Презентація "Тире між підметом і присудком. Узгодження головних членів речення"

Про матеріал
Презентація до уроку №2 "Тире між підметом і присудком. Узгодження головних членів речення"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тире між підметом і присудком. Узгодження головних членів речення

Номер слайду 2

поглибите знання про вживання тире між підметом і присудком; поглибите знання про узгодження головних членів речення; дізнаєтеся про те, як правильно ставити розділові знаки, як обґрунтовувати їх уживання за допомогою вивчених правил; шляхом тренувальних вправ удосконалитекультуру власного мовлення. Мета уроку

Номер слайду 3

1. Актуалізація опорних знань. Мотивація навчальної діяльності учнів

Номер слайду 4

Проблемне питання. Розгляньте будову запропонованих речень. Чому, на вашу думку, у них ставиться тире?  Моя сестра — лікар. Читати — нові світи відкривати. Життя — це божевільне ралі.

Номер слайду 5

2. Вивчення нового матеріалу

Номер слайду 6

Теорія. ТИРЕ СТАВИТЬСЯ , ЯКЩО:присудок виражений іменником або кількісним числівником у називному відмінку і стоїть після підмета: Моя мати — наївність, тиха жура і добрість безмежна. один із головних членів виражений іменником у називному відмінку, а другий — неозначеною формою дієслова: Говорити — річ нудна. підмет і присудок виражені неозначеною формою дієслова, навіть коли перед присудком стоїть частка не: Життя прожить — не поле перейти.якщо перед є слова це, то, ось, значить: Поезія — це діло совісне…

Номер слайду 7

Теорія. ТИРЕ НЕ СТАВИТЬСЯ (або ставимо лише при логічно наголошеному підметові, за наявності паузи між підметом та присудком), якщо:підмет чи присудок виражені особовим або питальним займенником: Він запеклий мисливець. перед присудком стоїть частка не, крім випадків, коли підмет і присудок виражені неозначеною формою дієслова: Кров людська не водиця, проливати не годиться. присудок виражений прикметником або присвійним займенником: З усіх утрат втрата часу найтяжча. підмет виражений словами це, то: Це мій будинок.

Номер слайду 8

Теорія. Якщо іменна частина складеного присудка виражена порівняльним зворотом, то тире перед нею ставиться за бажанням автора (за бажанням наголосити): Самотність - як обірвана струна (Ліна Костенко). Наш народ мов океан (П. Тичина).

Номер слайду 9

Завдання{E929 F9 F4-4 A8 F-4326-A1 B4-22849713 DDAB}Прочитайте крилаті вислови. Поставте, де потрібно, тире між підметом та присудком. Скористайтеся QR-кодом або натисніть на посилання в чаті (https://learningapps.org/watch?v=p6ehte82n20 ), щоб відкрити вправу. Після виконання скріншот з результатом відправте учителю.

Номер слайду 10

Завдання{E929 F9 F4-4 A8 F-4326-A1 B4-22849713 DDAB}Поєднайте дві частини одного прислів’я. Назвіть речення, в якому тире між підметом та присудком необов’язково. Скористайтеся QR-кодом або натисніть на посилання в чаті (https://learningapps.org/watch?v=pfcundf8k20 ), щоб відкрити вправу. Після виконання скріншот з результатом відправте учителю.

Номер слайду 11

Теорія{775 DCB02-9 BB8-47 FD-8907-85 C794 F793 BA}Тип узгодження. Спосіб вираження підмета. Прикладприсудок узгоджується з підметом у множиніколи виражений словосполученням — іменником у Н.в. та іменником в Ор.в. з прийменником збатько з сином працювалиприсудок узгоджується з підметом у множині й одниніколи виражений кількісним числівником та іменником у Н. в., Р. в.п'ять студентів склали іспитприсудок узгоджується з підметом в одниніпри словах мало, чимало, більшість, частина, решта. Більшість сприйняла цю пропозицію.присудок узгоджується в тому ж роді і числі, що й основне словоу словосполученні, від якого утворено абревіатуру Райвно (районний відділ освіти) видав наказ.

Номер слайду 12

Завдання{E269 D01 E-BC32-4049-B463-5 C60 D7 B0 CCD2}У наведених реченнях узгодьте підмет з присудком. Скористайтеся QR-кодом або натисніть на посилання в чаті (https://learningapps.org/watch?v=pzawu5y2k20 ), щоб відкрити вправу. Після виконання скріншот з результатом відправте учителю.

Номер слайду 13

Завдання{E269 D01 E-BC32-4049-B463-5 C60 D7 B0 CCD2}Оберіть форму узгодження в числі присудка з однорідними підметами. Скористайтеся QR-кодом або натисніть на посилання в чаті (https://learningapps.org/watch?v=p5ofgopdj20 ), щоб відкрити вправу. Після виконання скріншот з результатом відправте учителю.

Номер слайду 14

3. Узагальнення знань

Номер слайду 15

Тести

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Доберіть і запишіть 5-6 прислів’їв або приказок, у яких між підметом та присудком ставиться тире.

Номер слайду 17

Дякую за співпрацю!До наступної зустрічі!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бородайко Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мазурик Лариса Дмитрівна
    Цікаво, творчо , сучасно. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Смолікова Анна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
12 жовтня 2021
Переглядів
17480
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку