Презентація "Складнопідрядні речення з підрядними умови, порівняльними"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови в 9 класі на тему: "Складнопідрядні (СПР) речення з підрядними умови, порівняльними"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Складнопідрядні речення з підрядними умови, порівняльними

Номер слайду 2

Мета уроку:дати поняття про складнопідрядні речення з підрядними умови і порівняльними; формувати вміння впізнавати такі речення, визначати в них граматичні основи, частини головну й підрядну; формувати пунктуаційну грамотність, розвивати увагу, логічне мислення

Номер слайду 3

всупереч чому?[Йшли в степи майстри], (дарма що дощ холодний сіяв). підрядна наслідкова[Погода стояла тепла і сонячна], (так що шибки на вікнах аж миготіли)Повторення

Номер слайду 4

Види складнопідрядних реченьвидзначення підрядної частинизасоби зв’язкупитання. Підрядні обставиннічастини -умови. Указує на умову здійснення того, про що йдеться в головній частиніСполучники: Як, якщо,якби, коли, коли б, аби. За якої умови? за якої умови?[Людська душа втрачає дивоцвіт], ( коли любов її не зігріває)

Номер слайду 5

Види складнопідрядних реченьвидзначення підрядної частинизасоби зв’язкупитання. Підрядні обставиннічастини -порівняльніПояснює головну частину через порівняння. Сполучники:як, мов, наче, неначе, немовби, ніби, мовбияк? подібно до чого? як?[Зацвіла в долині червона калина], (ніби засміялась дівчина - дитина)

Номер слайду 6

Увага! Запам’ятайте: Не плутайте підрядні порівняльні частини з вираженими дієсловом присудками, до складу яких входять порівняльні частки як, мов, наче, ніби, мовби, нібито. (присудок)Вітер наче громадить покоси в нічнім небі. як?2. Розгублю в дорозі дні золотокосі, як розгубить вітер листя у саду.

Номер слайду 7

Дослідження. Складне речення з підрядним обставинним порівняльним утвориться, якщо серед варіантів продовження речення Сестра розповідала… вибрати: А як хвилюється в шторм море. Б ніби в нашому ставку живе сом. В ніби солов’їха в гаю щебетала. Г як краще готувати великодню паску. Д наче підручники видаватимуть завтра.

Номер слайду 8

2. Складнопідрядним з підрядною порівняльною частиною є речення: А Дівчина, обсипана квітами, іде, немов пливе лебедонька. Б І вже чув композитор, як народжується пісня. В Коли в людини є народ, тоді вона уже людина. Г Вода стояла на луках, скільки бачило око. Д Як не знаєш правди до кінця, то й не мудруй.

Номер слайду 9

3. Складне речення з підрядним обставинним умови утвориться, якщо серед варіантів продовження речення Поспієш на обід… вибрати: А хоч і часу зовсім мало. Б адже ще часу доволі багато. В так що голодним не залишишся. Г бо час трапези перенесли. Д коли вдосвіта виїдеш.

Номер слайду 10

4. Складнопідрядним з підрядною частиною умови є речення: А Людина в небезпеці, коли вона бездуховна. Б Не знаю, коли весна на крилах тепло принесе в наш край. В Багаття вимальовувало постаті людей, коли вогонь розгорався ясніше. Г Найбільше люблю пору, коли збирають жнива й співають пісень. Д Коли мене на фронт ти проводжала, пучок конвалій ти мені дала.

pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Глазова О.П.)
Додано
30 листопада 2021
Переглядів
5639
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку