Презентація "Стихійні атмосферні явища Вплив людини на стан атмосфери "

Про матеріал
Поглибити знання учнів про стихійні явища; сформувати уявлення про причини їх виникнення, наслідки. Розглянути вплив людини на стан атмосфери.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл гео проф Ур 56 57 Стихійні атмосферні явища Вплив людини на стан атмосфери 15 11 2023 Стихійні атмосферні явища =→ смог→ град → блискавки→ зливи→ снігопади→ смерчі→ урагани→ тайфуни→ заморозки→ ожеледиця які виникають незалежно одне від одного та у взаємозв’язку.1. СТИХІЙНІ АТМОСФЕРНІ ЯВИЩА, ЇХ ПРОГНОЗУВАННЯ ТА ЗАСОБИ ПРОТИДІЇ. 

Номер слайду 2

Найбільш небезпечними вважаються циклони й тайфуни. Циклон — атмосферний вихор величезного (від сотень до декількох тисяч кілометрів) діаметра зі зниженим тиском повітря в центрі. н

Номер слайду 3

Позатропічні (утворюються в помірних або полярних широтах, більші за розмірами) і тропічні (із більшими баричними градієнтами та швидкістю вітру) циклони призводять до бурхливого хвилювання на морі та катастрофічно спустошують суходіл. Для них характерні великі швидкості вітру (70—100 м/с = 252 -360 км/год) ) і кількість опадів (до 1000 мм/добу), а також наганяння морської води на низинні береги.

Номер слайду 4

Залежно від сили та місця, де існує тропічний циклон, його називають «тропічний шторм», «циклонний шторм». При швидкості вітру понад 30 м/с за шкалою Бофорта шторм переростає вураган (Північна та Південна Америка)У міфології цивілізації майя був бог вітру, вогню й блискавки Хуракана, який викликав Великий потоп. Його зображували з однією ногою у формі змії. Існує припущення, що слово «ураган» походить від імені цього божества.

Номер слайду 5

або тайфун (Далекий Схід, Південно-Східна Азія). Тайфу́н ( від кит. 颱風 тай фенг — «великий вітер»

Номер слайду 6

Найбільш смертоносним за всю історію спостережень був Великий ураган (1780 р.). Барбадос = знищив всі будинки та фортифікаційні споруди на острові. Вітер здирав кору з дерев перед тим, як їх все ж таки повалити. Призвів до загибелі близько 4,5 тис. осіб на островіНа острові Сент-Вінсент ураган знищив 584 з 600 будівель Кінгстауна. Штормовий приплив в порту Кастрі знищив флот британського адмірала Джорджа Брайджеса Родні, причому один з кораблів завдав шкоди міській лікарні, впавши на неї.

Номер слайду 7

Величезних збитків завдав ураган «Катріна» (2005 р.). Територія, що постраждала від стихійного лиха становить близько 200 000 км² (третина території України). Офіційно підтверджено смерть 1185 осіб. Загальні збитки — 81,2 млрд. доларів США (на 2005 рік) (найдорожчий атлантичний ураган за всю історію). 1836 смертельних випадків. 

Номер слайду 8

Номер слайду 9

У 2017 р. у районі Карибського моря та Північної Америки пройшли три урагани: «Катя», «Ірма» і «Хосе».

Номер слайду 10

"Ірму" називають найпотужнішим ураганом в Атлантиці за останнє десятиліття. Швидкість вітру в центрі урагану досягає 300 км/год.

Номер слайду 11

У 2018 р. з Атлантики в Північну Америку прийшов потужний ураган «Флоренс». Зафіксована швидкість вітру станом на вечір 10 вересня 2018 року склала біля 240 км/год

Номер слайду 12

При проходженні певною територією холодного фронту в циклонах середніх широт спостерігаються шквали, сильні (понад 30 м/с) короткочасні вітри, що раптово виникають і супроводжуються зміною напрямку, грозою, зливою.

Номер слайду 13

Смерч — атмосферний вихор, що має вигляд стовпа з лійкоподібними розширеннями вгорі та внизу, виникає в грозовій хмарі й поширюється вниз аж до самої поверхні Землі. Повітря в смерчі обертається (до 100 м/с) й одночасно піднімається спіраллю, втягуючи всередину пил, воду, різні предмети.

Номер слайду 14

Сильне забруднення приземного шару повітря у великих містах і промислових районах — смог — також є одним з атмосферних стихійних явищ, але воно більше пов’язане з діяльністю людини (крайня форма радіаційного туману, суміш диму й туману, що спричиняється викидами промислових підприємств і забрудненням атмосфери хімічними сполуками, роботою транспорту).

Номер слайду 15

 Цей вплив пояснюється кількома чинниками. Головний — викиди вуглекислого газу, який має незначний парниковий потенціал, однак, накопичуючись, поступово переростає в глобальну проблему. 2. ВПЛИВ ЛЮДИНИ НА СТАН АТМОСФЕРИ ТА КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ НА ПЛАНЕТІ.

Номер слайду 16

Основним джерелом його надходження в атмосферу є переробка й спалювання нафти, вугілля, природного газу, важливість використання яких складно переоцінити, оскільки вони дають близько 80% світової енергії.

Номер слайду 17

Потреби суспільства зростають, будуються нові ТЕС, фабрики, заводи, міста, збільшуючи вплив людини на атмосферу (див. таблицю). КРАЇНИ З НАЙБІЛЬШИМИ ОБСЯГАМИ ВИКИДІВ СО2 у 2016 р. (за даними British Petroleum)Назва. Викиди, %Китай27,3 США16,0Індія6,8 Росія4,5 Японія3,6 Німеччина2,3 Південна Корея2,0Іран1,9 Саудівська Аравія1,9Індонезія1,6

Номер слайду 18

Існують й інші причини кліматичних змін на планеті: поступове зменшення площі лісів через лісові пожежі та вирубку, збільшення концентрації метану, який виділяють рисові плантації та тваринницькі ферми, викиди транспорту.

Номер слайду 19

Якщо вплив господарської діяльності людини на атмосферу залишиться без змін, то викиди парникових газів збільшуватимуться, і до кінця XXI ст. температура повітря у тропосфері підвищиться на 2—3 °С.

Номер слайду 20

Наслідком буде масове танення льодовиків, підвищення рівня Світового океану, збільшення кількості опадів та природних катаклізмів. За найбільш оптимістичними прогнозами дослідників НАСА, підвищення рівня моря на один метр є неминучим у найближче століття.

Номер слайду 21

 Завдяки домінуючій ролі діяльності людини у виникненні глобального потепління його іноді називають «антропогенним глобальним потеплінням», або «антропогенною зміною клімату». Кілька незалежних досліджень підтверджують, що протягом 1880—2012 рр. глобальна середня температура на планеті підвищилася із +0,65 до +1,06 °С.3. ГЛОБАЛЬНЕ ПОТЕПЛІННЯ.

Номер слайду 22

У листопаді 2017 р. вчені зі 184 країн підписали й оголосили Друге попередження людству: «Теперішня траєкторія потенційно катастрофічних змін клімату внаслідок зростання парникових газів від спалювання викопного палива, тваринництва та сільськогосподарського виробництва, зокрема від фермерства для споживання м’яса особливо непокоїть...». Вони запропонували 13 кроків, які людство може здійснити для переходу до сталого розвитку щодо проблеми глобального потепління.

Номер слайду 23

У вересні 2005 р. біля берегів Гренландії з'явився острів Потепління, який відкрив американський дослідник Д. Шмітт. Раніше острів поєднувався із Гренландією льодовиком. Наукова спільнота вважає, що поява цього острова є прямим наслідком глобального потепління.

Номер слайду 24

ВИСНОВКИСтихійними атмосферними явищами є циклони, тайфуни, урагани, град, зливи, блискавки, снігопади, смерчі, заморозки, ожеледиця, що виникають незалежно одне від одного й у взаємозв'язку. Смог — одне з атмосферних стихійних явищ, яке пов'язане з діяльністю людини, спричинене викидами промислових підприємств, забрудненням атмосфери хімічними сполуками, роботою транспорту. Вплив людини на атмосферу та клімат пов'язаний із викидами вуглекислого газу від переробки й спалювання вуглеводнів, зменшення площі лісів через пожежі й вирубку, збільшення концентрації метану в результаті діяльності сільського господарства, викидів транспорту. Незалежні дослідження довели, що протягом 1880—2012 рр. глобальна середня температура повітря на планеті підвищилася на 0,51 °С.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
16 листопада 2023
Переглядів
2088
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку