Презентація "Складнопідрядне речення"

Про матеріал
Презентація містить теоретичні відомості з теми "Складнопідрядне речення", що вивчається в 9 класі: види складнопідрядних речень, засоби зв'язку, приклади розрізнення речень з однаковими сполучниками чи сполучними словами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СКЛАДНОПІДРЯДНЕ РЕЧЕННЯ

Номер слайду 2

Складнопідрядне речення – це речення, частини якого не рівноправні за змістом і граматично й поєднані сполучником підрядності чи сполучним словом

Номер слайду 3

ЗАСОБИ ЗВ’ЯЗКУ в складнопідрядному реченні Сполучники підрядності що, бо, якщо, як, чи, якби, ніби ! Сполучник – службова частина мови, тому членом речення не буває. Тепер я знаю, що весна надворі. Сполучні слова хто, що, який, чий, котрий, коли ! Займенники або прислівники – самостійні частини мови, тому є членами речення. Добре тому ковалеві, що на обидві руки кує.

Номер слайду 4

Типи складнопідрядних речень З’ЯСУВАЛЬНЕ (хто? що? кого? чого?) ОЗНАЧАЛЬНЕ (який ? яка? яке? чий? чиї?) ОБСТАВИННЕ (як? де? коли? чому? куди?) Сполучники: що, як, чи, мов, ніби, щоб, наче Сполучні слова: хто, що, який, чий, куди, звідки Наприклад: Учитель порадив, щоб учні прочитали цю книгу. Ніколи в бурі не загине, хто Прометея має дух. Сполучники: що, щоб, ніби, як Сполучні слова: хто, що, який, котрий, чий, де, куди, звідки Наприклад: Учитель дав поради учням, як виконувати тести. Цікавтеся людьми, що вас оточують. Сполучники: як, що, що аж, ніби, наче, бо, тому що, хоч, якби Сполучні слова: де, куди, звідки, коли, поки, доки, скільки Наприклад: Щоб урожаї добрі мати, треба землю глибше орати. Доки сонце зійде, роса очі виїсть

Номер слайду 5

Складнопідрядні речення з підрядними означальними власне займенниково - означальні означальні Підрядна частина Підрядна частина відноситься до іменника відноситься до в головній і стоїть займенників той, все, всі завжди після нього в головній Наприклад: Наприклад: Людина нагадує парус, Лиш той не знає смерті, що пливе морем. хто творить сам життя.

Номер слайду 6

Підрядні обставинні Тип підрядного Питання Засоби зв’язку Приклади Способу дії, міри й ступеня як? наскільки? яким способом? спол.: що, що аж спол. слова : скільки, наскільки Грибів назбирали стільки, що важко було нести кошик. Місця де? куди? звідки? спол. слова: де, куди, звідки Тепер я скрізь, де світло і любов. Часу коли? доки? спол.: як, відколи спол. слова: коли, доки, поки Поки найде, то й сонце зійде. Умови за якої умови? спол.: якщо, коли, якби Якщо посієш вчасно,то урожай збереш рясно. Мети з якою метою? спол.: щоб, аби, для того щоб Щоб рибу їсти, треба в воду лізти. Причини чому? з якої причини? спол.: бо, тому що, адже Воля й сила в нас єдина, бо родина ми одна. Порівняльне як? спол.: як, ніби, наче Чайка скиглить літаючи, мов за дітьми плаче. Допустове незважаючи на що? спол.: хай, нехай, хоч, дарма що Гарний був чоловік, дарма що старий. Наслідку умовно можна поставити питання і який наслідок? спол.: так що Здоровенний дуб розрісся, так що темно під ним.

Номер слайду 7

Розрізнення складнопідрядних речень Складнопідрядне з підрядним місця Складнопідрядне з підрядним з’ясувальним Складнопідрядне з підрядним означальним Звідти, куди плигнув пес, вилетіла дика качка. Якусь хвилину вони стояли одне перед одним і не знали, куди рухатися. Село, куди я їздив у дитинстві, завжди залишиться в моїй пам’яті.

Номер слайду 8

Складнопідрядні речення з кількома підрядними З однорідною підрядністю: Розкажи, як за горою сонечко сідає, як у Дніпра веселочка воду позичає. Порівняйте: Розкажи, як за горою сонечко сідає і як у Дніпра веселочка воду позичає. з неоднорідною підрядністю: Коли вчителя запитали про щастя, він відповів, що вбачає його в навчанні і вихованні дітей. з послідовною підрядністю: Над усім світом стояла така тиша, що було чути, як плакала надламана гілка.

Номер слайду 9

Дякую, що разом зі мною вчили! Презентацію підготувала вчитель української мови і літератури Калинівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 – гімназії Смутна Тамара Федорівна

ppt
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
5767
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку