Презентація до уроку "Лексикологія. Професійна лексика. Терміни"

Про матеріал
Матеріал до уроку "Лексикологія. Професійна лексика. Терміни". Презентація сприяє кращому засвоєнню матеріалу учнями
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ттема Тема уроку Терміни. Професійна лексика

Номер слайду 2

Завдання уроку:сформувати уявлення учнів про спільні та відмінні риси понять «терміни» та «професіоналізми»; розвивати вміння доцільно вживати у власному усному та писемному мовленні ці лексичні одиниці; формувати вміння працювати зі словником; виховувати повагу до майбутньої професії «кухар-кондитер»

Номер слайду 3

. Вправа «Допиши речення»Наука, яка вивчає лексичний склад мови називається…Одиниця мови, яка служить для найменування предметів, дій і процесів, властивостей …Найбільш чутливою до змін у суспільстві є …Головна функція мови…Усі слова в мові за походженням поділяються на …Наука, яка вивчає функціональні стилі мовлення…Словник, у якому подаються лексичні значення слів…За ступенем уживаності лексика поділяється …Слова з прямо протилежним значенням називаються…Слова, які мають близьке або тотожне значення, але відрізняються звучанням, називаються…Слова однакові за своїм звуковим складом, але різні за значенням, називаються… До застарілої лексики належать…

Номер слайду 4

Лексикологія досліджує словниковий склад мови, враховуючи різні аспекти:походження (слово утворилося на рідному ґрунті чи запозичене з іншої мови);історичний вплив на формування лексичного складу (слово застаріле чи сучасне);вживання (слова активного чи пасивного вжитку);семантику (слова багатозначні чи однозначні; синоніми, антоніми, омоніми, пароніми);соціальний і територіальний вплив на розвиток словникового складу (загальновживані слова, професійна лексика, терміни, діалектизми).

Номер слайду 5

Терміни ­ – це слова, що вживаються для точного визначення певного поняття якої-небудь галузі науки, техніки, мистецтва тощо. Наприклад: ненормований робочий день, поставка продукції, температура, реалізація хлібобулочної продукції.

Номер слайду 6

Сенченко Т. П. Види термінів Загальновживані Вузькоспеціальні Поширені в різних галузях знань: Уживаються в одній галузі знань:процес, еквівалент, аналіз, бланшування, калькуляція Терміни у межах однієї галузі знань мають одне значення. Наприклад, слово корінь багатозначне, але в мовознавстві під ним розуміють лише морфему, а в ботаніці ­ – тільки орган рослини.

Номер слайду 7

Види термінів. Загальновживані Вузькоспеціальні Поширені в різних галузях знань: Уживаються в одній галузі знань: Процес, еквівалент, аналіз, корінь кислота, температура бланширування. Терміни у межах однієї галузі знань мають одне значення. Наприклад, слова корінь багатозначне, але в мовознавстві під ним розуміють лише морфему, а в ботаніці ­ – тільки орган рослини. Стилістичні особливості термінологічної лексики. Терміни застосовуються: в офіційно-діловому стилі; у науковому стилі; у публіцистичному стилі.

Номер слайду 8

Професійними називаються такі слова та словосполучення, які властиві мовленню певної професійної групи людей. Наприклад, фахівці комп’ютерної справи користуються такою професійною лексикою: комп, вінч, собака, аська; кухарської справи: шеф-кухар, овочерізка, м’ясорубка Професіоналізми найчастіше виникають тоді, коли певна галузь не має сформованої термінології, як розмовні неофіційні замінники наявних у цій галузі термінів.

Номер слайду 9

Відмінність професійної лексики від термінологіїпрофесійна лексика виникає стихійно на власній мовній основі, на відміну від термінів, які творяться свідомо;професіоналізми не мають назв для широких категорій, кожна назва за походженням і структурою ізольована від іншої;професійною лексикою можуть бути слова загальновживані, використані у специфічному значенні: вікно ­– незаповнений час між заняттями;професійну лексику в більшості випадків використовують в усному мовленні, у писемному мовленні застосовують у спеціальних виданнях, які розраховані на фахівців (використовують із певним застереженням).

Номер слайду 10

Відповідь до творчого завдання «Апетит з їдою прибуває»

Номер слайду 11

Завдання Подані слова перекласти українською мовою, використовуючи словники. Хлопья, съедать, арбуз, блюдо, блин, горчица, производство, заказ, измельчить, инжир, индюшка, съедобный, творог, орехи, огурцы, кипяток.

Номер слайду 12

На уроці : - я дізнався… - я зрозумів… - мені було цікаво… - мені не сподобалося… - я відчув труднощі… - я навчився… - мене надихнуло…

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Скласти тестові завдання до теми. Написати замітку до стіннівки ліцею на тему: «Моя професія – гордість моя», використовуючи терміни та професійні слова

Номер слайду 14

Дякую всім за плідну роботу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чесалова Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Сєрик Наталія
До підручника
Українська мова (академічний рівень) 10 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
11 листопада 2020
Переглядів
5054
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку