Презентація "Сон та неспання"

Про матеріал
Презентація розрахована на середнього учня, допоможе у засвоєнні нового матеріалу та допоможе створити загальну картину з теми "Сон. Неспання" у 8-му класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сон. Біоритми

Номер слайду 2

сформувати уявлення про сон як про особливу форму роботи головного мозку;розглянути причини і наслідки порушення сну, показати, що багато біологічних процесів в організмі людини є ритмічними;розкрити значення біологічної ритмічності для життєдіяльності людини. Мета уроку:

Номер слайду 3

Хронобіологія - наука про ритми живої природи Ритм – це повторення події через певні проміжки часу. Основоположником хронобіології став французький вчений астроном де Меран у 1729 році.

Номер слайду 4

Біологічні ритми - періодично повторювані зміни активності процесів життєдіяльності організмів. Значення: завдяки біоритмам організм орієнтується в часі і готується до змін умов існування. Ця здатність передається спадково і притаманна практично всім живим організмам.

Номер слайду 5

ВНУТРІШНІ ЗОВНІШНІ БІОРИТМИ

Номер слайду 6

Характеристика біоритмів. Добові Річні Приливно- відливні

Номер слайду 7

Добові ритми – ритми, які пристосовують організм до зміни дня і ночі. Причиною добових ритмів є обертання Землі навколо своєї осі.

Номер слайду 8

  Від біологічних ритмів залежать майже всі життєві процеси, ріст і розвиток організму. Для того щоб він міг функціонувати як єдине ціле, необхідна певна узгодженість у роботі різних органів і систем. Біологічні ритми, наприклад серцевий ритм, починають формуватися вже в період ембріогенезу. Перші тижні життя — це найбільш важливий час для формування біологічних ритмів людини. Установлюються ритми дихання, ритм смоктальних рухів, ритм сну й неспання.  Є ритми, які формуються завдяки руху Землі навколо своєї осі. їх на­зивають добовими ритмами. Період обертання Землі навколо своєї осі — 24 години — визначає добовий біологічний ритм життєдіяльності людини, що може коливатися на 1 —1,5 години в той чи інший бік. Органи людини працюють упродовж доби з різною інтенсивністю. Наприклад, печінка найбільш активно функціонує з 1-ї до 3-ї години ночі, нирки — із 17-ї до 19-ї години, серце — з 11-ї до 13-ї години. Артеріальний тиск має мінімальні значення в ранні ранкові години й близько півночі, а максимальні — із 6-ї до 20-ї години.

Номер слайду 9

Річні ритми – це ритми, які пристосовують організм до сезонної зміни умов. Причина: рух Землі навколо Сонця. При річному русі Землі по орбіті навколо Сонця на нашій планеті відбувається зміна пір року: зими, весни, літа й осені.

Номер слайду 10

Ця періодичність зміни фізіологічного стану протягом року багато в чому вроджена, тобто проявляється як внутрішній річний ритм. Якщо, наприклад, австралійських страусів або дику собаку Дінго помістити в зоопарк Північної півкулі, період розмноження у них настане восени, коли в Австралії весна. Перебудова внутрішніх річних ритмів відбувається з великими труднощами, через цілий ряд поколінь. Задовго до настання несприятливих періодів в організмів починається тривалий процес підготовки. У організмів багато пристосувань до сезонного ритму зовнішніх умов. Задовго до настання зими у рослин опадає листя, дозрівають плоди і насіння. Одні тварини стають малорухомими і впадають в заціпеніння, інші готуються до активного життя у суворі холода, треті йдуть від несприятливих умов. Різкі короткочасні зміни погоди (приморозки влітку або зимові відлиги) зазвичай не порушують річних ритмів рослин і тварин. Таким чином, головним фактором, на який реагують організми в річних циклах, є не випадкове зміна погоди, зміна довготи дня. Це єдиний астрономічний сигнал настання нового сезону.

Номер слайду 11

Приливно-відливні ритми – ритми, які характерні для мешканців прибережної зони морів і океанів.

Номер слайду 12

Це найбільш складна ритміка в житті живих організмів. Так біля берегів Атлантичного океану вода піднімається і спадає двічі на добу з періодом 12,4 години (це рівно половина місячного періоду). Отже, точний час припливів постійно зсувається. Життя в приливно-відливної зоні представлена великим різноманіттям видів. На час відливів молюски щільно стискають раковини, рачки ховаються в пісок або під мокрі водорості. Складність, в даному випадку, полягає ще й у тому, що життя цих організмів впливає також і добова періодичність. Рачки і краби під час денних припливів поводяться активніше, ніж під час нічних припливів. Таким чином, біологічні ритми пристосовують організм до циклічних змін у зовнішньому середовищі. За точність роботи біологічні ритми називають біологічними годинами.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Відповідно до міжнародновизнаної класифікації біоритмологічних типів усі люди поділяються на 3 групи:

Номер слайду 15

Характерні ознаки "сови" - максимальна працездатність ввечері (вночі);- легко пристосовуються до зміни ритмів;- не бояться труднощів і емоційних переживань; - стресостійкі; - легко ставляться до успіхів і невдач.

Номер слайду 16

Характерні ознаки «жайворонка»: - максимальна працездатність вранці;- неконфліктність; - любов до спокою; - невпевненість у собі;- наявність психологічних проблем.

Номер слайду 17

Характерні ознаки «голубів»: - біоритми і показники знаходяться між показниками «жайворонків» і «сов»;- пік активності фізіологічних функцій припадає на денні години.

Номер слайду 18

Сон – це періодичний стан зміни спокою і відпочинку, при якому практично повністю виключається свідомість і здатність реагувати на зовнішні подразники Значення сну:відбувається зміна активності мозкових структур;забезпечує відпочинок організму;сприяє переробці і збереженню інформації;відновлює імунітет

Номер слайду 19

Періоди сну Повільний сон Швидкий сонзниження м’язового тонусу;сповільнення дихальних рухів і пульсу;відсутність рухів очних яблук;відсутність сновидіньпосилення м’язового тонусу;посилення мозкового кровообігу;швидкі рухи очних яблук;стрибки кров’яного тиску;сновидіння

Номер слайду 20

Види сну{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. Біологічне значення. Природний фізіологічний сон. Гіпнотичний сон. Патологічний сон 

Номер слайду 21

Сновидіння – це образні уявлення, нерідко дуже яскраві, фантастичні, емоційно забарвлені, виникають під час швидкого сну і залежать від ступеня гальмування ділянок головного мозку

Номер слайду 22

Порушення сну. Безсоння Причини безсоння:нервове перенапруження;стреси;більш схильні літні люди;робота в нічний час;нічні розваги;велика кількість інформації

Номер слайду 23

Порушення сну. Хропіння Причини хропіння:коли людина спить на спині, нижня щелепа і язик западають, спричинюючи характерний звук

Номер слайду 24

Порушення сну. Ходіння Причини ходіння:порушення роботи ЦНС;надмірна емоційність

Номер слайду 25

Порушення сну. Нічні жахи Причини:порушення роботи ЦНС;надмірна емоційність

Номер слайду 26

Порушення сну. Сонний ступор. Причини:нерегулярний сон;стреси;хвилювання;напружена діяльність

Номер слайду 27

Мікросон. Мікросон настає після тривалого недосипання, коли людина спить 1-3 с

Номер слайду 28

Летаргія. Летаргія – хворобливий сон, схожий на сон: - відсутні зовнішні реакції; - людина нечутно дихає; - майже не відчувається пульс і тиск

Номер слайду 29

Основні правила гігієни сну. Дотримуйтесь режиму. Перед сном приділіть час відпочинку. На ніч не переїдайте. Не вживайте перед сном напоїв, що містять кофеїн. Створіть затишну атмосферу для сну. Спіть на правому боці. Не спіть занадто довго.

Номер слайду 30

Домашнє завдання1. Опрацювати §52, записати в зошит число, тему уроку та визначення понять : біоритми, «біологічний годинник»,сон,сновидіння.2. Тестовий контроль (самоперевірка, виконуємо в зошиті, фото зошита надіслати до 27.04 до 10.00) ОБОВ`ЯЗКОВО !

Номер слайду 31

Тестовий контроль1. Наука , що вивчає біологічні ритми? А) екологія Б) хронобіологія В) хронологія Г) генетика2. Який вчений вперше описав біоритми? А) Гуфелянд Б) де Меран В) Чижевський3. Регулярні кількісні та якісні зміни життєвих процесів: А)біологічний годинник Б) біологічні ритми В) адаптації4. Біоритми бувають: А) фізіологічні Б) соціальні В) анатомічні5. Зміна пульсу протягом доби відноситься до : А)зовнішніх біоритмів Б) внутрішніх біоритмів6. Пристосувальний механізм, що забезпечує здатність живих організмів орієнтуватися в часі: А) біологічні ритми Б) біологічний годинник7. Люди які увечері відчувають сонливість, рано лягають спати це : А) «сови» Б) «голуби» В) «жайворонки»8. Сукупність нестаціонарних явищ на Сонці: А) сонячна активність Б) рух Землі навколо Сонця В)рух Землі навколо своєї осі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Масальська Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
29 вересня 2021
Переглядів
1361
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку