Презентація "Сучасний урок"

Про матеріал
Презентація розроблена для Школи педагогічного зростання, містить завдання для учасників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасний урок. Основні вимоги. Його типи та структура. Чернівецький ліцей №12 “ Ювілейний ”Педагогічна інтернатура2022 р.

Номер слайду 2

Сучасний урок – це твір мистецтва, де педагог уміло використовує всі можливості для розвитку особистості учня, його активного розумового зростання, глибокого й осмисленого засвоєння знань, формування його моральних основ.

Номер слайду 3

КОМПЕТЕНТНІСНО-ОРІЄНТОВАНИЙ УРОК – ШЛЯХ ДО НАБУТТЯ ШКОЛЯРАМИ ЖИТТЄВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ, ФОРМУВАННЯ В НИХ ТВОРЧОЇ ОСОБИСТОСТІ Метою навчання є не передача знань, а формування компетентностей. Завданням вчителя стає формування творчої, самостійної, відповідальної особистості, здатної до саморозвитку, яка в змозі вирішити життєві та професійні проблеми, що виникають впродовж життя. В центрі уроку - самопізнання та самореалізація учня. Учитель моделює під час уроку ситуацію творчого розкриття та прояву учня, добираючи ефективні для відповідного етапу уроку форми та методи, які підвищують ступінь активності учнів.

Номер слайду 4

Вимоги до сучасного уроку. Сучасний урокдидактичніпсихологічнівиховнізагально-педагогічнігігієнічні

Номер слайду 5

Робота в творчих групах Опрацюйте вимоги до кожного із зазначених пунктів та презентуйте ваші напрацювання

Номер слайду 6

Загально-педагогічні вимоги

Номер слайду 7

Дидактичні вимоги до уроку

Номер слайду 8

Психологічні вимоги до уроку

Номер слайду 9

Гігієнічні вимоги

Номер слайду 10

Виховні вимоги до уроку

Номер слайду 11

Типи уроку в сучасній школі ( за дидактичною метою)

Номер слайду 12

Структура уроку. Під поняттям "структура уроку" розуміють побудову уроку: елементи або етапи будови уроку, їх послідовність, взаємозв'язки між ними. Характер елементів структури визначається тими завданнями, які постійно слід вирішувати на уроках певного типу, щоб найбільш раціональним шляхом досягти тих чи інших дидактичних завдань. Характер і послідовність цих завдань залежать від логіки і закономірностей того навчального процесу, який реалізується на уроках певного типу. Зрозуміло, що логіка засвоєння знань відрізняється від логіки засвоєння умінь і навичок, а тому й відрізнятиметься структура уроків відповідних типів. У зв'язку з цим кожний тип уроку має власну структуру.

Номер слайду 13

Структура уроку{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}МАКРОСТРУКТУРА уроку(зовнішні, постійні елементи уроку)МІКРОСТРУКТУРА уроку( внутрішні, змінні методи, прийоми) урок засвоєння знань1. Перевірка домашнього завдання, актуалізація опорних знань. Це можуть бути короткі письмові роботи, програмове опитування, усне опитування, повторення за підручником, репродуктивна бесіда...2. Повідомлення теми, мети уроку, мотивація навчальної діяльностіПовідомлення, запис, проблемна ситуація тощо.3. Сприймання і первинне усвідомлення нового матеріалу. Усне пояснення з ілюстраціями, самостійна робота з підручником, евристична бесіда, спостереження.4. Узагальнення і систематизація знань. Прийоми порівняння, співставлення, створення схем, таблиць.5. Підведення підсумків уроку. Рефлексія, підсумки6. Повідомлення домашнього завдання.Інструктаж

Номер слайду 14

Урок засвоєння нових знань

Номер слайду 15

Структура комбінованого уроку. Його структура залежить від мети тих уроків, що поєднуються (комбінуються) разом. Найпоширеніша комбінація мети і структури: Урок перевірки і корекції знань, умінь і навичок та Урок засвоєння нових знань.

Номер слайду 16

Робота в групі (групах)відновіть послідовність та вкажіть тип уроку

Номер слайду 17

Урок перевірки і корекції знань, умінь і навичок1. Організаційний момент. Повідомлення теми, мети і завдання уроку, мотивація навчання школярів;2. Перевірка знання учнями фактичного матеріалу й основних понять;3. Перевірка глибини осмислення учнями знань і ступеня їх узагальнення;4. Застосування учнями знань у стандартних та змінених умовах;5. Збирання виконаних робіт, їх перевірка, аналіз і оцінка;6. Підбиття підсумків уроку, вмотивоване оцінювання учнів.7. Повідомлення домашнього завдання (за необхідності).

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Структура яких трьох типів уроків не була представлена?Опрацюйте їх самостійно та розробіть план-конспект уроку одного з таких уроків до наступного засідання “Педагогічної інтернатури”.

Номер слайду 19

Раціональні форми та методи роботи на уроціВчені-дослідники та вчителі новатори вважають, що в центрі уваги сучасної освіти мають бути не стільки навчальні предмети, скільки способи мислення і діяльності школяра. Тобто необхідно научити дитину критично мислити, вирішувати складні проблеми шляхом аналізу обставин та відповідної інформації, зважувати та враховувати альтернативні думки, приймати виважені рішення. Дискутувати та спілкуватися з іншими людьми. Тому актуальним постає питання: як викладати та навчати, щоб зробити процес навчання найбільш ефективним?Три групи методів взаємодії учасників навчального процесу:пасивніактивніінтерактивні

Номер слайду 20

Кредо інтерактивного навчання. Дещо змінивши слова великого китайського педагога Конфуція, можна сформулювати кредо інтерактивного навчання: Те, що я чую, я забуваю.  Те, що я бачу і чую, я трохи пам'ятаю.  Те, що я бачу, обговорюю, я починаю розуміти.  Коли я чую, бачу, обговорюю й роблю, я набуваю знань і навичок.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Принципи інтерактивного навчання{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Принцип активностіДолучайте усіх учасників до активного спілкування, обговорення і вирішення задач. Принцип рівності поглядів. Не нав'язуйте власну позицію, а лише висловлюйте свою думку нарівні з іншими учасниками навчального процесу. Принцип довіри. Розвінчуйте стереотип суворого вчителя та пасивного учня, який сприймає готову інформацію. Принцип експерименту. Спонукайте шукати нові шляхи вирішення поставлених задач. Принцип зворотнього зв’язку. Заохочуйте обговорювати висловлені аргументи чи заперечення

Номер слайду 24

Відгадайте за описом метод навчання. Здебільшого виконується під час групових активностей. Використання методу сприяє генерації творчих ідей і допомагає учням навчитися працювати разом і вчитися один в одного. Розділіть клас на декілька груп. Сформуйте куточки для роботи в групах. У кожному такому кутку розмістіть дошку чи покладіть ватман. На кожній дошці чи ватмані має бути одне питання. Після того, як кожна група напише відповідь, її учасники переходять до наступної дошки. Тут вони пишуть свою відповідь нижче відповіді попередньої групи. І так поки всі групи не опрацюють всі питання. Так учні вчаться всебічно розглядати якесь питання і працювати в команді. Вчитель пропонує розпочати нову тему і малює на дошці чи фліп-чарті схему із асоціацій, які виникають в учнів. Таким же чином можна систематизувати пройдений матеріал. Також можна розділити учнів на групи і попросити створити свої інтелект-карти й потім порівняти. Така активність навчить дітей системно мислити і упорядковувати вивчений матеріал. Такий вид діяльності на уроці допоможе вдосконалити навички роботи в малих групах. Після того як учитель об'єднав учнів у дві-чотири групи та запропонував завдання для виконання та необхідну інформацію, одна з груп сідає в центр класу та утворює своє маленьке коло. Учні цієї групи починають обговорювати запропоновану вчителем проблему. Групі, що працює, для виконання завдання необхідно прочитати вголос ситуацію та обговорити її у групі, використовуючи метод дискусії. Усі інші учні класу мають тільки слухати. Після закінчення 3-5-ти хвилин група займає свої місця, а клас обговорює, чи була думка аргументованою. Суть прийому полягає в тому, що кожен учень може передати свої знання іншим дітям та отримати від однокласників нову для себе інформацію у процесі спілкування.       Кожна група має певний обсяг інформації, розділеної на частини та записаної на окремих індивідуальних аркушах. За певний час діти повинні засвоїти свою частину інформації та поділитися з іншим учасником групи. Спілкуватись потрібно тільки з одним учасником. Таким чином, усі діти у групі засвоюють певну суму знань. Потім групи обмінюються делегатами, які навчають дітей іншої групи того, що вивчили самі.

Номер слайду 25

Відгадайте за описом метод навчання6. Це весела гра, яку можна використовувати для різного роду активностей: мовні вправи, вступні ігри, математичні вправи тощо. Роздайте дітям картки, на яких, наприклад, будуть 12 англійських слів, вчитель називає слова українською, діти викреслюють відповідні. Хто все першим викреслить, той промовляє ”___”! і стає переможцем в цій грі. Варіацій  використання цієї гри безліч. 7. Діти разом учителем утворюють коло. Передаючи одне одному імітований або іграшковий мікрофон, висловлюють свої думки на задану тему — запропоновані до розгляду питання чи проблеми. Висловлювання не обговорюються.8. Діти об’єднуються у кілька груп. На дошці закріплюють «середину» квітки з зображенням певного поняття. Кожна група добирає слова­асоціації, картинки­асоціації до цього поняття.9. Це процедури з виконання певних простих, відомих дій, які відтворюють, імітують будь-які явища навколишньої дійсності. Результатом є швидке прийняття рішень та миттєві реакції, розвивають в учнів уяву, навички критичного мислення, сприяють застосуванню на практиці вмінь, стимулюють прояви самостійності, їхні творчі можливості. 10. Суть методу полягає в тому, що утворюється два кільця: внутрішнє й зовнішнє. Внутрішнє кільце – це сидячі нерухомо учні, а внутрішнє – учні через кожні 30 секунд змінюються. Таким чином, вони встигають проговорити за кілька хвилин декілька тем і постаратися переконати у своїй правоті співрозмовника.

Номер слайду 26

Рефлексія. Продовжте речення: На сучасному уроці (не) варто використовувати інтерактивні методи навчання, тому що…

Номер слайду 27

Дякую за активну участь. Презентацію підготувала Козак Жанна Корнеліївна, учителька німецької мови. Використано інформацію з інтернету

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
6 лютого 2023
Переглядів
690
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку