Презентація." Сучасна дитяча преса".

Про матеріал

Щороку в Україні виходить у світ близько 100 назв дитячих газет і журналів. Чи потрібне дітям таке розмаїття? А якщо потрібне, то для чого?

Читання дитячої періодики вводить дитину в світ інтелекту і гри, вчить цікавитися новими подіями та явищами, перейматися суспільними проблемами, брати участь у спільній справі (конкурси, вікторини, колекціонування), а значить готує її до активної життєвої позиції.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

3 клас. Урок позакласного читання. Сучасна дитяча преса. Журавський ліцей. Зноб-Новгородськоїселищної ради. Сумської областіБуянова Н. В.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Словникова робота. Журнал. Газета. Періодична преса. Рубрика

Номер слайду 4

Номер слайду 5

КОЛИ І ДЕ ВИНИК ПЕРШИЙ ДИТЯЧИЙ ЖУРНАЛ?Першим в Україні ілюстрованим художньо-педагогічним журналом для дітей та молоді був «Дзвінок». Виходив у Львові (1890 – 1914) двічі на місяць. У ньому вперше побачили світ твори для дітей Івана Франка, Лесі Українки, Леоніда Глібова, Михайла Коцюбинського, Олени Пчілки та ін. У Києві (1908 – 1914) Олена Пчілка видавала своїм коштом журнал для українських дітей «Молода Україна»)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Один із «найстаріших» в Україні дитячих журналів для учнів початкових класів. Тематика рубрик : „Хто? Що? Як? Де? Коли? Чому?”, „Що в імені твоєму?”, „Роботоленд”,„Марочка від поштарочки”, „Банк усіляких цікавинок”, „Наш скарб – рідна мова”, „З торбинки дядечка запитальника”, „Це твоя Україна”, „Книга золотих казок”, „Місто ідеальних взаємин” та інші. «БАРВІНОК»

Номер слайду 8

«Барвінок»

Номер слайду 9

«Малятко» – літературно-художнє й пізнавальне видання для дітей 4-8 років. Рубрики : природознавче «Стежками рідного краю» і народознавче «Калинчине віконце», «Прочитай сам» для читачів-початківців, «Маляткова пошта», зустрічі з літературними класиками та сучасними дитячими письменниками в «Незабутніх Маляткових друзях», «Сторінка для батьків» ,міні-енциклопедія «Чи знаєш ти?», рубрика для найменших діточок «Дзвіночок», дитячі пісеньки з нотами та багато іншого.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

«Крилаті»Пригодницький журнал для дітей» від 6 до 10 років. Патріотично спрямований. Рубрики: «Горішки для розуму», «Вчимося граючись», «Читальня», «Мовні ігри», «Весела рахівничка» – для формування навчальних навичок дітей; пізнавальні «Відомі імена», «Мандрівка у космос»; «Зоопарк» та «Чотири лапи» про тварин; «Художня майстерня», в якій багато уваги приділяється українським народним традиціям; «Сторінка психолога»,

Номер слайду 12

«Маленький розумник» і «Маленька фея та сім гномів», від 5 до 9 років

Номер слайду 13

Журнал містить цікаві художні твори, математичні, мовні вправи та завдання на розвиток логічного мислення, уваги, творчості. У кожному випуску традиційно є іграшка-саморобка. Серед рубрик видання – «Кросворд», «Розмальовка», «Казка-забавлянка», «Майстер-клас» тощо.

Номер слайду 14

«Вигадуй, думай, грай», для дітей 9-12 років. Журнал зі вставкою-стіннівкою та настільною грою, з безліччю інтригуй-фактів, художніми творами, конкурсами, різноманітними завданнями, кросвордами сканвордами та саморобкою.

Номер слайду 15

Газета – періодичне, переважно щоденне друковане на великих аркушах паперу видання, яке містить матеріали про поточні події життя. На сторінках газети Ви знайдете ілюстровані казки (народні, авторські та дитячі), пізнавальні рубрики: «Таємниці Всесвіту», «Лапи, крила та хвости», «Справжнє диво».

Номер слайду 16

Звідки пішла назва газета? Була колись у Венеції (17 ст.) дрібна срібна монета. Називалась вона “гадзетта”. За цю дрібну монету можна було поснідати, купити дешевий одяг. За гадзетту можна було купити аркуш дрібно списаного паперу – спеціальний інформаційний бюлетень “Письмові новини”. Писали його від руки. Спочатку в ньому повідомлялися лише новини, що цікавили купців, мореплавців. Потім “письменники новин” стали цікавитися політикою. За такий бюлетень платили одну гадзетту, звідси й пішла назва бюлетеня. Так народився термін “газета”. З’явилася й нова професія “збирач новин”. Пізніше їх стали називати журналістами .

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Складання сенкану1. Тема (іменник).2. Опис (два прикметники).3. Дія (три слова).4. Ставлення (фраза – чотири слова).5. Перефразування сутності ( одне слово).1. Журнал2. …, … .3. …, …, … .4 …. … … … .5. …

Номер слайду 19

СЕНКАН 1. Журнал 2. Пізнавальний,розважальний 3 Розповідає,навчає,розважає 4. Містить багато корисної інформації. 5. Періодичне видання

Номер слайду 20

,, Юні журналісти’’ Робота в парах. Створити ескіз нового журналу, вказати , які б рубрики помістили.

Номер слайду 21

Вправа ,,Мені сподобалось, я дізнався…- Про які журнали і газети сьогодні говорили? Які ти знаєш дитячі газети? - Який журнал вам сподобався? - Де можна взяти журнал і газети для читання? - Де ти можеш використати знання, одержані з періодичних видань?

Номер слайду 22

Корисні посилання:1. Дитячі журнали. https://klyovamama.com/uk/dityachi-zhurnali/2. Преса для дитини. http://www.barabooka.com.ua/presa-dlya-ditini/3. Сучасні українські дитячі журналиhttps://texty.org.ua/articles/107548/desjat-dytjachykh-ukrayinskykh-zhurnaliv-vartykh-peredplaty-shcho-v-nykh-tsikavoho-ta-navishcho-vony-

pptx
Додано
2 березня 2023
Переглядів
1253
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку