Матеріал до навчально модуля " Страви української кухні. Десерти. " Предаставлені види національних десертів з коротким описом до кожного з них . Короткий гастрономічний екскурс різними куточками України.
Генетичний код української кухні Зазвичай, подорожуючи різними країнами, нам цікаво куштувати їжу, яку готують місцеві жителі. Проте, повертаючись до України, ми прагнемо відчути рідні смаки, скуштувати знайомі нам з дитинства страви. Можливо, приготовані у трохи інакшій спосіб, але свої, такі звичні та незабутні. Більшість країн, на які ми сьогодні рівняємося з точки зору професіоналізму, концепцій, стилю та технік у гастроіндустрії — це країни, які поважають свою історію, вивчають та використовують локальні продукти та створюють нову, сучасну кухню. Смак -– основна інформація про їжу. І чим більше ми знаємо певний смак їжі, тим більше вона буде емоційно значимою для нас. Сьогодні в людей до їжі підвищений інтерес, що в принципі, не новина. Ми постійно шукаємо відповіді на запитання, що варто їсти, а що ні. Склад страви та його калорійність викликають особливе занепокоєння. Наші смакові звички йдуть за нами всюди і смак нагадує нам, хто ми є насправді.
Номер слайду 3
Україна по праву може пишатися тим, що задовольнить смак навіть найбільш претензійного гурмана. Українські застілля описані Гоголем у його «Вечорах на хуторі біля Диканьки» – що й казати, наш народ розуміється на їжі і вирізняється гостинністю. В українській кухні є традиційні страви, завдяки яким її упізнають. А якщо заглибитися в кулінарні традиції, то знайдуться такі назви і рецепти, які вас приємно здивують. Готуйте самі або подорожуйте країною, щоб спробувати оригінальні страви в тих областях, де їх придумали. І, як кажуть українці під час застілля, «щоб і їлося, й пилося, і хотілося, й моглося»!
Номер слайду 4
Вергуни або хрусти Українські кондитерські вироби з бездріжджового тіста, куди входять борошно, масло, яйця, цукор і як обов'язкова добавка спирт (ром, коньяк, горілка) Тісто для вергунів роблять круте. Тісто розкачують у пласт завтовшки до 2–3 мм і нарізають смужками шириною 2,5 см і довжиною 10–12 см. Ці смужки складають навпіл, переплітають у косицю, а кінці зліплюють. Після цього вергуни поміщають в киплячий смалець на 1–2 хвилини, поки у них не з'явиться золотисте забарвлення. Обсмажені вергуни посипають цукровою пудрою. Їдять як гарячими, так і холодними.
Номер слайду 5
Перекладенець На солодке – щедра, як і весь український стіл, випічка! Перекладенець – це пиріг з дріжджового тіста, який викладається шарами: тісто-начинка. Готують його з маком, горіхами, вишнями, варенням і іншими фруктовими начинками. Причому можна чергувати кілька в одному пирозі.
Номер слайду 6
Вареники «Рідні брати» галушок – вареники – це частина українського фольклору. Пам'ятаєте – «А мій милий вареничків хоче... »? На відміну від галушок, начинка вареників може бути більш різноманітною: і сир, і овочі, і ягоди. У місті Альберта в Канаді силами української діаспори встановлено 9-метровий пам'ятник варенику. Був пам'ятник і в Україні – у Черкасах, але, не зважаючи на популярність, його демонтували: у будівлю поряд переселився суд, і сусідство його з вареником визнали недоречним. У Луцьку проводять фестиваль національної кухні, який виріс з фестивалю вареників.
Номер слайду 7
Пляцки львівські Галичина славиться чудовим десертом – пляцками. Випікається високий цілісний пиріг з начинками (вони можуть бути різними) і потім ріжеться на тістечка. Зверху, як правило, поливається глазур'ю. І спробуйте тільки на львівські пляцки сказати «тістечка» – образитися можуть.
Номер слайду 8
Млинці по-чернігівські В українській кухні безліч рецептів млинців і млинчиків, з начинкою і без неї. І тут теж величезний простір для кулінарної творчості. А ми поділимося оригінальним рецептом Чернігівщини. Для млинчиків (налисників) готують горіхову начинку з молоком, цукром, ромом, апельсиновою цедрою і родзинками. Подають з шоколадною підливою.
Номер слайду 9
Пампушка Невелика булочка, кругла, пишна виготовлена із дріжджового тіста з солодкою начинкою, ягодою, маком , посипані цукровою пудрою. Пампушки в Україні готували до свят(особливо на Різдво), у неділю, на поминальний обід (Полісся, Північне Поділля) до борщу чи юшки, часто затовкуючи їх часником, а житні пампушки й на щодень. В Німеччині, Скандинавії та західній Європі пампушки відомі як берлінер (берлінчики) і продаються в майже кожній німецькій пекарні чи магазині солодощів. В Польщі готують свої пампушки, які називають пончками.
Номер слайду 10
Сирник Корж із сиром і приправами. Традиційна страва української та деяких інших слов'янських кухонь, що виготовляється із домашнього сиру. Аналог світового десерту під назвою чизкейк (англ. cheesecake — «сирний пиріг»). Сирниками також називають пиріжки або млинці із сирною начинкою.
Номер слайду 11
Соложеник Пиріг із солодкого тіста, який переважно готували на Великодні свята.[1] Головною особливістю соложеника є велика кількість яєць для його приготування. З цього тіста випікають на сковороді кілька млинців, які начиняють або перешаровують солодким наповнювачем – варенням, яблуками, маком, а потім обливають збитими білками і запікають у духовці. Іноді млинчики окремо не випікають, а всі компоненти замішують в однорідну масу, яку потім заливають білками і випікають в духовці.
Номер слайду 12
Я сподіваюсь, апетитний огляд десертів української кухні надихне вас приготувати один з них. Бажаю успіхів!