Презентація "Солов’їна , барвінкова, українська рідна мова ..."

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомити учнів з історією свята, поглибити знання про Нестора Літописця, його внесок у становлення та розвиток української мови, спонукати дітей більше дізнаватися про життєпис української мови, виховувати любов до рідної мови, шанобливе ставлення до історичних постатей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Солов’їна, барвінкова,українська рідна мова…r

Номер слайду 2

    Багато тисяч літ тому жила в Україні прекрасна дівчина. Була вона добра, ласкава, щира й привітна, готова всім допомогти. А коли дивилася на когось своїми чарівними очима, то той відчував до неї прихильність та любов. Співала вона так гарно, що здавалося— неначе то соловейко співає. Маленькі діти та молодь прагнули бути з нею разом. А вона розказувала діточкам про чудові речі, співала їм українські пісні і тим вливала любов до України й українського народу в їхні юні душі. Усім, хто був з нею разом, було дуже приємно та радісно. Усі пачувалися незвичайно щасливими. А називалася ця красуня УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ.

Номер слайду 3

Ніжна, мила, світанкова,Ясна, чиста, колискова,Мелодійна, дзвінкотюча,Дивна, радісна, співуча,Лагідна, жива, казкова,Красна, чарівна, шовкова,Найдорожча, добра, власна,Мудра, сонячна, прекрасна,Солов’їна, барвінкова,Українська моя мова.

Номер слайду 4

Вдалині за річкою срібний зорепад…

Номер слайду 5

Печерні наскельні малюнки та різьблення – попередники піктографії(малюнкового письма)Створення писемності

Номер слайду 6

Творці слов’янської писемностіКири́ло й Мефо́дій — македонські слов'янські просвітителі та проповідники християнства, творці слов'янської азбуки, перші перекладачі богослужбових книг на слов'янську мову, брати.

Номер слайду 7

Два типи письма на Київській РусіКирилиця (від імені Костянтина, філософа, в чернецтві Кирила)Глаголиця (від давньослов`янського глагола, що означає слово).

Номер слайду 8

Пересопницьке євангелієОстромирове Євангеліє

Номер слайду 9

Нестор Літописець. Київський літописець, послідовник творців слов'янської писемності Кирила й Мефодія. З 1173 року – чернець Києво-Печерського монастиря. Автор житій святих Бориса й Гліба та Феодосія Печерського, «Повісті минулих літ». Перший професійний історик Русі. Батько усієї нашої історії. Дослідники вважають, що саме з його творчості й починається писемна українська мова .

Номер слайду 10

Розвиток української мови. Українська мова. Давньоруська мова. Праслов`янська мова

Номер слайду 11

Розвиток української мовиІван Петрович Котляревський1798 рік, рік появи “Енеїди”, став поворотною історичною датою в розвої української літературної мови, став бо її наріжним каменем” (І. Огієнко).

Номер слайду 12

Розвиток української мови. Тарас Григорович Шевченко. Класик української літератури, національна гордість українського народу. 

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Не бійтесь заглядати у словник…Це пишний яр, а не сумне провалля. Збирайте, як розумний садівник ,Достиглий овоч у Грінченка й Даля. М. Рильський

Номер слайду 18

БОРИС ГРІНЧЕНКО - ВИДАТНИЙ ЛЕКСИКОГРАФПерший словник української мови за редакцією Бориса Грінченка

Номер слайду 19

Сучасні словники української мови

Номер слайду 20

Сучасні словники української мови

Номер слайду 21

Наша мова – це «невмируще і невичерпне цілюще джерело, і хто не припаде до нього вустами, той всохне від спраги».rrrrrrrrrrrrrrrr

Номер слайду 22

Макет "Два объекта" с таблицей. Первый маркер здесь. Второй маркер здесь. Третий маркер здесь{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Группа 1 Группа 2 Класс 18295 Класс 27688 Класс 38490 Рідна мово! Ти мелодійна і неповторна, ти живеш у прекрасних піснях свого народу….rrrr

Номер слайду 23

Тернистий шлях української мовиІз сивої давнини бере початок наша мова. Шлях її розвитку – це тернистий шлях боротьби. Багато, дуже багато жорстоких літ і століть пережила наша невмируща мова. Перетерпіла вона і укази Петра І, Катерини ІІ, Миколи І, дикунський циркуляр царського міністра Валуєва, який заборонив книги українською мовою, окрім творів художніх, і найганебніший Емський указ 1876 року, який зовсім заборонив друкування книг українською мовою. Тисячі найкращих українців пройшли через сталінські репресії, беріївські концтабори. Особливо тяжко каральний меч тоталітарного режиму вдарив по інтелігенції. Письменники, вчені, художники переслідувались за вільнодумство й любов до рідної землі та її мови.

Номер слайду 24

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
7 листопада 2020
Переглядів
3977
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку