Презентація "Технологія приготування вареників з сиром та вареників лінивих."

Про матеріал
Білки молока. В молоці знаходяться основні три білки; казеїн (2,5— 3%), лактоальбумін (0,5—1 %) і лактоглобулін (0,1 %). Найбільше в молоці казеїну, який належить до групи фосфоровміс­них білків і має виражений кислотний характер. У молоці він знахо­диться у вигляді кальцієвої солі. Всі білки мають вигляд золю. При підвищенні кислотності молочна кислота, яка виробляється молочнокислими бактеріями, відокремлює кальцій від солей казеїну, підвищує кислотність молока і утворює драглеподібну масу — гель, який під час кип'ятіння згортається. При дальшому нагріванні він ущіль­нюється і виділяється вода (одержання сиру). Нагрівання молока викликає денатурацію його білків. Денатуро­ваний альбумін зсідається у вигляді пластівців на дні посуду. Цей про­цес починається при 60°С. Протягом 30 хв. при даній температурі осі­дає близько 1% альбуміну, а за годину — до 5%. При швидкому на­гріванні молока початок випадання пластівців починається при 75°С. Денатурація казеїну виявляється у появі плівки на поверхні молока і починається вже при температурі 40—50°С.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема програми: Технологія приготування страв з яєць та сиру. Тема уроку: Технологія приготування вареників з сиром та вареників лінивих.

Номер слайду 2

Процеси що відбуваються під час теплової обробки. Білки молока. В молоці знаходяться основні три білки; казеїн (2,5— 3%), лактоальбумін (0,5—1 %) і лактоглобулін (0,1 %). Найбільше в молоці казеїну, який належить до групи фосфоровміс­них білків і має виражений кислотний характер. У молоці він знахо­диться у вигляді кальцієвої солі. Всі білки мають вигляд золю. При підвищенні кислотності молочна кислота, яка виробляється молочнокислими бактеріями, відокремлює кальцій від солей казеїну, підвищує кислотність молока і утворює драглеподібну масу — гель, який під час кип'ятіння згортається. При дальшому нагріванні він ущіль­нюється і виділяється вода (одержання сиру). Нагрівання молока викликає денатурацію його білків. Денатуро­ваний альбумін зсідається у вигляді пластівців на дні посуду. Цей про­цес починається при 60°С. Протягом 30 хв. при даній температурі осі­дає близько 1% альбуміну, а за годину — до 5%. При швидкому на­гріванні молока початок випадання пластівців починається при 75°С. Денатурація казеїну виявляється у появі плівки на поверхні молока і починається вже при температурі 40—50°С.

Номер слайду 3

Схема приготування прісного тіста для вареників з сиром

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Ліниві вареники з сиром. Ліниві вареники з сиром – страва, знайома багатьом ще з дитинства. Ці вареники прості і швидкі в приготуванні, що робить їх просто ідеальним сніданком. Крім того, сир у складі робить ліниві вареники не тільки смачними, але і корисними.Інгредієнти для приготування лінивих вареників з сиром: Сир (твердий) - 400гр. Борошно пшеничне вищого сорту - 2/3 склянки. Куряче яйце - 1 шт. Сіль - за смаком. Цукор - за смаком

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Приготування лінивих вареників з сиром: Крок 1: Готуємо сирне тісто. Сир протираємо через сито або пропускаємо через м'ясорубку для того щоб він став однорідним і краще ліпився. Якщо ви придбали однорідний незернистый магазинний сир, ви не готувати його. Перекладаємо сир в миску, додаємо цукор і розминаємо його за допомогою товкачика. Після додаємо в сир яйце і знову розминаємо. В отриману сирну масу висипаємо просіяне через сито борошно і ретельно вимішуємо тісто до однорідної консистенції.

Номер слайду 9

Ліпимо ліниві вареники. Готове тісто для зручності разделаем 3 частини. Обробну дошку гарненько посипаємо борошном. Беремо одну з частин тесту і скачуємо її в тонку ковбаску діаметром близько 2 см. Ковбаску нарізаємо шматочками близько 1,5см. Ви можете зробити вареники та більшого розміру, але маленькі вареники краще виглядають і варити їх простіше. Нарізані шматочки руками формуємо маленькі круглі коржі, в середині кожного видавлюємо пальцем невелику вм'ятинку. Ці вм'ятинки дозволять готовим вареників краще утримувати сметану або масло. Поступаємо аналогічно з рештою тестом.

Номер слайду 10

Відварюємо вареники. В простору каструлю наливаємо воду, солимо і доводимо до кипіння. Опускаємо вареники в киплячу воду, зменшуємо вогонь до слабкого. Варимо вареники в слабо киплячій воді, помішуємо і проводимо обережно ложкою по дну каструлі, щоб вареники не приклеювалися до нього. Варимо вареники 2-3 хвилини після того, як вони спливуть, вимикаємо плиту і розкладаємо вареники по тарілках.

Номер слайду 11

Подаємо ліниві вареники з сиром. Ліниві вареники можна подавати зі сметаною, вершковим маслом, варенням або медом. Приємного апетиту!

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вимоги до якості страв з сиру, терміни зберігання. Напівфабрикати страви «вареники з сиром» повинні мати форму напівкруглих пиріжків, з добре зліпленими краями, не деформованими. Товщина шару тесту від 2 до 3 мм. Середня маса вареника не більше 12-14 г. Після варіння вареники повинні зберігати свою форму, мати однорідну консистенцію - м'яку і ніжну. Колір вареників білий з кремовим відтінком, з поверхнею, блискучою від масла. Не повинно бути сторонніх присмаків і запахів, смак вареників в міру солодкий, без кислотності. Напівфабрикати страви «вареники ліниві» повинні мати форму циліндрів, ромбів, квадратиків або кружечків, без деформування і злипання в грудки; маса вироби 15 г.

Номер слайду 14

Поради. Кількість борошна в тісті залежить від ваших уподобань. Вареники з невеликою кількістю борошна (3 ст. ложки з гіркою) виходять більш ніжними, але варити їх складніше. Перш ніж зварити всі вареники, спробуйте зварити один. Якщо він розвалиться у воді, додайте борошна. Відварені вареники можна запекти в духовці. Для цього викладаємо їх на сковороду, заливаємо сметаною і скроплюємо маслом. Ставимо сковороду на деко з водою і запікаємо вареники в духовці, поки вони не покриються рум'яною скоринкою. Вареники можна заморожувати і зберігати в морозилці. При заморожуванні стежте, щоб вареники не стикалися один з одним. Заморожені вареники можна перекласти в пакет, при необхідності діставати і варити. Вареники можна робити фігурними, вирізаючи з сирного тіста фігурки за допомогою маленьких формочок для печива.

Номер слайду 15

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Лидия
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Фесенко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
3241
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку