Презентація:"Службові частини мови.Прийменник"

Про матеріал
Презентація на тему "Службові частини мови. Прийменник"Ця пзентаціія створена на допомогу вчителям та дітям.В ній ви знайдете правила та практичні завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Службові частини мови. Прийменник як службова частина мови. Боровська С. О.

Номер слайду 2

Вправа «незакінчене речення»1. Розділ мовознавства, який вивчає частини мови, називається…2. В українській мові є… частин мови.3. Самостійні частини мови відрізняються від службових тим, що…

Номер слайду 3

Що таке прийменник. Прийменник — незмінна службова частина мови, яка виражає залежність одного повнозначного слова від іншого у словосполученні. Прийменники членами речення не виступають. Прийменники не мають лексичного значення, проте разом із відмінковими формами іменників, займенників та числівників вони можуть указувати на місце, час, причину, мету, кількість: За кілька хвилин двір опустів. З усіма частинами мови прийменники пишемо окремо.

Номер слайду 4

Групова робота з мовним матеріалом А там, за Дніпром, на роздоллі, попід горами й по долинах розсипалися біленькі хатки у вишневих садках, у яблунях та кучерявих грушах.1. Чого більше в реченні — слів чи членів речення?2.  Які слова не є членами речення? Чому?3.  Чим вони відрізняються від слів — членів речення?4.  Які частини мови належать до службових?

Номер слайду 5

Знайдіть у записаному реченні прийменники і дайте відповіді на запитання1. Чи відповідає будь-який з цих прийменників на питання? 2. Чи мають прийменники лексичне значення? 3.  Чи змінюються прийменники?

Номер слайду 6

Прийменник допомагає виражати відношення між предметами (парк для прогулянок, комп’ютер для роботи), ознаки до предмета (пісня без слів, багатий на речі павільйон) або дії до предмета (піднятися о шостій, взяти з підлоги).

Номер слайду 7

СИНТАКСИЧНА РОЛЬ ПРИЙМЕННИКАПрийменник як службова частина мови не є членом речення, але, виступаючи разом із повнозначними частинами мови (найчастіше з іменником), може бути у структурі підмета (Президент і народ нарешті порозумілися)., присудка (Всі були у захваті), додатка (Вона схопила його за чуба), обставини (За столом сиділо троє).

Номер слайду 8

Диктант-пошук Назвіть прийменники і слова, яких вони стосуються. Зробіть висновок про вживання прийменників з іншими частинами мови. При якій частині мови прийменник стоїть найчастіше? Широкою долиною поміж двома рядками розложистих гір тихо тече по Васильківщині невеличка річка Растовиця. Посеред долини зеленіють розкішні верби, там ніби потонуло село Вербівка. Понад самим берегом в’ється в траві стежка через усе село. Зелені левади з усіх боків обставлені вербами. А на греблі вони вдивляються в чисту воду, залиту срібним маревом.

Номер слайду 9

Лексично-орфографічна скринька. Левада — присадибна ділянка землі із сінокосом, городом, плодовими та іншими деревами.   Гребля — технічна споруда, що перегороджує річку, ставок для створення водосховища. Марево — атмосферне явище, пов’язане із виникненням уявних зображень; коливання теплого повітря над землею у спеку.

Номер слайду 10

Творча хвилинка. Складіть невеликий текст, використовуючи прийменники та слова із попереднього завдання. (Левада, гребля, марево)

Номер слайду 11

Відновіть фразеологізми і з’ясуйте їх значення. Складіть із двома фразеологізмами речення. Узяти себе ... руки; не чути ... собою ніг; товкти, як воду ... ступі; дивитися ... пальці; вилами ... воді писано; дістати ... землі; не брати близько ... серця; висіти ... волосинці.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Савченко Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 березня 2020
Переглядів
3721
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку