Презентація "Томас Еліот. Поезія "Ранок біля вікна"

Про матеріал
Презентацію можна використати на уроці позакласного читання в 11 класі. Містить відомості про життєвий і творчий шлях американо-британського поета Томаса Еліота, його вірш "Ранок біля вікна", аналіз цього твору, завдання на закріплення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життєвий і творчий шлях Томаса Еліота

Номер слайду 2

Психологічне налаштування

Номер слайду 3

Мета уроку Ознайомитися з життєвим і творчим шляхом Томаса Еліота, його поезією «Ранок біля вікна».

Номер слайду 4

Томас Еліот ЕЛІОТ, Томас Стернз (Eliot, Thomas Stearns): 26.09.1888, Сент-Луїс, штат Міссурі ; 04.01.1965, Лондон; англо-американський поет; лауреат Нобелівської премії 1948 р.

Номер слайду 5

Дитинство Еліот народився у заможній і респектабельній сім'ї, його дитинство та юність минули в США. Майбутнього письменника виховували у пуританському дусі, відтак він здобув досвід суворої самодисципліни і стриманості. Батьки приділяли багато уваги освіті сина, тож він навчався в найкращих приватних закладах того часу.

Номер слайду 6

Освіта Еліот закінчив школу в Сент-Луїсі, у 1906 р. вступив у Гарвардський університет. Був надзвичайно здібним студентом. Диплом магістра він отримав достроково у 1909 р. У 1911 р. Т. Еліот повернувся до Гарварда, щоб продовжити наукову кар’єру й написати дисертацію з філософії.

Номер слайду 7

Становлення поета Захоплення романтичною поезією Дж. Н. Г. Байрона, П. Б. Шеллі та Дж. Кітса змінилося інтересом до середньовічної літератури. Знайомство з "Божественною комедією" Данте стало однією з найважливіших подій у житті Еліота (1910). У Гарварді Еліот відвідував лекції літературознавця І.Беббіта, котрий справив на нього великий вплив. Беббіт розвивав ідеї школи "нового гуманізму", заперечував сучасну цивілізацію в будь-яких її формах та виявах (демократія, індустріалізм, романтизм).

Номер слайду 8

Становлення поета У студентські роки Еліот, слухаючи курс І. Беббіта про французьку літературну критику, звернувся до книги А. Саймонса "Символізм у літературі", що відкрила перед ним поетичний світ А. Рембо, П. Верлена і Жуля Лафорга, вірші котрого, як згодом зізнавався Еліот, справили на нього особливо сильне враження.

Номер слайду 9

Поезії Томаса Еліота У період 1910-1912 pp. були створені і в 1915 р. опубліковані відомі вірші Еліота "Пісня кохання Дж. Альфреда Пруфрока" ("The Love Song of J. Alfred Prufrock"), "Портрет дами" ("Portrait of A Lady"), "Прелюди" ("Preludes"), "Рапсодія вітряної ночі" ("Rhapsody on a Wind Night").

Номер слайду 10

Томас Еліот в Європі У 1914 p. Еліот залишив США. Протягом деякого часу він відвідував лекції у Німеччині, потім у Сорбонні (Франція). У 1915 p. E. прибув у Англію і вступив у Мертон-коледж в Оксфорді, а згодом оселився у Лондоні. Відтак назавжди залишився в Британії.

Номер слайду 11

Початок творчості 1915 р. у журналі «Поетрі» був опублікований його вірш «Пісня кохання Дж. Альфреда Пруфрока», який він уважав початком своєї поетичної творчості. Сучасники поета сприйняли твір як своєрідний маніфест англо-американського модернізму.

Номер слайду 12

Томас Еліот в Англії Викладав, виступав як літературний критик і рецензент. Брав участь у виданні часопису "Егоїст" ("The Egoist"). З 1922 по 1939 р. видавав журнал "Крайтеріон" ("The Criterion"). Сприяв літературному становленню молодих поетичних талантів. Надавав консультації деяким видавництвам.

Номер слайду 13

Особисте життя Томаса Еліота У 1915 р. Еліот таємно одружився з багатою англійкою Вів’єн Хейвуд. Коли прийшов час повертатися до Америки, дружина категорично відмовилася перетинати Атлантичний океан. Еліот залишився в Англії. У Лондоні поет закінчив свою дисертацію, яку після довгих вагань відмовився захищати, бо вирішив присвятити себе літературі. Томас Еліот багато працює. Він викладає у школі, згодом родичі дружини влаштовують його на роботу до «Ллойдс», одного з найповажніших банків Англії.

Номер слайду 14

Особисте життя Томаса Еліота Перша світова війна вразила поета. Він навіть хотів добровільно вступити до Військово-морських сил США, але не зміг за станом здоров’я. У 1927 р. поет прийняв католицтво і цього ж року став громадянином Великої Британії. 1930 р. розлучився. У 1947 р. Вів'єн померла, а у 1957p. Еліот одружився вдруге — його обраницею стала Валері Флетчер.

Номер слайду 15

Творчість У 1917 р. вийшла друком його збірка «Пруфрок та інші спостереження», що зробила Т. Еліота головним поетом англомовного авангарду: частина літературознавців уважає, що саме «Пруфрок» започаткував сучасну поезію. У 1919 р. вийшла друком іще одна книжка віршів Еліота, що засвідчила зрілість поета. Вірші цієї збірки, як і попередньої, позначені його глибоким розчаруванням у дійсності. Більшість віршів написано у формі чотиривірша, а сатиричний ефект досягається за рахунок педантичного нагромадження деталей і різкого переходу від піднесеного до буденного.

Номер слайду 16

Лауреат Нобелівської премії Під час Другої світової війни Т. Еліот служив уповноваженим із цивільної оборони, тож на власні очі бачив руїни і смерть. У 1948 p. Т. Еліот отримав Нобелівську премію «за видатний новаторський внесок у сучасну поезію». А. Естерлінг у своїй промові зазначив, що віршам Т.Еліота притаманна «здатність врізатися у свідомість нашого покоління з гостротою алмазу».

Номер слайду 17

Смерть поета 4 січня 1965 р. Томас Стернз Еліот помер. За заповітом, його поховали в Іст Кокері, селищі, з якого в середині XVII ст. його пращур Е. Еліот емігрував до Америки.

Номер слайду 18

Які події життя Томаса Еліота пов’язані з цими фото?

Номер слайду 19

Ранок біля вікна Вони гуркотять тарілками, сніданок готуючи В кухнях підвальних уздовж вичовганихтротуарів, – Зрозумілі мені душі смутні покоївок, Що проросли без надії за ворітьми. Коричневі хвилі туману набігають на мене Круговоротом облич на дні вулиці, Зриваючи з перехожого, гряззю забризканого, Безпричинну усмішку, що висне в повітрі I щезає над низкою дахів. Перекладач: Максим Стріха

Номер слайду 20

Аналіз вірша Автор – Томас Еліот Назва:Ранок біля вікна Рік написання – 1914. Рік публікації - 1917 Збірка «Пруфрок та інші спостереження» Жанр – ліричний вірш Тема: бідність, негативні наслідки індустріалізації та урбанізації Вид лірики – пейзажна

Номер слайду 21

Картина міського ранку На вулиці «коричневі хвилі туману» набігають на ліричного героя «круговоротом облич». Нічого піднесеного немає і не може бути в цій урбаністичній круговерті, що може лише обляпати перехожого багнюкою. Головний мотив вірша — згубна влада сучасного міста над людиною. Місто як руйнівник усього живого, духовного, світлого зображується за допомогою навмисно знижених образів: кухонь підвальних, смутних покоївок, коричневих хвиль туману, низки дахів. Буденність знищує почуття і надії людини, залишаючи їй нудне повторення: приготування їжі, ходіння на роботу — “круговорот облич”.

Номер слайду 22

Які кольори з палітри виберете для пейзажу з твору Т.Еліота?

Номер слайду 23

Які кольори з палітри виберете для пейзажу з твору Т.Еліота?

Номер слайду 24

Підсумок уроку Ознайомитися з життєвим і творчим шляхом Томаса Еліота, його поезією «Ранок біля вікна».

Номер слайду 25

Рефлексія

Номер слайду 26

Джерела https://svitliteraturu.com/load/chutayemo_samostijno/pozaklasne_chitannja/analiz_virshiv_t_s_eliota/67-1-0-921 https://dovidka.biz.ua/ranok-bilya-vikna-analiz/

ppt
Додано
8 грудня 2023
Переглядів
482
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку