Презентація "Смислові зв’язки між частинами складносурядного речення. Розділові знаки."

Про матеріал
Смислові зв’язки між частинами складносурядного речення. Розділові знаки. Повторення та вивчення нового мтеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Смислові зв’язки між частинами складносурядного речення. Розділові знаки. Вчитель української мови та літератури КЗО «СЗШ №83» ДМРБогдана Миколаївна Слобоженюк

Номер слайду 2

Пригадай. Складносурядним називають складне речення, частини якого рівноправні за змістом і зв’язані сурядними сполучниками, наприклад: Край берега прив'язані човни, а три верби схилилися, мов журяться вони.

Номер слайду 3

Смислові зв’язки

Номер слайду 4

Визнач смислові зв’язки у реченнях. Пішов дощ і діти змушені були ховатись по хатах. Згорнули крила зорі і ранок вже прибирає струни. То сонце усміхнеться то дощик землю поливає. До кімнати залетів папуга і від різкого помаху крила свічка загасла. Вітер випинає вітрила а вдалині височіють маяки.

Номер слайду 5

Розділові знаки

Номер слайду 6

Розділовий знак не ставимо

Номер слайду 7

Розстав розділові знаки. Був літній ранок і все зеленіло та пахло. Зрідка пробіжить заєць або спиниться на кручі вовк. Ранок стрічав їх холодним дощем і плакав вітер в саду за кущем. Ударив грім і зразу шкереберть пішло життя. Ніч додому йшла на небо а на зорю дивилася мураха. Усе раділо зустрічаючи день і день зрадів.

Номер слайду 8

Поміркуй. Чому у першому реченні перед сполучником і ставимо кому, а другому – ні. Лунко гриміли громи, і злі блискавиці миготіли. По узліссі зеленіють дерева і цвітуть проліски.

Номер слайду 9

Встановити відповідність

Номер слайду 10

Встанови відповідність[ ] –і [ ].[ ], і [ ]Або [ ], або [ ].[ ] і [ ]Або рибку з’їсти або на дно сісти. Дощ пройшов і Київ зеленіє. Вдалині хиталися дерева і синів задуманий прибій. Фіранок не було і просто на голову сиплються зірки.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Підсумуй. Що таке складносурядне речення (ССР). Назви протиставні сполучники сурядності. Назви смислові зв’язки між частинами ССР. Коли ставимо кому між частинами ССР. Коли ставимо тире між частинами ССР. Чи може не бути розділового знаку між частинами ССР. Правопис слів на/добраніч, жовто/гарячий.

Номер слайду 14

Попрацюй самостійно. Вчити правила; Тест (класрум).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сидоренко Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
21895
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку