Презентація "Складнопідрядне речення з підрядними часу та мети"

Про матеріал
Описано і розроблено презентацію уроку "Складнопідрядне речення з підрядними часу та місця".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складнопідрядне реченняз підрядними обставинними місця та часу

Номер слайду 2

Спіймай помилку. – Складнопідрядне речення – це таке речення, у якому прості речення незалежні. – Підрядне речення з'єднується з головним сполучниками підрядності. – У складнопідрядному реченні на питання відповідає головне речення. – Вказівні слова можуть мати підрядні речення. – Є два види підрядних речень – означальні й порівняльні . – Підрядні речення завжди стоять після головного. – Складнопідрядне речення з підрядним способу дії та ступеня вказує на ступінь.

Номер слайду 3

Завдання. Знайдіть лише підрядні сполучники. а) а, але, щоб, проте, зате, однак; б) що, і, проте, мовби, тому що; в) щоб, як, якби, хоч, мов, коли. Гра "Третій зайвий". 1) Кава має відтінки вершкового масла, нуги і меду і залишає приємний смак.2) Угорі озвалися журавлі, що летіли у далекий вирій. 3) Всередині кавового зернятка міститься понад дві тисячі хімічних речовин, з яких вивчена лише половина. 

Номер слайду 4

Завдання. Визначити, якій зі схем відповідає подане речення?Той, хто виготовляє каву, встановлює її ціну. а) [ ] , ( хто… ), ( ). б) [ ] , ( хто …). в) [ , (хто ), ]Словникова робота. Кава, и, ж. 1. Тропічне дерево, з насіння якої виготовляють ароматний напій; кавове дерево. 2. Насіння цього дерева або порошок із цього насіння. 3. Поживний напій (із цукру, часто також із молоком чи вершками) з цього порошку.

Номер слайду 5

Гра « Розпізнай речення». Визначити вид поданих речень. Серед дослідників побутує думка, що нефільтрована кава підвищує рівень холестерину в організмі. Кавові зерна містять речовину, яка називається кафестрол. Кафестрол – це речовина, що підвищує рівень холестерину в крові. Кафестрол виділяється, якщо гарячу воду лити безпосередньо на кавовий порошок. Це відбувається і тоді, коли мілко змелену каву доводять до кипіння декілька разів. Однак еспресо менше підвищуватиме рівень холестерину, якщо його пити маленькими чашечками. Там смачна кава, де вона натуральна.1.~~~~~~~~ 2.~~~~~~~~3.~~~~~~~~4.-.-.-.-.-.-.-.-.5.-.-.-.-.-.-.-.-.6. -.-.-.-.-.-.-7. -.-.-.-.-.-.- 

Номер слайду 6

СКЛАДНОПІДРЯДНІ РЕЧЕННЯ З ПІДРЯДНИМИ МІСЦЯСкладнопідрядним реченням з підрядним місця називається таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на місце або напрям дії, про яку йдеться в головній частині. У складнопідрядних реченнях з підрядними місця підрядна частина пояснює головну частину в цілому, відповідає на питання де? куди? звідки? і приєднується сполучними словами де, куди, звідки. У головній частині цим словам можуть відповідати вказівні слова тут, там, туди, звідти, скрізь, всюди, кудись тощо. НАПРИКЛАД: Де воля родиться, там загиба зневіра(Д. Павличко). Зверніть увагу!У складнопідрядних реченнях з підрядними місця сполучні слова де, куди, звідки є прислівниками і виконують синтаксичну роль обставини. І серце полинуть бажає туди, де ще воля гуляє (Б. Грінченко).

Номер слайду 7

Із секретів синтаксису. Підрядні частини місця можуть стояти:після головної частини речення: Там ясна світлиця, де красна дівиця (Нар.творч.).перед головною частиною: Де творчості немає, там і життя нема! (В. Сосюра).всередині головної частини: Там, де ростуть кавові дерева, рівний клімат, температура 15-20 о. С . Де?[Там,(де…), ]

Номер слайду 8

Повертаймось до шляхів, де батьки каву купували. яких?[ … ], (де … ). Будьте уважні!До головної частини за допомогою сполучних слів ДЕ, ЗВІДКИ, КОЛИ можуть приєднуватися підрядні означальні.

Номер слайду 9

Орфографічна хвилинка. Самостійна робота. (з елементом самоперевірки)Запишіть подані прислівники разом, окремо або через дефіс. Рано/вранці, колись/то, день/у/день, по/латині, все/одно, до/побачення, раз/у/раз, на/совість, в/гору, тільки/но, в/решті/решт, без/сумніву, до/речі, що/ночі, казна/де, що/днини, по/батьківськи, уві/сні, у/стократ.

Номер слайду 10

Рано-вранці, колись-то, день у день, по-латині, все одно, до побачення, раз у раз, на совість, вгору, тільки-но, врешті-решт, без сумніву, до речі, щоночі, казна-де, щоднини, по-батьківськи, уві сні, у стократ.

Номер слайду 11

Гра “Виконай швидко”. Заповнити пропуски у реченнях. Багато років учені намагалися розробити способи приготува…я кави без трад…ційного заварюва...я. По…перше зварити каву часто не/можливо в багатьох с…туаціях у складних похідних умовах за відсутності посуду дж…рел тепла то/що. По…друге існувала не/обхідність зб…рігання надлишків кавових бобів які за/звичай досить швидко втрачають аромат й інші корисні властивості. У 1938 році швейцарський хімік Макс Моргенталер розробив свій метод виготовл…ння розчи…ої кави на замовлення Анрі Нестле, підприємця та хіміка який уже встиг заробити гроші на виготовл…нні сухого молока. Разом вони запрова…жують бренд Нескафе. Словникова робота. Бренд (англ. brand – “тавро”, “відбиток у пам`яті”), -а, ч. 1. Знак, імідж, образ предмета, явища, рейтинг товару, продукту, його марка в найвигіднішому варіанті, який має високу репутацію у споживачів2. Рекламна пропаганда.

Номер слайду 12

Поміркуй! У кожному реченні вкажи головну й підрядну частини, постав до підрядної частини питання, намалюй схему. Скрізь, куди завозилася кава, напій набував популярності. Там, за порогами, в степах, де землі щедрі і розлогі, сидять лелеки на стовпах.

Номер слайду 13

Підрядні часу Підрядне речення часу відповідає на питання  обставини часу коли? відколи? як довго? з якого часу?  до якого часу? з яких пір? З головним реченням підрядне речення часу з’єднується сполучниками  підрядності й сполучними словами  коли, поки, доки, ледве, в міру того як, до того як, після того як, відтоді як, з того часу як, перш ніж. Цим словам у головному реченні можуть відповідати слова  тоді, доти, до тих пір,  до того часу  тощо. НАПРИКЛАД: Люди перестають мислити тоді, коли перестають читати (Д. Дідро). коли?[ ], (коли). Складнопідрядним реченням з підрядним часу називається таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на час або тривалість дії, про яку йдеться в головній частині.

Номер слайду 14

Робота в групах1 ГРУПАЗнайти СПР з підрядними часу2 ГРУПАЗнайти СПР з підрядними місця3 ГРУПАЗнайти СПР з підрядними часу4 ГРУПАЗнайти СПР з підрядними часу

Номер слайду 15

Поміркуй!Визнач головну й підрядну частини, постав питання до підрядної частини. Араби заборонили вивіз із країни зерен кави тоді, коли кількість кавових будинків у Франції та Англії зросла. Відколи мусульманський пілігрим на ім`я Баба Будан зумів таємно вивезти сім кавових зерен, відтоді бере початок розвиток кавових плантацій Індії. Дев’яносто відсотків французів розпочинають свій ранок із чашечки кави відтоді, як Людовик XІV спеціальним указом схвалив «напій життя». Коли Петро І перебував у Голландії, він вперше спробував «напій життя». Цар розпорядився пригощати кавою бояр навіть там, де знаходилася кунсткамера.(кунсткамера; ж. (нім.) зібрання і місце зберігання історичних, художніх, природничо-наукових та інших колекцій рідкісних речей та місця зберігання їх.)

Номер слайду 16

Рефлексія. Перебудуйте прості речення в складнопідрядні, замінивши виділені другорядні члени близькими за змістом підрядними реченнями часу чи місця. Запишіть утворені речення.1. Пройшло чимало часу з дня відкриття зерен кави.2. До Європи кава потрапила в XVІ ст.3. Каву п'ють зазвичай вранці.4. І.-С. Бах любив випити чашечку кави після обіду.5. Юрій-Франц Кульчицький ознайомився з технологією приготування напою в Туреччині.6. У Відні український шляхтич відкрив у власному будинку кав'ярню.

Номер слайду 17

Відредагуйте рядки з учнівських творів. Прокинувшись уранці, на вулиці йшов сніг. Зайшовши в парк, у вічі кидаються красуні ялинки. Прочитавши оті рядочки, якийсь особливий настрій огорнув мене. Побачивши матір, радісно забилося серце. Депутати, прибувші на сесію, розпочали роботу у вівторок. Він цю корову купив ще будучи телям.  

Номер слайду 18

Домашнє завдання: вивчити § 17, с.111-117. Методичний прийом «Вибери завдання сам»  високий рівень: За тематичними словами житло, закладка хати, толока, вхідчини написати твір-розповідь про будування хати давніми українцями, використовуючи в тексті складнопідрядні речення з підрядними часу і місця.  достатній рівень: Поема «Енеїда» (сторінка 127), випишіть складнопідрядні речення місця чи часу.  середній рівень: Вправа 196 (письмово).  

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Левакіна Тетяна
    І все про каву... Чудово!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Бірук Тетяна
До підручника
Українська мова 9 клас (Глазова О.П.)
Додано
18 грудня 2019
Переглядів
11003
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку