Презентація "Складнопідрядне речення(СПР) з підрядними обставинними місця та часу"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови в 9 класі на тему: "Складнопідрядне речення(СПР) з підрядними обставинними місця та часу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Складнопідрядне речення(СПР) з підрядними обставинними місця та часу

Номер слайду 2

Мета уроку:дати поняття про складнопідрядні речення з підрядними місця й часу, формувати вміння впізнавати такі речення, визначати в них граматичні основи, частини головну й підрядну; формувати пунктуаційну грамотність, розвивати увагу, мислення, навички аналізу, порівняння, розвивати мовлення, удосконалювати навички роботи з підручником та навички правильного інтонування речень; виховувати любов до рідного слова

Номер слайду 3

Орфографічна хвилинка. Самостійна робота (з елементом самоперевірки)Запишіть подані прислівники разом, окремо або через дефіс: Рано/вранці, колись/то, день/у/день, по/латині, все/одно, до/побачення, раз/у/раз, на/совість, в/гору, тільки/но, в/решті/решт, без/сумніву, до/речі, що/ночі, казна/де, що/днини, по/батьківськи, уві/сні, хоч/не/хоч.

Номер слайду 4

Перевірте написане Рано-вранці, колись-то, день у день, по-латині, все одно, до побачення, раз у раз, на совість, вгору, тільки-но, врешті-решт, без сумніву, до речі, щоночі, казна-де, щоднини, по-батьківськи, уві сні, хоч-не-хоч.

Номер слайду 5

СПІЙМАЙ ПОМИЛКУ – Складнопідрядне речення – це таке речення, у якому прості речення незалежні. – Підрядне речення з'єднується з головним сполучниками підрядності. – У складнопідрядному реченні на питання відповідає головне речення. – Вказівні слова можуть мати підрядні речення. – Є два види підрядних речень – означальні й з’ясувальні. – Підрядні речення завжди стоять після головного.

Номер слайду 6

СКЛАДНОПІДРЯДНІ РЕЧЕННЯ З ПІДРЯДНИМИ МІСЦЯСкладнопідрядним реченням з підрядним місця називається таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на місце або напрям дії, про яку йдеться в головній частині. У складнопідрядних реченнях з підрядними місця підрядна частина пояснює головну частину в цілому, відповідає на питання де? куди? звідки? і приєднується сполучними словами де, куди, звідки. У головній частині цим словам можуть відповідати вказівні слова тут, там, туди, звідти, скрізь, всюди, кудись тощо. НАПРИКЛАД: Де воля родиться, там загиба зневіра (Д. Павличко).

Номер слайду 7

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!У складнопідрядних реченнях з підрядними місця сполучні слова де, куди, звідки є прислівниками і виконують синтаксичну роль обставини. І серце полинуть бажає туди, де ще воля гуляє (Б. Грінченко).

Номер слайду 8

Підрядні частини місця можуть стояти:після головної частини речення: Там ясна світлиця, де красна дівиця (Нар.творч.).перед головною частиною: Де творчості немає, там і життя нема! (В. Сосюра).усередині головної частини: Там, де є українці, завжди є мистецтво( Ю. Липа).

Номер слайду 9

Будьте уважніДо головної частини за допомогою сполучних слів ДЕ, КУДИ, ЗВІДКИ можуть приєднуватися підрядні означальні. 1. Повертайтесь до шляхів, (яких?) де батьки ходили ( підрядне означальне).2. І серце полинуть бажає туди, (куди?) де воля гуляє ( підрядне обставинне місця).

Номер слайду 10

СКЛАДНОПІДРЯДНІ РЕЧЕННЯ З ПІДРЯДНИМИ ЧАСУСкладнопідрядним реченням з підрядним часу називається таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на час або тривалість дії, про яку йдеться в головній частині. Підрядне речення часу відповідає на питання  обставини часу коли? відколи? як довго? з якого часу?  до якого часу? з яких пір? З головним реченням підрядне речення часу з’єднується сполучниками  підрядності й сполучними словами  коли, відколи, поки, доки, допоки, до того як, після того як, відтоді як, з того часу як та ін. Цим словам у головному реченні можуть відповідати слова  тоді, доти, до тих пір,  до того часу  тощо. НАПРИКЛАД: Коли ячмінь заколоситься, соловей вмовкає.

Номер слайду 11

Підрядні частини часу можуть стояти:після головної частини речення: Тоді тебе принесло, як сонечко зійшло.перед головною частиною: Поки хвалько нахвалиться, будько набудеться.усередині головної частини: У неділю вранці-рано, як стало світати, зійшлася родина козака проводжати

Номер слайду 12

Домашнє завдання: §17 (вивчити теоретичний матеріал на стор. 111-112, 113, 115), виконати вправи 189, 193.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Гуськова Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Федченко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кайгородцева Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Цимбал Альона Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Глазова О.П.)
Додано
30 листопада 2021
Переглядів
17075
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку