Презентація "Складнопідрядне речення з підрядними місця та часу"

Про матеріал
Презентація на тему: "Складнопідрядні речення з підрядними часу та місця" для учнів та учениць 9 класу за підручником О. Авраменка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хустка — крила над батьківськім краєм! Вчитель ЗЗСО № 35 м. Києва Корбут Л. М.

Номер слайду 2

7 грудня 2019 року з ініціативи депутатки Вінницької обласної Ради Людмили Станіславенко, а також артисток театру і кіно, викладачок закладів вищої освіти було впроваджено святкування Дня української хустки. Метою проведення — стало прагнення об’єднати жінок різного фаху, віку та національності задля збереження та відновлення українських традицій.

Номер слайду 3

За часів Київської Русі жінки використовували як головний убір убруси — рушники білого кольору. Такі рушники-убруси прикрашали вишивкою та укладали навколо підубрусника (невеликої м’якої шапочки, що збирала та прикривала волосся.

Номер слайду 4

Що спільного та відмінного в даних реченнях?1. У теплу пору року убрус закріплювали обручем, а в холоди одягали поверх нього хутряну шапку.2. Особливо цінним вважали убрус із шовкового оксамиту, який передавали з покоління в покоління.3. Убрус зав’язували, або підколювали під підборіддям, його краї покривали плечі жінки.

Номер слайду 5

Спільне Відмінне. Всі речення складні. Перше речення - складносудрядне. За метою висловлювання - всі речення розповідні. Друге речення - складнопідрядне. За емоційним забарвленням - всі речення неокличні. Третє речення - складне, безсполучникове.

Номер слайду 6

Які види складнопідрядних речень ви вже знаєте? Визначте вид складнопідрядного речення та побудуйте до нього схему У XVI-XVII століттях традиційним головним убором жінки, яка мешкала на Придніпров’ї, була бавовняна хустка.

Номер слайду 7

Підрядні частини, що відповідають на питання обставини, називають обставинними. Їх поділяють на підрядні: місця, часу, способу дії і ступеня, порівняльні, причини, мети, умови, наслідкові й допустові.

Номер слайду 8

Тема: Складнопідрядні речення з підрядними місця й часу

Номер слайду 9

ПІДРЯДНЕ МІСЦЯСкладнопідрядним реченням з підрядним місця називають таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на місце або напрям дії, про яку йдеться в головній частині, наприклад: Більш простіші, стримані хустки одягали, коли йшли працювати в поле чи по господарству. У складнопідрядних реченнях з підрядними місця підрядна частинавідповідає на питання де? куди? звідки? і приєднується до головної частини сполучними словами де, куди, звідки. У таких реченняхпідрядна частина пояснює головну в цілому, а не окреме слово в ній. У головній частині можуть бути вказівні слова туди, там, усюди, скрізь, кудись.

Номер слайду 10

ПІДРЯДНЕ ЧАСУСкладнопідрядним реченням з підрядним часу називають таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на час або тривалість дії, про яку йдеться в головній частині, наприклад: Яскраві та багаті хустки носили, коли відзначали великі свята - Різдво, Великдень. У складнопідрядних реченнях з підрядними місця підрядна частинавідповідає на питання коли? як довго? з якого часу? до якого часу? доки? і приєднується до головної частини сполучними словами коли, поки, доки, як, ледве, допоки, відколи, тільки, лиш, щойно, як тільки, у той час як, з тих пір як, перш ніж, відтоді як. У таких реченнях підрядна частина пояснює головну в цілому, а не окреме слово. У головній частині можуть бути вказівні слова тоді, доти, допоки, до того часу, до тих пір і под., наприклад: Тоді, коли сон вирушав у далеку дорогу, мати зав’язувалам хліб у білу хустину.

Номер слайду 11

Синтаксичне дослідження. У часи козаччини, коли козаки вирушали з військом у похід, кожна дівчина своєму нареченому дарувала вишиту хустку як символ вірності у коханні.

Номер слайду 12

Робота в парах1. Хустка була і є найкращим подарунком, відколи вона стала обов’язковим елементом одягу жінки.2. Доки буде жити в серці пам’ять про матір, доти пахнутиме в скрині улюблена хустка неньки.

Номер слайду 13

Хустину використовували й у різних обрядах, зокрема весільних, починаючи з заручин. Дівчина затикала хустку парубку за пояс на знак згоди вийти заміж. Також хусткою перев’язували сватів. Щоб життя було світлим, молодих заводили за святковий стіл, використовуючи білу хустку.

Номер слайду 14

Домашнє завдання1. Випишіть з художніх творів цитати, де згадується хустка. 2. Складіть і запишіть по 3 складнопідрядні речення про хустку з підрядними часу та місця.

pptx
Додав(-ла)
Корбут Людмила
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
791
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку