Презентація "Складне речення і його ознаки. Складні речення без сполучників, з сурядним і підрядним зв’язком"

Про матеріал
Презентація на тему: "Складне речення і його ознаки. Складні речення без сполучників, з сурядним і підрядним зв’язком"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складне речення і його ознаки. Складні речення без сполучників, з сурядним і підрядним зв’язком.

Номер слайду 2

Доповніть речення. Розділ мовознавства, що вивчає словосполучення та речення – Розділ мовознавства, що вивчає розділові знаки – Граматична основа — це Головний член речення, який вказує, про кого чи про що говориться в реченні - Головний член речення, що вказує, що робить підмет чи який він є - Речення за метою висловлювання поділяються на Речення, яке спонукає до дії, називається Речення, яке в певній мірі виражає емоції, називається Речення, в якому є і підмет, і присудок - Речення, які мають тільки один головний член, називаються Речення, в якому є другорядні члени речення, називається Речення, що не має другорядних членів, називається

Номер слайду 3

«Ажурна пилка»1 група: Чим складне речення відрізняється від простого?а) Сім'я вечеря коло хати,Вечірня зіронька встає.(Садок вишневий коло хати…)б) За сонцем хмаронька пливе,Червоні поли розстилаєІ сонце спатоньки зове… («За сонцем хмаронька пливе…»)2 група: Чим відрізняється складне сполучникове від складного безсполучникового речення?а) Лину я лину, думу гадаю, і ніби серце одпочиває. («Сонце заходить…»)б) Чорніє поле, і гай, і гори,На синє небо виходить зоря. («Сонце заходить…»)4 група: Яка особливість складнопідрядного речення? Якби ви вчились так, як треба, то й мудрість би була своя. («І мертвим, і живим…»)3 група: Яка особливість складносурядного речення?Уже покликали до паю, а я собі у бур’яні молюся богу. («Мені тринадцятий минало»)5 група: Яка особливість безсполучникового речення? Сонце заходить, гори чорніють,Пташечка тихне, поле німіє…(«Сонце заходить…»)

Номер слайду 4

Складним називається речення, у якому є дві або більше граматичних основ. Кожна граматична основа разом з другорядними членами або без них утворює частину складного речення, яка має будову простого речення.

Номер слайду 5

об’єднані за змістом 2 (і більше)прості речення;пов’язані за змістом та граматично; мають інтонаційну завершеність. Ознаки складного речення Учення — світ. + Невчення — тьма. Учення — світ, невчення — тьма. (Народна творчість)1 просте реч.2 просте реч.{складне реч.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

У складному реченні між простими ставимо розділові знаки Усе мине, правда не мине. Казав сліпий: побачимо. Не вивчить школа та батько і мати ; вивчить охота свій свій шлях будувати та уроки пізнавти. Пішов по масло – у печі погасло.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Визначити речення(просте, складне зі сполучниковим зв’язком і складне із безсполучниковим зв’язком )Пишається калинонька, явір молодіє.(« Тече вода з-під явора...»)Зацвіла в долині червона калина, ніби засміялась дівчина-дитина.(«Зацвіла в долині червона калина»)Воно сповитеє кричало у холодочку за снопом. («Сон»)Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій («Заповіт»)Я в хаті мучився колись, мої там сльози пролились…(«Якби ви знали паничі…»)Тяжко мені сиротою на сім світі жити («Думка»)Мені аж страшно, як згадаю оту хатину край села! …(«Якби ви знали паничі…»)

Номер слайду 10

Установити відповідність:1. Просте речення А) В таку добу під горою,Біля того гаю,Що чорніє над водою,Щось біле блукає… 2. Складне речення із сурядним зв’язком. Б) Защебетав жайворонок,Угору летючи…3. Складне речення із підрядним зв’язком. В) Реве та стогне Дніпр широкий,Сердитий вітер завива…4. Безсполучникове речення. Г) Сичі в гаю перекликались, та ясен раз у раз скрипів. ..  

Номер слайду 11

Творча робота. Складіть речення зі словами: Місяць і зоріДівчина і мати. Дерева і квіти

Номер слайду 12

Незакінчене речення- Сьогодні на уроці я дізнався …Мені було найлегше з …. Найважче мені далося …Я зрозумів …

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Orliuk Oksana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бачурська Наталія Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Маньковська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Скрипніченко Марина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
27272
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку