Презентація "Сполучник як службова частина мови"

Про матеріал

Презентація містить готовий урок з теми "Сполучник як службова частина мови" для 7 класу. Вжито різні методи роботи з учнями - картки, диктант-конструювання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Сполучник як частина мови» Автор уроку: вчитель української мови та літератури ОЗОШ №65 Тараненко Наталія Іванівна

Номер слайду 2

Мета уроку: поглибити знання учнів про службові частини мови, навчити відрізняти їх від прийменників та часток, навчити правильно писати сполучники,розвивати уміння та навички знаходження та виправлення помилки у сполучниках, використовувати сполучники у власних висловлюваннях, розвивати любов до українського слова. Обладнання уроку: підручник (автори: О.М. Біляєв, М.І.Пентилюк, Л.М. Симоненкова, Т.П.Симоненкова), картки,таблиця «Сполучник». Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу

Номер слайду 3

План уроку та дозування часу: 1. Організаційний момент (2 хвилини)  2. Перевірка домашнього завдання (10 хвилин) 3. Актуалізація опорних знань (5 хвилин)  4. Оголошення теми та мети уроку (2 хвилини) 5. Засвоєння нового матеріалу (20 хвилин) 6. Підсумок уроку (6 хвилин)

Номер слайду 4

Хід уроку I. Організаційний момент Доброго ранку, діти! Як ваш настрій? Готові отримувати нові знання? Я хотіла б вас попросили взяти листочок і написати, чого ви очікуєте від сьогоднішнього нашого уроку. У кінці уроку ми зачитаємо те, що ви написали і побачимо чи здійснились ваші сподівання. Починайте. ( діти пишуть на листочках свої відповіді, я тим часом готую дошку, пишу число, класна робота, тема уроку) II. Перевірка домашнього завдання На домашнє завдання вам були вправи 281, 283. Зараз перевіримо,як ви з ними впорались. Вправа 281. Перекласти текст українською мовою, підкреслити прийменники. Зробити розбір виділених прийменників. С моря дул влажный холодный ветер, разносивший степью мелодию плеска волн. Люды казались совсем крошечными по сравнению с окружающими их тенями. По всклокоченными волосами было видно, что Челкаш только проснулся. Ночами загорались костры, и огонь смотрел из черной тьмы на стены города множеством красных глаз. Было слышно, как вздыхают кони, тоскуя по приволью степей.

Номер слайду 5

Вправа 283. Перекласти словосполучення українською мовою, пояснити особливості вживання прийменників. думаю о будущем; пришли около полуночи; собралось около тысячи демонстрантов; блокнот для заметок; услышать сквозь сон; ветер с Днепра; добраться без приключений; проезжали у реки; бродили под дождем; обратился ко мне; светит над головой; растет на поляне.  

Номер слайду 6

III. Актуалізація опорних знань - Що ви можете сказати про іменник? ( називає предмет, відповідає на питання хто? що?, у реченні виступає підметом або другорядним членом речення). Головне фіксується на дошці. Назвіть декілька прикладів. - А про прикметник? (називає ознаку предмета, відповідає на питання: який? яка? яке? які?, зв’язаний з іменником, у реченні виступає другорядним членом речення.). Наведіть приклади. І лишилися дієслова.. Що ми знаємо про них? (називають дію предмета, відповідають на питання що робить?,  що робив?, що зробить?, зв’язаний з іменником, у реченні виступає присудком). Приклади. А сьогодні ми з вами продовжуємо знайомство зі словами-помічниками. Ми не завжди на них звертаємо увагу, але вони виконують дуже важливу роботу.  - Чим характеризуються службові частини мови? Хто дасть відповідь на це питання?  

Номер слайду 7

IV. Оголошення теми та мети уроку  Отже, діти, тема нашого сьогоднішнього уроку – це «Сполучник як службова частина мови». А мета – поглибити ваші знання про службові частини мови, навчити відрізняти їх від прийменників та часток, правильно писати сполучники, помічати та виправляти помилки у сполучниках, використовувати сполучники у власних висловлюваннях.  V. Засвоєння нового матеріалу Давайте поглянемо, що сказано про сполучник у вашому підручнику. Один із учнів вголос читає правило з підручника. Сполу́чник — це службова частина мови, яка служить для зв'язку однорідних членів речення та частин складного речення. Сполучники не мають власного лексичного значення і не виконують у реченні граматичну роль. До сполучників належать і, та, й, але, а тощо. Сполучники зв'язують слова (батько й мати), словосполуки (довгі вулиці та високі кам'яниці), сурядні речення (Учитель читає, а учні слухають) та складники складнопідрядних речень (Як учитель читає, учні слухають). Залежно від синтаксичної функції сполучники поділяються на сурядні (і (й), та, та й, а, але, або, чи, прикладкове як) та підрядні (коли, що, як би, наскільки, хоч, мов, наче, часове й порівняльне як). За походженням сполучники поділяються на первісні, що морфологічною будовою не пов'язані з іншими частини мови (і, а, чи, та), і на похідні від інших частин мови (щоб, якби, проте, буцімто). Інтонація речення може рекомпенсувати відсутність сполучника (Якщо підеш направо, загризе тебе вовк: Підеш направо, загризе тебе вовк), явище часте у розмовній та художній мові. Дякую, зараз на вправі ми з вами прослідкуємо роль сполучників у реченні. Метод «незакінчені речення». Я роздаю вам картки, по одній на 4 особи. У вас є речення і приклади сполучники, за допомогою яких вам потрібно продовжити ці речення.

Номер слайду 8

Картка 1. Храми України є шедеврами світової архітектури а) тому що……….. б) немов………….. в)незважаючи на те що……………..  Давайте перевіримо, що у вас вийшло.(перевіряємо картки). Ви всі молодці, дуже добре попрацювали. Давайте простежимо, яку роль у ваших реченнях відіграють дані сполучники (відповіді груп). Метод дослідження-творче конструювання . Перед вами текст, який не містить сполучників. Під текстом є довідка з якої вам потрібно добирати сполучники у текст. Цілюще зело землі Ще в заметеній снігом землі спить до слушної пори цілий світ, ….в тому невидному, потаємному світі вже починаються зміни. Це світ різного зела, …..чекає на вознесіння своїх зелених душ до сонця … світла, на волю … повітря, під теплі дощі й погожі зорі Вже зараз коріння рослин, насіння майбутніх трав … квіток, сховані в лоні землі, налаштовані на відродження. Налаштовані на те, …. брати з землі силу … здоров’я, які обертаються силою …. здоров’ям людини. Восени … взимку на місцевому Назарчику старі жінки продають ягоди горобини, калини, сушений цвіт, стебла … коріння лікувальних рослин. Вони знають, як … коли заготовляти рослини. Скажімо, чемерицю слід заготовляти у серпні чи в квітні, …. квітки коров’яка зривають лише до обіду один день, …. після обіду квітка в’яне …. опадає. Ці жінки виходили своїми ногами довколишні яри, ліси та луги, їм відомо, …. ще збереглися зовсім рідкісні рослини.

Номер слайду 9

Трави – маги …. ворожбити, споконвічні віщуни, …. виповідають нам таємниці матері – землі. Ці жінки на базарі знають …. бережуть багато таких таємниць. Їм відомі магічні лікувальні властивості трав, які здоровлять людське тіло …. душу, омолоджують, окрилюють. За Є. Гуцалом   Довідка: але, й, і, що, та, бо, щоб, а, де. Діти, давайте перевіримо, що у вас вийшло. ( перевіряємо картки, діти зачитують свої варіанти речень зі сполучниками). VI. Підсумок уроку Давайте ще раз пригадаємо, яку частину мови ми з вами сьогодні почали вивчати. У чому її особливість? Які її роль у реченні? VII. Оголошення оцінок. Ви сьогодні дуже добре попрацювали,молодці! VIII. Домашнє завдання параграф 27, прочитати, вивчити правила. Вправи 301,302. Потрібно переписати текст, підкреслити сполучники, пояснити їхню роль(впр.301), перекласти текст українською мовою, підкреслити сполучники(впр.302). А тепер давайте зачитаємо, що ви написали на початку уроку (діти читають свої записи). Чи сподобався вам урок? Чи здійснились ваші сподівання? Дякую за урок, на все добре.

ppt
Додано
10 січня 2018
Переглядів
5453
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку