Презентація " Стежками Григорія Сковороди"

Про матеріал
Яскрава та пізнавальна презентація, яка допоможе вчителеві цікаво та доступно розповісти учням про життєвий та творчий шлях філософа.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музичний всесвіт Григорія Сковороди.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Мало можна вказати таких народних постатей, якою був Сковорода і яких би так пам’ятав і поважав народ. На всьому обширі від Острогозька до Києва у багатьох будинках висять його портрети. Його мандрівне життя є предметом оповідань і легенд…» (М. Костомаров).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Цікаві факти із життя Григорія Сковороди

Номер слайду 6

«Мандрівна академія», «людина-університет» своєї епохи. Це про Григорія Сковороду. За життя він не видав жодної книги. Натомість читачі його шукали самі, масово читали та цитували, переписували рукописи та пропагували їх.

Номер слайду 7

Про нього у творах згадував сам Тарас Шевченко: «Кругом листочки обведу та й списую Сковороду».

Номер слайду 8

Всім відомо, що мислитель все життя бувсамотнім, але не всі знають, що він був закоханий і навіть хотів одружитися, але не зміг. Прагнення до свободи переважило, і він покинув наречену прямо на весіллі. Тож залишився самотнім.

Номер слайду 9

Якось Катерина ІІ забажала побачити за життя відомого українського філософа особисто. Він прибув на її запрошення до палацу. Коли зайшла цариця до приймальної зали, всі присутні вклонилися,крім Сковороди. На питання Катерини, чому він не кланяється, відповів: “Не я бажав тебе бачити,а ти сама захотіла на мене подивитися. А як же ти мене роздивишся, коли я перед тобою удвоє зігнуся”.

Номер слайду 10

Він був неординарною особистістю, взяти хоча б факт його вчителювання у Харкові. Замість оцінок, Григорій Савич писав «туповат» , «туп», «весьма туп», «сущая бестолковщина».

Номер слайду 11

Або: «понят», «весьма понят», «наверное понят», «возможно не понят». Розумників оцінював званнями: «остр», «весьма остр», «зверок вострой», тобто той, що знання хапає на льоту.

Номер слайду 12

Спав він не більше чотирьох годин на добу. Бувзавждивеселий,бадьорий, активний та добродушний. З однією сумкою через плече, з Біблією і сопілкою він мандрував по селах і маєтках.

Номер слайду 13

Сковорода був вегетаріанцем. Він вірив у правдивість сновидінь, тому коли одного разу у сні він побачив, як люди їдять одне одного, то відмовився їсти м’ясо.

Номер слайду 14

Митець відчував наближення смерті: викопав могилу, помився, одягнувся в чистий одяг, ліг на лавку і помер.

Номер слайду 15

Афоризми просвітителя. Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Не той дурний, хто не знає, а той… , хто знати не хоче

Номер слайду 16

Не можна збудувати словом, коли те саме руйнуєш ділом. Ні про що не турбуватись, ні за чим не турбуватись — значить, не жити, а бути мертвим, адже турбота — рух душі, а життя — се рух.

Номер слайду 17

Коли не зможу нічим любій вітчизні прислужитись, в усякому разі з усієї сили намагатимуся ніколи ні в чому не шкодити.

Номер слайду 18

З усіх утрат втрата часу найтяжча. Коли ти твердо йдеш шляхом, яким почав іти, то, на мою думку, ти щасливий.

Номер слайду 19

Ідея « сродної» праціЩастя людини залежить від їїсамопізнання, на основі якого визначається її покликання – « сродна» праця.

Номер слайду 20

Ідея « сродної» праціОбрана професія повинна приносити задоволення

Номер слайду 21

«Життя — це постійний та безперервний пошук істини»Григорій Сковорода

Номер слайду 22

Дякую за увагу.

pptx
Додано
6 березня 2023
Переглядів
443
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку