyuk.html

Номер слайду 4

Об’єкт дослідження: Канюк звичайний (Buteo buteo L.). Предмет дослідження: вплив природоохоронної діяльності людини на Buteo buteo L.http://pernatidruzi.org.ua/ptakh_roku_2017_v_ukraini_kanyuk.html

Номер слайду 5

Мета екологічного проекту: проаналізувати еколого-біологічну характеристику Канюка звичайного (Buteo buteo L.) та його територіальне розміщення в місті Чугуєві та Чугуївському районі, провести природоохоронну роботу, з метою збереження існуючого виду. Завдання:1. Дослідити питання еколого-біологічної характеристики Канюка звичайного (Buteo buteo L.). Провести просвітницьку роботу серед учнів 5–7 класів Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 на тему «Канюк звичайний (Buteo buteo L.) – птах 2017 року та природоохоронна робота на сучасному етапі». Організувати та провести акцію «Бережімо наших пернатих друзів» серед учнів 1-4 класів Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2, зробити стенд малюнків. Організувати та провести акцію «Мы кормушку смастерили, мы столовую открыли…» серед учнів 8 – 11 класів Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2. Провести анкетування «Знавці птахів» серед учнів Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 та жителів міста Чугуєва та Чугуївського району. Розробити пам’ятку та буклет «ТОП-8 ПРАВИЛ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПТАХІВ», а також розробити і розвісити рекомендації, щодо охорони птахів.

Номер слайду 6

Новизна екологічного проекту полягає в тому, що дослідження питання еколого-біологічної характеристики Канюка звичайного (Buteo buteo L.) на рівні міста Чугуєва не проводилися не здійснювалось соціометричне дослідження.

Номер слайду 7

Матеріалом роботи є вид Канюк звичайний (Buteo buteo L.). Методи дослідження: польовими, лабораторними та соціометричні (робота з анкетами).

Номер слайду 8

Дослідження проводилися з 03.05.2017 – 20.09.2017 року на території м. Чугуєва Харківської області. Під час маршрутних екскурсій містом Чугуєва проведені точкові обліки в місцях, де тримаються птахи, але Канюка звичайного не було помічено.

Номер слайду 9

ЕКОЛОГО-БІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА КАНЮКА ЗВИЧАЙНОГО (BUTEO BUTEO L.)Розповсюдження: В Україні у різних регіонах осілий, кочовий або перелітний, гніздиться перважно на півночі та заході країни. Місця існування: Живе в лісах, горбистих ділянках хвойних лісів та листяних лісів недалеко від відкритих просторів. Опис: Птах середніх розмірів, довжина тіла якого становить 51-57 см, розмах крил 110–130 см. Самки, як правило, більші за самців. Забарвлення сильно варіює, від палевого до темно-бурого. Як правило, молоді особини забарвлені більш строкато. Голос у канюків звичайних груснявий.

Номер слайду 10

ЕКОЛОГО-БІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА КАНЮКА ЗВИЧАЙНОГО (BUTEO BUTEO L.)Етологія: Полює на відкритих просторах, поволі ширяючи в повітрі або найчастіше із засідки на піднесенні. Живиться дрібними ссавцями: ховрахами, дрібними гризунами, щурами, кролями і дрібними птахами. Може поїдати і падаль. У разі міграції до місць гніздування прилітають в середині квітня — травня, залежно від клімату. Осіння міграція починається в середині серпня. При перельоті зазвичай збиваються у великі зграї. Гніздо будують з сухих гілочок, далі обплітаючи їх старою травою. Відкладають 3-4, рідше 5 яєць приблизно 56 × 45 мм з шкаралупою брудно-білого кольору, покритою бурими або рудими плямами.

Номер слайду 11

ЕКОЛОГО-БІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА КАНЮКА ЗВИЧАЙНОГО (BUTEO BUTEO L.)Етологія: Відкладання яєць відбувається в квітні-травні. Інкубаційний період пташиних яєцьтриває 33-36 днів. Обидва батьки беруть участь в насиджуванні. Пташенята з'являються в кінці травня, на початку покриті бурим пухом. Як самець, так і самка годують пташенят, поки ті не в змозі літати. Пташенята здатні злетіти через 43-50 днів після народження. Самка здатна відкласти другу кладку за сезон. Живе канюк звичайний у природних умовах до 26 років, у неволі до 30 років. Використання: Удомашнюють та дресерують для полювання на куріпок та молодих кроликів. Охорона: Перебуває під захистом Бернської та Бонської конвенцій, Конвенції CITES, а також ряду регіональний червоних списків України.

Номер слайду 12

РЕЗУЛЬТАТИ ПРИРОДООХОРОННОЇ РОБОТИПровели просвітницьку роботу серед учнів 5–7 класів Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 на тему «Канюк звичайний (Buteo buteo L.) – птах 2017 року та природоохоронна робота на сучасному етапі»

Номер слайду 13

Організували та провели акцію «Бережімо наших пернатих друзів» серед учнів 1-4 класів Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 та зробили стенд, на якому розмістили малюнки на тему «Бережімо наших пернатих друзів»

Номер слайду 14

Організували та провели акцію «Мы кормушку смастерили, мы столовую открыли…» для учнів 8–11 класів Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2

Номер слайду 15

Після проведення акції на вулицях було розвішено годівниці: вулиця Гвардійська -3 годівниці, вулиця Чехова та паралельно вулиця Осинівська по 2 годівниці

Номер слайду 16

Соціометричне дослідження

Номер слайду 17

З метою інформовання про необхідність збереження птахів розроблено пам’ятку та буклет «ТОП-8 ПРАВИЛ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПТАХІВ» та розроблено і розвішено рекомендації, щодо охорони птахів

Номер слайду 18

ТОП-8 ПРАВИЛ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПТАХІВ Не годувати птахів їжею, яка для них нехарактерна. Не ловіть птахів, а виховуйте до них повагу. Майструвати годівниці кожного року та розвішувати їх. Знайшов пораненого птаха – допоможи йому. Пташине гніздо – це його домівля. Якщо біля вас оселилась пташка, піклуйтесь, щоб інші тварини не нанесли їй шкоду. Не кидайте в птахів різні речі. Допомагайте орнітологам при вивченні птахів свого краю!

Номер слайду 19

Інформування населення в соціальній мережі https://www.facebook.com та на блозі вчителя біології Сєрік Ольги Вадимівни Чугуївської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2

Номер слайду 20

Інформування населення міста Чугуєва та Чугуївського району

Номер слайду 21

Практичне значення проекту для екологічної освіти населення міста Чугуєва та Чугуївського району: Використовуємо пам’ятку та буклет «ТОП-8 ПРАВИЛ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПТАХІВ» як основу для подальшого розповсюдження інформації серед учнів та жителів міста Чугуєва та Чугуївського району. Опубліковано матеріал в соціальній мережі https://www.facebook.com як основу для розповсюдження інформації серед населення міста Чугуєва та Чугуївського району та на блозі вчителя біології Сєрік Ольги Вадимівни Чугуївської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області.

Номер слайду 22

ВИСНОВКИ1. Дослідили питання еколого-біологічної характеристики Канюка звичайного (Buteo buteo L.). Провели просвітницьку роботу серед учнів 5–7 класів Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 на тему «Канюк звичайний (Buteo buteo L.) – птах 2017 року та природоохоронна робота на сучасному етапі». Організували та провели акцію «Бережімо наших пернатих друзів» серед учнів 1-4 класів Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2, зробили стенд малюнків. Організували та провели акцію «Мы кормушку смастерили, мы столовую открыли…» серед учнів 8 – 11 класів Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2. Провели анкетування «Знавці птахів» серед учнів Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 та жителів міста Чугуєва та Чугуївського району. Розробитли пам’ятку та буклет «ТОП-8 ПРАВИЛ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПТАХІВ», а також розробили і розвісили рекомендації, щодо охорони птахів.

Номер слайду 23

Дякуємо за увагу!!!

Номер слайду 24

НІХТО КРІМ НАС НЕ ЗБЕРЕЖЕ НАШИХ ПЕРНАТИХ ДРУЗІВ!!!Buteo buteo L.

Номер слайду 25

ТОП-8 ПРАВИЛ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПТАХІВ Не годувати птахів їжею, яка для них нехарактерна. Не ловіть птахів, а виховуйте до них повагу. Майструвати годівниці кожного року та розвішувати їх. Знайшов пораненого птаха – допоможи йому. Пташине гніздо – це його домівля. Якщо біля вас оселилась пташка, піклуйтесь, щоб інші тварини не нанесли їй шкоду. Не кидайте в птахів різні речі. Допомагайте орнітологам при вивченні птахів свого краю!tyddhhddyxff@gmail.сom; serik_olya@ukr.net; https://serikbiology.wordpress.com

Номер слайду 26

Чугуївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської областіАвтор: Шаповалов Олег В’ячеславович. З метою привернення уваги людей, накопичення цікавої інформації про вид Товариство охорони птахів України обрало Канюка звичайного птахом року-2017.

pptx
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
24 серпня 2018
Переглядів
1003
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку