Презентація " Твори І. Франка до ЗНО"

Про матеріал
Презентація містить аналіз творів І. Франка: "Захар Беркут", "Мойсей", "Чого являєшся мені у сні.." , - які виносяться на ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Якович Франко

Номер слайду 2

Повість “Захар Беркут”Вірш “Чого являєшся мені у сні?”Поема “Мойсей”

Номер слайду 3

“Захар Беркут”Рід – епос. Жанр – історична повість. Тема – зображення боротьби карпатської громади проти монголів 1241 рокуІдея – возвеличення мужності та патріотизму, засудження підступності і зради

Номер слайду 4

Основна думка: сила народу — в його єдності, підтримці, повазі одне до одного.“Кождий дбає тільки про себе, не розуміючи того, що таким робом роздроблюються їх сили, ослаблюється громада”. (“Захар Беркут”)

Номер слайду 5

Проблематика твору:1) захист рідної землі;2) моральний вибір;3) єдність, згуртованість народу — запорука перемоги;4) людина і природа;5) кохання, вірність, самопожертва;6) взаємовідносини батьків і дітей.

Номер слайду 6

Головні герої твору. Захар Беркут — тухольський старійшина, знахар. Все життя віддав служінню громаді. Замолоду три роки вчився лікарської справи у монаха Акинтія та подорожував по Русі

Номер слайду 7

Максим Беркут — наймолодший син Захара, перейняв ідеали батька, хоробро б’ється у першій сутичці з монголами. Закоханий у боярську дочку — Мирославу.

Номер слайду 8

Тугар Вовк — боярин, якому князь пожалував землі Тухольчини. Вважає себе вищим за громаду і хоче насаджувати нові порядки. Відмовляється віддавати Мирославу за Максима бо вважає простого смерда недостойним боярської дочки. Видав монголам плани руської дружини напередодні битви на Калці, та знову стає зрадником, приводячи монголів до Тухлі.

Номер слайду 9

Мирослава — дочка Тугара Вовка. Не поділяє батькових упереджень і відповідає Максиму взаємністю. Невдало відмовляє батька від зради, і сама переходить на бік тухольців.

Номер слайду 10

Бурунда — монгольський командир, що вирізняється силою та жорстокістю, а не воєнною мудрістю. Веде десятитисячне військо на тухольський перевал.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Автор: Іван Франко. Рік: 1896 Збірка: “Зів’яле листя”Літературний рід: лірика. Жанр: ліричний портрет. Провідний мотив: нерозділене кохання. Віршовий розмір: чотиристопний ямб

Номер слайду 14

Вірш «Чого являєшся мені у сні» — це зворушливий монолог, що вражає відображенням внутрішньої боротьби, душевних мук ліричного героя. Закоханий юнак, який любить дівчину безнадійно, вона не відповідщає на його кохання. Він намагається вирвати її із серця, бо любов завдає йому страждань. Чого являєшся мені у сні?Чого звертаєш ти до мене. Чудові очі ті ясні, сумні,Немов криниці дно студене?Чому уста твої німі?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

“Мойсей”Рід: ліро-епос. Жанр: філософська поема. Історія створення: скульптура Мойсея роботи Мікеланджело (Рим).

Номер слайду 19

Тема: зображення «смерті Мойсея як пророка, не признаного своїм народом». Автор наголошує, що «ця тема в такій формі не біблійна, а моя власна, хоч і основана на біблійнім оповіданні». Ідея: заклик позбутися рабської психології, утвердження думки про невичерпність духовних сил народу, віра в краще майбуття.

Номер слайду 20

Композиція: пролог (написаний терцинами), 20 пісень (розділів), 2 вставні притчі: 1) як дерева собі велетня обирали (розповідає Мойсей); 2) про сліпого велетня Оріона й хлопчика-поводиря (розповідає Азазель).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кирильченко Любов Михайлівна
    Дякую, пані Надіє, за чудову роботу! Успіхів Вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 січня 2020
Переглядів
4142
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку