Презентація "Структурно-семантичні типи речень"

Про матеріал
Презентацію "Структурно-семантичні типи речень" можна використати у 8 класі, а також із метою повторення та узальнення вивченого матеріалу у 9 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНІ ТИПИ РЕЧЕНЬ

Номер слайду 2

Різноманітні за змістом речення з погляду їхньої структури об’єднуються в декілька типів. Речення може мати одну, дві й більше граматичні основи.

Номер слайду 3

За кількістю граматичних основ речення поділяються на прості і складні. Простими є речення з однією граматичною основою. Жовтогаряча осінь стоїть над осокорами (І. Цюпа). Завіяло дороги. Сніги… Сніги…

Номер слайду 4

Речення з двома і більше граматичними основами називаються складними. Сонце зовсім сіло, вечірня зоря погасла; над містом спускалася ніч (Панас Мирний). Кожен народ, що дбає про своє майбутнє, береже рідну мову (К. Мотрич).

Номер слайду 5

За структурними ознаками граматичної основи розрізняють два типи простих речень двоскладні односкладні

Номер слайду 6

Якщо в реченні є два головні члени підмет і присудок, то це речення двоскладне Наші предки знали таїни землі (К. Мотрич).

Номер слайду 7

Речення, граматична основа яких включає лише один головний член, є односкладними І світає… Й смеркає… О безмежне і плідне житнє поле (Л. Первомайський).

Номер слайду 8

Навколо головних групуються другорядні члени речення. Другорядні члени речення, які пояснюють підмет, утворюють групу підмета; члени речення, що поширюють присудок, входять до групи присудкаІ завирувало, заграло жовтогаряче море навкруги Білогір’я (І. Цюпа).

Номер слайду 9

Другорядні члени не є обов’язковими в кожному реченні. Речення, до складу якого входять тільки головні члени, називають непоширеним. Повівав вітерець. Посипав сніжок. Сонце сховалось. Ліс завмер (М. Коцюбинський).

Номер слайду 10

Речення, до складу якого входить хоч один другорядний член, називають поширеним. Насунули снігові хмари. У лісі зовсім затемніло (М. Коцюбинський).

Номер слайду 11

Робота в групах. Перебудуйте непоширені речення на поширені, об’єднавши їх у текст на тему «Прикмети осені», доповніть реченнями на основі власних спостережень. Гудуть вітри. Шурхотить листя. Зустрілася яблуня-дичка. Павуки мережать. Блищать росинки. Заховався боровик.

Номер слайду 12

Робота в парах Які речення є поширеними, а які – непоширеними?1. Дрімає соняшник. Смачніше пахне м’ята(М. Рильський). 2. Місяць піднімається вище. Все меншає тіней. Чіткішають далі і співи. Осінь. Золота осінь( М. Стельмах).3. Осінь обпалила лісисті схили. Яскраво горять факели осик і кетяги калини. В’яне ліс. Довкола – шум вітру і шелест. Останні квіти погойдуються під вітром (З журналу).  

Номер слайду 13

Схарактеризуйте речення за структурно-семантичними ознаками і типом мовлення. Поясніть пунктограми. Тонка печаль, як літо бабине,Бува обплута серце мамине,А тиха осінь -  її тужливиця. В вікно вечірнє до неї дивиться (П. Засенко). Літом бабиним позолочена,Тихне яблуня під вікном. Натомилася, плодоносила,А тепер забавляється сном (М. Нагнибіда). Літо бабине, бабине літо... Серце чує осінні путі. Хтось заплутав зажурені віти. В павутиння нитки золоті (П. Чайковський). 

Номер слайду 14

Вправа «Незакінчене речення»

pptx
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
280
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку