Презентація “Стародавній Єгипет”

Про матеріал
Мета: узагальнити знання учнів з даної теми, підготувати їх до підсумкового тематичного оцінювання, повторити основні дати та історичні поняття; розвивати уміння учнів давати чіткі короткі відповіді на прості запитання, відповідати на проблемі питання, використовуючи метод «Прес», висловлювати свою точку зору; виховувати почуття відповідальності, організованість та працелюбність; сприяти розширенню кругозору учнів, розвивати їх пам’ять.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гра- уявна подорож“Стародавній Єгипет”

Номер слайду 2

Мета: узагальнити знання учнів з даної теми, підготувати їх допідсумкового тематичного оцінювання, повторити основнідати та історичні поняття;розвивати уміння учнів давати чіткі короткі відповіді на простізапитання, відповідати на проблемі питання, використовуючиметод «Прес», висловлювати свою точку зору; виховуватипочуття відповідальності, організованість та працелюбність;сприяти розширенню кругозору учнів, розвивати їх пам’ять. Тип уроку: гра – уявна подорож. Обладнання: мультимедійна дошка, комп’ютерна презентація,підручники, атласи, компас.

Номер слайду 3

Хід уроку.І. Оргмомент.ІІ. Привітання. Добрий день. Ось ви і завершили вивчення історії Давнього Єгипту. Було дуже цікаво і весело. Але не забувайте, що школа – це не розважальний заклад, а перш за все – освітній. Тож наша основна задача – отримати знання і розвити свої уміння.ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Дорогі діти! Наш сьогоднішній урок незвичайний. Я пропоную вам статиучасниками захоплюючої експедиції, сподіваючись на те, що немає середвас жодного учня, хто б не мріяв про це. З класу ми виходити не будемо,цю експедицію, насправді, можна провести тільки завдяки вашій уяві іфантазії, шановні шестикласники. А що мандрівники беруть з собою в експедицію? ( компас, карту, записник,ручку та ґрунтовні знання)Отож, зараз ми відправимось в експедицію до незвичайної країни, країнизагадок і таємниць. Але, щоб не заблукати, ми з’ясуємо географічнеположення Давнього Єгипту, а допоможуть нам у цьому наші атласи.

Номер слайду 4

Зупинка №1 ГЕОГРАФІЧНА Де знаходилась країна Давній Єгипет?Яка найбільша річка в Єгипті?Як називається місце де при впадінні в море річка Ніл розгалужується на рукави?Яку назву має море в яке впадають води Нілу?(Учні дають відповіді на питання.)

Номер слайду 5

Зупинка №2 БІОЛОГІЧНАВи всі знаєте цю інтелектуальну гру «Що? Де? Коли?». Пригадайте, що інколи там проходить конкурсвгадування особливих речей, які знаходяться в “чорному ящику”. Зараз і ми спробуємо відгадати, щознаходиться в нашому ящику. Для цього я скористаюсь спеціальними підказками – запитаннями.1. Це одна з візиток Єгипту.Її часто привозять як сувенір із Єгипту. Має пряме відношення до культури Єгипту. Опосередковано пов’язана з р. Ніл. Річ рослинного походження. Має дивний процес створення, бо для її виготовлення. використовується спеціальний молоток. Служить для збереження інформації. Гарно співіснує з розчином сажі.2. Вона пов’язана з р. Ніл.Єгипетською мовою її назва означає « те, що належить царю».Її використовували для пошиття взуття, молоду як солодощі та їжу, навітьяк паливо. Але якби єгиптяни не навчилися її використовувати ще одним способом,то частина відомостей з історії цієї країни була б остаточно втрачена длянащадків. 3. Його в Єгипті найбільше. Асоціюють цей матеріал з слугами Сета. Використовується в будівництві. Без нього не можна уявити пустелі. 4. Цей продукт є багатством Єгипту та України.Єгиптяни мріють мати його вдосталь. Він пов'язаний з номом . Завдяки його збереженню кішка стала в Єгипті священною. Без нього не обходиться жоден день нашого життя. 

Номер слайду 6

Зупинка №3 ПРО ЩО ЙДЕ МОВАУнікальне творіння людських рук, вони є візитною карткою Єгипту. Ці досконалі споруди і сьогодні вражають своєю точністю та величністю. “Усе боїться часу, а час боїться тільки …” Охоронець, “батько жаху”, гігантська фігура з тілом лева та головою фараона. Цей пристрій був необхідний землеробу. За його допомогою вони зрошували сади та городи, до яких не доходила вода під час розливів Нілу. У правій руці у них тростинка для письма, а запасна «ручка» — за вухом. Вони перерахують і запишуть усе, що їм накажуть: і скільки зерна в казні, і скільки днів знадобиться, щоб побудувати палац або канал. Вони виконували найважчу роботу — рили канали, працювали на рудниках і каменоломнях, були веслярами на кораблях. Їх називали «живі убиті». Цього єгипетського бога постійно мучили заздрість та злість. Той, кому він заздрив, був красивий, добрий, керував тисячами людей. Щоб захопити владу, він був готовий піти на все, навіть на убивство. Бог,що вмирає та воскресає. Забальзамоване тіло померлого. Французький учений, що першим прочитав стародавнє єгипетське письмо. Значки, що використовувались єгиптянами для написання слів. «Цар богів», головний бог в Єгипті.

Номер слайду 7

Зупинка №5ІСТОРИЧНА МАТЕМАТИКАРозв’яжіть задачу:« Позначте на лінії часу дату об’єднання Верхнього та Нижнього Єгипту в єдину державу. Визначте: скільки років виповнилось Єгипту в 2021 році?»

Номер слайду 8

Зупинка №6 БЛІЦ ВІКТОРИНА1. Чому стародавні єгиптяни називали свою землю чорною?2. Де знаходяться витоки Нілу?3. Яку користь приносила єгиптянам кішка? 4. Де, за уявленнями єгиптян, жили боги? 5. Пристрій для підйому води.6. Вітер, що дме з пустелі. 7. Як називається велика трав’яниста рослина, листя якої використовували в Єгипті для письма?8. Природна перешкода в течії Нілу. 9. Ділянка серед пустелі, вкрита рослинністю. 10.«Батько жаху». 11. Письменний єгиптянин, що перебуває на службі фараона. 12. Як називали в Єгипті рабів? 13. Правитель Давнього Єгипту, на честь якого була побудована найбільша піраміда. 14. Основні заняття стародавніх єгиптян. 15. Француз, що розгадав таємницю ієрогліфів. 16. Бог мертвих з головою шакала. 17. Ім’я бога сонця в Єгипті.18. Ім’я бога потойбічного царства.19. Ім’я фараона, гробницю якого було знайдено непограбованою.20. Сусідська рільнича община в Єгипті.

Номер слайду 9

ІV. Підсумки. Оцінення роботи учнів на уроці. V. Домашнє завдання: Повторити тему «Стародавній Єгипет». Виконати всі вправи, подані в презентації.

pptx
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
1431
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку