Презентація."Способи дієслів в українській мові"

Про матеріал
Презентація "Способи дієслів в українській мові" допоможе вчителю- словеснику провести цікавий урок української мови в умовах дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи дієслів. Творення наказового способу. Вчитель: Макаліч С. С.

Номер слайду 2

існує Три способи дієслів. Дійсний. Умовний. Наказовий

Номер слайду 3

Дійсний спосіб:

Номер слайду 4

Умовний спосіб:

Номер слайду 5

Наказовий спосіб:

Номер слайду 6

Зверни увагу!Наказовий спосіб має лише форми другої особи однини та першої і другої осіб множини. Форми першої особи однини та третьої особи однини та множини утворюються поєднанням дієслів теперішнього або майбутнього часу із частками хай, нехай: хай побачу, нехай знає, хай розкажуть. Однина. Множина1 особа- пишімо. Шукайморіжмо2 особапиши. Шукайріжпишіте. Шукайтеріжте3 особа-- 

Номер слайду 7

Від дієслова їсти наказовий спосіб: їж, їжмо, їжте. Для дієслів доповісти, розповісти зазвичай вживаються форми: доповідай (від доповідати), розповідай (від розповідати). Усі дієслова з суфіксом -ува- (-юва-) мають перед закінченням наказового способу голосний у(ю): вимірюй, просмолюй, розказуй. Дієслова наказового способу вживаються також і з -ся (-сь): змагайся, змагаймося, змагайтеся.

Номер слайду 8

Випишіть із тексту у дві колонки дієслова дійсного й умовного способів. Що у них спільне, а що відмінне?Не наводитиму тобі прикладів, не перелічуватиму імена. Ти й сам можеш назвати десятки славетних героїв, які стали взірцем самовідданого служіння Україні, які віддали за неї життя. Впевнений, що ти теж не відступив би, не злякався б, крізь усе пройшов би, усе здолав би. І справді,— життя довело, що в екстремальних ситуаціях переважна більшість наших юнаків здатна на подвиг. (А. Коломієць).

Номер слайду 9

Перепишіть речення, після кожного дієслова вкажіть у дужках його спосіб, особу та число1. Любіть Україну у сні й наяву (В. Сосюра). 2. Не зітхай, а працюй, марно часу не гай! Праці щирої жде вже давно рідний край (Т. Романченко). 3. Тільки на правду складаймо надії! (Б. Грінченко). 4. Розбудуймо соборну державу! (А. Бортняк). 5. Високої істини хай не торкнеться іржа! (Б. Олійник).

Номер слайду 10

Поставте подані дієслова в усіх можливих формах наказового способу. Запишіть їх. Любити, розказувати, розказати, їсти, сісти, лягти, перевірити.

Номер слайду 11

Перепишіть речення, уставте пропущені літери. Виділіть особові закінчення дієслів, визначте спосіб, особу й число кожного.1. Поклянись на ч..рвоній калині, пр..сягни на святому гербі полюбить не себе в Україні, а її полюбити в собі (І. Білий). 2. Хай роки л..тять, хай міняют..ся царства, хай люто в..рує життя крутія! Лиш тільки світила б, лиш тільки б не згасла моя Україна, кровинка моя! (Б. Шавурський). 3. Ступай упевнено, не бійся, відважним будь, не..хитним будь (О. Лупій). 4. Ви ідіть все далі й далі та глядіть пряму дорогу (Я. Щоголів). 5. Говорила мати: “Не забудь, мій сину! Як збуду..ш хату, посади калину” (В. Косовський).

Номер слайду 12

Перепишіть, дієслова, що в дужках, поставте у формі другої особи однини наказового способу.1. А (придивитися), будь ласка, у лісі всюди казка, Вона блукає лісом. (Прислухатися), будь ласка, у лісі всюди казка (С. Бабій). 2. (Любити) природу не як символ душі своєї, (любити) природу не для себе, (любити) для неї (М. Рильський). 3. Природа скрізь одна. (Глядіти), не (наступити) ні на чебрець, ні на гнучку билинку (В. Бичко). 4. Розмовляють доли, води... (Стати), (послухати), (роздивитися). Мову рідної природи розуміти серцем (вчитися) (О. Сенатович).

Номер слайду 13

Прочитайте. Випишіть дієслова. Визначте спосіб (дійсний, наказовий, умовний), час, особу.1. Розширюється Всесвіт — аксіома. Мандрують і земні материки. Промацують радаром астрономи космічний вир на світлові роки. Братів по розуму Земля шукає вперто, летять сигнали в чорну глибину. Мій лист до тебе в білому конверті уже не дожену, не поверну. 2. Зажурилась в саду горобина, краплі-ягоди сніг попекли. Не сумуй: навесні журавлиний знов повернеться вірний твій клин. 3. Учителі, наставники, пророки, хай світяться над вами небеса! (В. Гужва). 4. І що б не сталось, ти завжди зі мною (Н. Нікуліна).

Номер слайду 14

утворити форми наказового способу 2-ї особи однини і 1-ї та 2-ї особи множини наведених нижче дієслів. Зразок. Брати — бер-уть: бери, берімо, беріте(ть); спитати — спита-ють: спитай, спитаймо, спитайте. Виростати, мужніти, здолати, жити, стояти, спати, зустрітися, стати, промовити, слухати, щебетати.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Потаковська Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 травня 2020
Переглядів
3804
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку