Генетичний код української кухні Зазвичай, подорожуючи різними країнами, нам цікаво куштувати їжу, яку готують місцеві жителі. Проте, повертаючись до України, ми прагнемо відчути рідні смаки, скуштувати знайомі нам з дитинства страви. Можливо, приготовані у трохи інакшій спосіб, але свої, такі звичні та незабутні. Більшість країн, на які ми сьогодні рівняємося з точки зору професіоналізму, концепцій, стилю та технік у гастроіндустрії — це країни, які поважають свою історію, вивчають та використовують локальні продукти та створюють нову, сучасну кухню. Смак -– основна інформація про їжу. І чим більше ми знаємо певний смак їжі, тим більше вона буде емоційно значимою для нас. Сьогодні в людей до їжі підвищений інтерес, що в принципі, не новина. Ми постійно шукаємо відповіді на запитання, що варто їсти, а що ні. Склад страви та його калорійність викликають особливе занепокоєння. Наші смакові звички йдуть за нами всюди і смак нагадує нам, хто ми є насправді.
Україна по праву може пишатися тим, що задовольнить смак навіть найбільш претензійного гурмана. Українські застілля описані Гоголем у його «Вечорах на хуторі біля Диканьки» – що й казати, наш народ розуміється на їжі і вирізняється гостинністю. В українській кухні є традиційні страви, завдяки яким її упізнають. А якщо заглибитися в кулінарні традиції, то знайдуться такі назви і рецепти, які вас приємно здивують. Готуйте самі або подорожуйте країною, щоб спробувати оригінальні страви в тих областях, де їх придумали. І, як кажуть українці під час застілля, «щоб і їлося, й пилося, і хотілося, й моглося»!
Вергуни або хрусти Українські кондитерські вироби з бездріжджового тіста, куди входять борошно, масло, яйця, цукор і як обов'язкова добавка спирт (ром, коньяк, горілка) Тісто для вергунів роблять круте. Тісто розкачують у пласт завтовшки до 2–3 мм і нарізають смужками шириною 2,5 см і довжиною 10–12 см. Ці смужки складають навпіл, переплітають у косицю, а кінці зліплюють. Після цього вергуни поміщають в киплячий смалець на 1–2 хвилини, поки у них не з'явиться золотисте забарвлення. Обсмажені вергуни посипають цукровою пудрою. Їдять як гарячими, так і холодними.
Перекладенець На солодке – щедра, як і весь український стіл, випічка! Перекладенець – це пиріг з дріжджового тіста, який викладається шарами: тісто-начинка. Готують його з маком, горіхами, вишнями, варенням і іншими фруктовими начинками. Причому можна чергувати кілька в одному пирозі.
Вареники «Рідні брати» галушок – вареники – це частина українського фольклору. Пам'ятаєте – «А мій милий вареничків хоче... »? На відміну від галушок, начинка вареників може бути більш різноманітною: і сир, і овочі, і ягоди. У місті Альберта в Канаді силами української діаспори встановлено 9-метровий пам'ятник варенику. Був пам'ятник і в Україні – у Черкасах, але, не зважаючи на популярність, його демонтували: у будівлю поряд переселився суд, і сусідство його з вареником визнали недоречним. У Луцьку проводять фестиваль національної кухні, який виріс з фестивалю вареників.
Пляцки львівські Галичина славиться чудовим десертом – пляцками. Випікається високий цілісний пиріг з начинками (вони можуть бути різними) і потім ріжеться на тістечка. Зверху, як правило, поливається глазур'ю. І спробуйте тільки на львівські пляцки сказати «тістечка» – образитися можуть.
Млинці по-чернігівські В українській кухні безліч рецептів млинців і млинчиків, з начинкою і без неї. І тут теж величезний простір для кулінарної творчості. А ми поділимося оригінальним рецептом Чернігівщини. Для млинчиків (налисників) готують горіхову начинку з молоком, цукром, ромом, апельсиновою цедрою і родзинками. Подають з шоколадною підливою.
Пампушка Невелика булочка, кругла, пишна виготовлена із дріжджового тіста з солодкою начинкою, ягодою, маком , посипані цукровою пудрою. Пампушки в Україні готували до свят(особливо на Різдво), у неділю, на поминальний обід (Полісся, Північне Поділля) до борщу чи юшки, часто затовкуючи їх часником, а житні пампушки й на щодень. В Німеччині, Скандинавії та західній Європі пампушки відомі як берлінер (берлінчики) і продаються в майже кожній німецькій пекарні чи магазині солодощів. В Польщі готують свої пампушки, які називають пончками.
Сирник Корж із сиром і приправами. Традиційна страва української та деяких інших слов'янських кухонь, що виготовляється із домашнього сиру. Аналог світового десерту під назвою чизкейк (англ. cheesecake — «сирний пиріг»). Сирниками також називають пиріжки або млинці із сирною начинкою.
Соложеник Пиріг із солодкого тіста, який переважно готували на Великодні свята.[1] Головною особливістю соложеника є велика кількість яєць для його приготування. З цього тіста випікають на сковороді кілька млинців, які начиняють або перешаровують солодким наповнювачем – варенням, яблуками, маком, а потім обливають збитими білками і запікають у духовці. Іноді млинчики окремо не випікають, а всі компоненти замішують в однорідну масу, яку потім заливають білками і випікають в духовці.