Презентація "Спрощення у групах приголосних"

Про матеріал
Презентація буде корисною під час вивчення теми "Спрощення у групах приголосних" для 5 класу НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спрощення в групах приголосних5 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Перевір свої знання. Вибери потрібну літеру, запиши виділені слова фонетичною транскрипцією. Е(ґ,к)замен, во(ґ,к)зал, рю(ґ,к)зак, хо(д,т)ьба, фу(д,т)бол, моло(д,т)ьба, про(з,с)ьба, рі(з,с)ьба, мере(х,г)тіти, кі(х,г)ті.

Номер слайду 4

Що називається прикметником?Яким членом речення він виступає?Наведіть приклади прикметників. Який розділ науки про мову вивчає звуки мовлення ?Скільки всього звуків в українській мові ? Що таке звук ?На які основні групи поділяються звуки мовлення ? Пригадай!

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Уявіть собі, що в абхазькій мові 70 приголосних, а в гавайців – 7, в адигейців – 66. - Скажіть, а скільки приголосних в українській мові ? Ви вже знаєте, що українську мову в усьому світі вважають однією з наймелодійніших. Це досягається шляхом чергування приголосних звуків та засобами милозвучності. Одним із таких засобів є спрощення в групах приголосних як в усній, так і в письмовій формі. Іноді при творенні або зміні слів виникає збіг трьох приголосних, що ускладнює вимову. Тоді один із звуків випадає. Отже, спрощення – це випадання середнього звука в групах приголосних. Це цікаво

Номер слайду 7

При збігові кількох приголосних незручний для вимови звук (т, д, к, л, н) випадає — його не вимовляють і не передають на письмі, спрощуючи в такий спосіб вимову й написання. стн → сн радість — радіснийстл → сл щастя — щасливий, здн → зн проїзд — проїзний, ждн → жн тиждень — тижневий рдц → рц сердечний — серцезкн → зн бризки — бризнути, скн → сн блиск — блиснути, слн → сн мислити — умисний.

Номер слайду 8

Кістлявий, пестливий, хвастливий, шістнадцять, зап’ястний, хворостняк, а також випускний, вискнути, скніти, скнара, тоскно. Винятки

Номер слайду 9

Щоб краще запам'ятати слова-винятки є ключ-символ „Рука". Лівою рукою обхопіть зап'ястя правої руки «зап'ястний»; проведіть рукою від зап'ястя до згинів пальців правої руки – «пестливий»; потім проведіть по фалангах пальців – «кістлявий»; зігніть і розігніть кілька разів пальці правої руки – «шістнадцять»; зробіть рух, ніби щось берете, збираєте - це символ слова «хворостняк»; і нарешті робимо жест, що показує на себе, він асоціюється зі словом «хвастливий».

Номер слайду 10

Спрощення приголосних на письмі не позначається: в іншомовних словаху групі стч, що в присвійних прикметниках (чий?)у групі стц, що у формах давального відмінкаконтрастний, баластний,форпостний,аванпостний агентство.невістка — невістчин, артистка — артистчинневістка — невістці, артистка — артистці.

Номер слайду 11

Контрастний – протилежний. Баластний – зайвий. Аванпостний – передовий військового посту. Форпостний – передовий. Робота з лінгвістичним словником

Номер слайду 12

У словах іншомовного походження й у винятках спрощення приголосних відбувається лише у вимові, тобто спрощення треба показати лише у фонетичній транскрипції. Наприклад: зап’ястний – [запйáсний]; студентський [студéнс'кий].. Увага!

Номер слайду 13

Перепишіть, вставляючи, де потрібно, пропущені букви. Відповідь обгрунтуйте. Хочеш бути щас…ливим, то не будь лінивим. Заздріс…ний від чужого щастя сохне. Пташка маленька, та й та сер…це має. Вчитися ніколи не піз...но. Де слова масні, там пироги піс…ні.

Номер слайду 14

Шіс..надцять, аген..ство, зап’яс..ний, улес..ливий, форпос..ний, жаліс..ливий, гус..нути, особистіс..ний, рідкіс..ний, гіган..ський, облас..ний, доблес..ний. Випишіть слова, у яких на місці крапок не треба вписувати букви. З перших букв виписаних слів складіть назву українського міста.

Номер слайду 15

Від поданих слів утворіть прикметники на -ний або –ливий. В першу колонку запишіть слова, в яких відбулося спрощення, у другу – слова, в яких спрощення не відбулось Аванпост, баласт, жалість, капость, контраст, користь, перехрестя, пестити, піст, форпост, хвастати, щастя, цілість.

Номер слайду 16

Фразеологічний тренінг. Народитися під щасливою зіркою. Бути щасливим, везучим у всьому. Триматися на чесному словіСправляти сім неділь на тиждень. Ледве. Швидко змінювати своє рішення.

Номер слайду 17

1. Помилку допущено в рядку. А гіганський пам’ятник. Б проїзний квиток. В вартісний твір. Г захисне2. Спрощення приголосних позначається на письмі в усіх словах рядка. А корис..но, буревіс..ник, невіс..ціБ прихвос..ні, тріс..нути, цінніс..ний. В учас..ник, студен..ський, очис..ний. Г облес..ливий, шіс..надцять, піз..ній3. НЕ потрібна жодна буква на місці пропуску в усіх словах рядка. А улес..ливий, щотиж..невик, якіс..ний. Б хрус..нути, турис..ці, окупан..ський. В ненавмис..ний, ус..но, шіс..десят. Г капус..няк, чес..но, волейболіс..ці Виконайте завдання в тестовій формі.

Номер слайду 18

Домашнє завдання. У підручнику § 47, ст. 108-110, вивчити правила; Письмово - Впр. для домашнього опрацювання на ст. 110.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Солод Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 лютого 2023
Переглядів
2019
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку