Тепловий спосіб обчищання овочів. Тепловий спосіб здійснюється у спеціальних термоагрегатах, де овочі піддаються тепловій обробці при температурі 1200—1300 °С. При такій температурі верхній шар бульб проварюється на глибину 0,6—1,5 мм і за наступного миття овочі легко обчищуються від шкірки. Тепловий спосіб в основному використовується в поточних лініях переробки овочів.
Механічний спосіб обчищання овочів. Найпоширенішим є механічний спосіб обчищання овочів. Він здійснюється в спеціальних машинах, які називаються картоплечистками. Обчищання овочів у картоплечистках здійснюється механічним тертям овочів об шорстку поверхню рухомих і нерухомих абразивів. Шорстка поверхня абразивів виконується із абразивної маси, яка складається із дрібнозернистого чорного карбіду кремнію або електрокорунду і бакелітової смоли, яка є сполучним матеріалом.
Машина МОК-250 БЕлектричний двигун машини з комутацією винесений із корпусу, що запобігає потраплянню вологи із камери обчищання і сприяє тривалішому використанню машини (напрацювання на відмову становить 320 год). Сам корпус складається із каркаса і являє собою штампозварний циліндр, що зменшує зношування абразивів. Модернізація конструкції пристрою для регулювання натягу пасів полегшує доступ до них.
Машина МОК-250 БМашина складається із циліндричного корпусу, який установлено на основі, привідного механізму, завантажувального та розвантажувального бункерів, робочої камери. Внутрішня частина робочої камери обкладена сегментами, а в нижній частині камери розміщено обертовий конічний робочий орган, на поверхню якого встановлено абразивну чашу. Дно корпусу має дві лопаті для видалення відходів із робочої камери. На боковій частині камери є вікно зі спрямовувальним лотком і дверцятами для розвантажування коренеплодів після їх обчищання. Внутрішня поверхня дверцят має хвилю для інтенсивнішого перемішування овочів під час обчищання.
Машина МОК-250 Б для обчищання картоплі (розріз): 1 — опори; 2 — корпус; 3 — збірник відходів; 4 — робочий орган; 5 — дверцята розвантажувального бункера; 6 — защіпка дверцят; 7 — робоча камера; 8 — кришка; 9— відбійник на внутрішньому боці кришки; 10 — вал редуктора; 11 - електродвигун
Механізми машини. Робоча камера виконана у вигляді конічного бункера з отвором для завантажування овочів, який закривається кришкою. Кришка має кільцевий конічний відбивач для спрямовування руху бульб картоплі від бічних стінок камери до її центра. Відбивач має отвір для подавання в камеру води. Привід машини складається із електричного двигуна та клинопасової передачі. Для запобігання потраплянню води із робочої камери на привід на вертикальному валу приводу встановлено армовані гумові манжети. Поряд з машиною монтують пульт керування, на якому розміщують запобіжники, магнітний пускач і кнопки керування.
Принцип діїНатисканням на кнопку ввімкнення магнітного пускача вмикають двигун, після чого відкривають вентиль на водопроводі. Овочі під дією власної маси падають у камеру обробки на тертковий диск. У процесі зіткнення овочів з шорстким диском у місці контакту шкірка здирається. Клубні, одержуючи від диска обертальний рух, відцентровими силами притискаються до нерухомої стінки камери обробки. Сила тертя між стінками камери та бульбами зменшує їх швидкість, і клубні починають ковзати по поверхні камери та диска, безперервно перемішуючись. У результаті тертя продукту об абразивні поверхні шкірка здирається та змивається водою.