Презентація " Синоніміка складних речень із сполучниками, без сполучників і простих речень"

Про матеріал

Знання учнів про синоніміку сполучникових і безсполучникових складних речень, уміння розрізняти їх види та робити відповідне пунктуаційне оформлення

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синоніміка складних речень із сполучниками, без сполучників і простих речень

Номер слайду 2

— Чим відрізняються безсполучникові складні речення від сполучникових?— Назвіть смислові зв’язки між простими реченнями, що входять до складу  складного безсполучникового.— Коли у безсполучникових складних реченнях ми ставимо кому?— Коли у безсполучникових складних реченнях ми ставимо кому та крапку з комою?— Коли у безсполучникових складних реченнях ми ставимо двокрапку?— Коли у безсполучникових складних реченнях ми ставимо тире?

Номер слайду 3

Виконання вправи 290 ( синтакс. розбір)

Номер слайду 4

-Що таке синоніми? Наведіть приклади.-На вашу думку, чи можуть бути синонімічними речення?{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Просте речення. Складносуряднеречення. Складнопідряднеречення. Безсполучниковескладне речення. Після дощу яскраво зазеленіла озимина. Пройшов дощ, і яскраво зазеленіла озимина. Після того як пройшов дощ, яскраво зазеленіла озимина. Пройшов дощ —яскраво зазеленіла озимина.

Номер слайду 5

Через розмиті дороги будівництво мосту припинено. Раннього осіннього вечора йшов дощ.-Чи змінюється зміст конструкцій у зв’язку з перебудовою їх?-У яких  реченнях смислові відношення виражено яскравіше?

Номер слайду 6

—  Трансформувати подані ??? речення в безсполучникові.—  Записати, розставляючи потрібні розділові знаки.—  Визначити смислові відношення.—  Зробити висновок, починаючи словами «Синонімічними є безсполучникові складні речення зі смисловими відношеннями… і  … речення…»Луки були пишні, і ниви багаті, і сади густі (Ю. Смолич). Кішки гризуться, а мишам привілля (Нар. творчість). Під вечір по селу розійшлося, що йдуть козаки (М. Коцюбинський).

Номер слайду 7

Домашнє завдання. Утворити синонімічні речення, об’єднавши їх у групи за зразком: Просте речення. Складносуряднеречення. Складнопідряднеречення. Безсполучниковескладне речення1. Листя пожовкло (настала осінь). 2. Після сходу сонця всі дерева й кущі засвітилися райдужними чарами барв.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подольська Тамара Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
20 серпня 2021
Переглядів
7656
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку