Презентація "Синтаксичний розбір простого ускладненого речення"

Про матеріал
Матеріал, розміщений в презентації, дає змогу практично виробити уміння робити синтаксичний розбір простого ускладненого речення та розпізнавати ускладнюючі елементи простотго речення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Восьме травня. Класна робота. Синтаксичний розбір простого речення

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Синтаксичний розбір простого речення. Просте речення (тип речення).2. Загальна характеристика: двоскладне, односкладне; ускладнене, неускладнене; повне, неповне; поширене, непоширене.3. Характеристика граматичної основи:• підмет (простий чи складений, морфологічний аналіз підмету);• присудок (простий дієслівний, складений іменний, складений дієслівний, морфологічний аналіз присудка).4. Другорядні члени речення (група підмета):• означення (узгоджене, неузгоджене);• додаток (прямий, непрямий);• види обставин.5. Другорядні члени речення (група присудка).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Прокидається Україна, будить жайворонків своїх. (Розп., неокл., двоскл., пошир., уксл. однор. присудками)Приклад письмового розбору:

Номер слайду 6

Просте, двоскладне, поширене, ускладнене речення. Ускладнюючі компоненти: порівняльний зворот — наче зачарований велетень — виконує функцію обставини способу дії; дієприкметниковий зворот — покритий і пронизаний наскрізь сонячним сяйвом — виконує функцію означення до підмета.

Номер слайду 7

Сад наш на визначному, історичному, місці. За свідченнями всіх переказів і легенд, колись тут, на нашому острові, стояла деякий час Запорозька Січ, вирувало хоробре веселе козацтво. Дуже вдало обрали наші предки собі місце для табору. Уже тоді, кілька століть тому, вони розумілися на тактиці та стратегії. Найдрібнішу кінноту дикої татарви звідси можна було помітити за десятки кілометрів. Мій приятель, викладач історії Роман Романович, запевняє, що саме тут, на нашому острові, писали козаки свою знамениту відповідь турецькому султану Магомету. Приїжджими археологами на острові було знайдено рештки козацьких доменних печей. А ще пізніше, під час копання льохів для вина, знайшли ми і самого хазяїна Січі-запорожця. Я, Микита Братусь, від них походжу. У глибині серця ношу переконаність, що листа турецькому султану було написано не без прямої участі одного з моїх пращурів. Ви запитаєте, які в мене дані? Свідків, звичайно, важко встановити, але коли дивлюся я на тих мальованих запорожців, що стоять собі, з'юрмившись довкола писаря, і від душі регочуть, то почуваю, які ми з ними близькі вдачею, характером і навіть поглядами (За О. Гончаром).

Номер слайду 8

Запишіть речення, вставляючи у словах пропущені літери, в такій послідовності: речення з відокремленим означенням, з відокремленою обставиною та з відокремленим додатком. Відокремлені члени підкресліть. Спрямувавш..сь до в..ршини, матимеш середину. Усе на світі, окрім любові, минає. Не любить серце, не бачачи краси. Очі, затулені зіницями, сліпі. Риба, спіймана на гачок, не потребує принади. Похибки друзів, за винятком зради, ми повинні зносити або виправляти (Г. Сковорода). Розподільний самодиктант

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Доведіть, що в поданих реченнях виділені обставини не є уточнюючими членами речення. 1. В Україні на початку червня достигають вишні. 2. Зустріч випускників відбудуться завтра в актовій залі.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Виписати з худ л-ри 2 простих ускладнених речення, зробити повний  синтаксичний розбір

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Семзенись Юлія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 червня 2023
Переглядів
6073
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку