Презентація. Тема. "Види речень за метою висловлювання: розповідні, питальні, спонукальні (повторення). Окличні речення (повторення). Інтонування речень".

Про матеріал

Презентація до уроку. на тему: " Види речень за метою висловлювання: розповідні, питальні, спонукальні (повторення). Окличні речення (повторення). Ін­тонування речень. Розділові знаки в кінці речень (повторення). Пунктуаційна помилка та її умовне позначення (практично)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Народні символи України є рослинні і тваринні. До рослинних символів належать: калина, верба, дуб, тополя, барвінок, чорнобривці Вони здавна уособлюють красу нашої України, духовну міць народу, засвідчують лю-бов до рідної землі.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Доброго дня, друзі Як ваші справи Навчайтесь старанно Бажаємо успіхів До побачення

Номер слайду 7

Види речень за метою висловлювання Розповідні Питальні Спонукальні висловлюють повідомлення, розповідають про щось Н: Птахи від-летіли в теплі краї. висловлюють запитання Н: Птахи від-летіли в теплі краї ? висловлюють наказ, вимогу, заклик,побажа- ння, прохання, пораду тощо Н: Птахи, від-літайте в теп-лі краї.

Номер слайду 8

Види речень за емоційним забарвленням Неокличні Окличні вимовляються без вираження особливих емоцій Н: Ласкаве сонце зігріває землю своїм теплом вимовляються з підви- щеною інтонацією, емоційно: Н: Ласкаве сонце, зігрій землю своїм теплом!

Номер слайду 9

Ягоди калини їдять в чистому вигляді або з медом, цукром при гіпертонії. При захворюваннях серця кращий засіб - це вживання їх разом із кісточками, їх використовують також при простудних хворобах, при захворюваннях шлунку, нирок... Ягоди калини входять до складу вітамінних трав’яних зборів. Чай з них дуже корисний для профілактики та при захворюваннях зубів.

Номер слайду 10

Спостереження: У якому реченні висловлено повідомлення, у якому —запитання, а в якому — пораду? 1. Любіть Україну всім серцем своїм і всіми своїми ділами ! 2. Зацвіла в долині червона калина, ніби засміялась дівчина- дитина. 3. Червона калино, чого в лузі гнешся?

Номер слайду 11

Творча робота (по рядах в парах) . Подані розповідні речення перетворіть так, щоб вони були питальними, потім — спонукальними. Речення запишіть, поставте розділові знаки. У першому реченні підкресліть граматичну основу. 1. У лузі червона калина похилилася… Запишалася калина, наче красная дівчина. 3. Весною калина білим цвітом квітує.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Графічний диктант Визначити види речень за метою висловлювання, використовуючи умовні позначки: розповідне неокличне речення – Р розповідне окличне – Р! питальне неокличне – П? питальне окличне – П?! спонукальне неокличне – С спонукальне окличне – С ! Н: 1) П ! 2) С ?

Номер слайду 14

Сьогодні ми вирушаємо до лісу ? Сьогодні ми вирушаємо до лісу ? Сьогодні ми вирушаємо до лісу ? Відповідь: Так, сьогодні! Так, вирушаємо. Так, до лісу.

Номер слайду 15

Росте калина у лісах на відкритій місцевості. Розрізняють кілька видів калини: з червонуватим гіллям та яскравим листям, карликова, з рожевувати- ми квітами та „сніговий ком”, у якої усі квітки більші за звичайні, але без- плідні, зібрані у вигляді шару.

Номер слайду 16

Природа, рослинний світ — це жива істота, яку щиро люблять і бережуть українці. Тож бережімо і ми природу, серед якої живемо!..

Номер слайду 17

Домашнє завдання Обов'язкове: 1. Опрацювати матеріал підруч- ника, ст. 60-63, вик. впр. 129. ( на 8 балів) За бажанням: 2. Дібрати й записати прислів'я і загадки по 2 приклади на кожен вид речення ( на 10 б.) 3. Скласти невеличкий твір на тему “Краса рідного краю восени ”. Ввести до твору різні види речень ( на 12 б.)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Tetjana Matvijiwyn
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
24 вересня 2018
Переглядів
15576
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку