Презентація твору-роздуму " Чи розділяєте думку про те, що материнська любов - найсвятіша?"

Про матеріал
Презентація твору-роздуму " Чи розділяєте думку про те, що материнська любов найсвятіша?" УРМ 8 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку мовлення Написання твору-роздуму «Чи розділяєте думку про те, що материнська любов - найсвятіша?»

Номер слайду 2

Типи мовлення Розповідь Опис Роздум

Номер слайду 3

Тип мовлення Розповідь – це висловлення про події, що відбулися (відбуваються чи відбуватимуться у певній послідовності. До тексту розповіді ставимо питання « Що сталося?...»

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Тип мовлення Опис – це висловлення про певні ознаки , властивості особи, тварини, предмета чи явища. До тексту-опису ставимо питання « Який?»Види опису: Художній. Науковий. Діловий

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Тип мовлення Роздум – це висловлювання, у якому доводими твердження шляхом міркування та за допомогою аргументів. До тексту-роздуму ставимо питання « Чому?»Роздум може бути: Повний Стислий (має тезу)

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Притча про дві жінки Якось прийшли до царя Соломона дві жінки, що сперечалися. Вони принесли маленьку дитину. Кожна з них запевняла, що це її дитина. Щоб довідатися, хто з них обманює, а хто каже правду, Соломон запропонував розсікти дитя навпіл і дати кожній жінці по половині. Звісно, він і не думав убивати маля, але сказав так, щоб випробувати їх тоді одна з жінок сказала: «Рубайте дитину хай не буде ні мені, ні тобі!». А друга закричала: «Краще їй віддайте дитя, тільки не вбивайте його!»Так Соломон довідався, котра з них справжня мати.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Легенда про мати-й-мачуху. Жив собі чоловік. Мав доньку й дружину, був роботящим. Та якось покинув свою сім'ю, пішов жити до іншої жінки. Але дуже любов дочку, тож навідувався до неї, приносив гостинці. Дізналася мачуха про це, та й задумала лихе. Вмовила чоловіка привести дитину потай від матері, мовляв, хоче їй гостинців дати. Коли він привів дівчинку, мачуха напоїла його. А з дівчинкою пішла погуляти. Підвела до кручу та й штовхнула її вниз. Але дівча зачепилося платтячком за камінь і повисло над урвищем…Мати, побачивши, що нема дівчинки, розтривожилась. Хтось сказав її, що дитя забрав батько. Побігла мати, ніби на крилах летіла, передчуваючи біду. Біля кручі глянула вниз- а там її донечка. Ухопила себе за коси, закричала страшно. А далі підбігла до тієї розвідниці, схопили її, та так удвох полетіло у прірву. На третій день поховали і матір і мачуху недалеко від тої кручі. Відтоді вся круча засіялася зіллям, яке назвали мати-й-мачуха. З одного боку листочки теплим сірим пушком вкриті, люди кажуть, що то «мати». А з другого, верхнього боку- нладенькі, темно-зелені, холодні- «мачуха». Навіть різним сторонами листочками не можна один до одного притуляти, бо вони ворогують, одразу чорніють.

Номер слайду 12

Материнське серце. Був у матері єдиний син, душі в ньому ненька не чула. Виріс, одружився з дівчиною небаченої краси. Привів молоду дружину в рідну хату. Незлюбила та свекруху, зненавиділа її. Мати боялася навернутися невістці на очі, сиділа в сінях. А згодом і в хлів перебралася. Та й це не заспокоїло жорстоку. Каже вона чоловікові: «Коли хочеш, щоб я жила з тобою вбий матір вийми з грудей серце і спали на вогні». Не здригнулася душа сина – так зачарувала його врода дружини. Каже він матері: «Наказала мені дружина вбити Вас, мама… А не послухаю- піде від мене». Заплакала мати й відповідає: «Ну що ж, синку, роби так, як велить серце. Пішов син з матір'ю в діброву, наламав сухого хмизу, поклав материне серце на жар. Спалахнув сучок, тріснув, полетіла жаринка в обличчя синові, обпекла боляче. Скрикнув він, затулив долонею. Стрепенулося серце материнське, прошепотіло: « Синочку мій рідний, тобі боляче? Зірви листок подорожника приклади до обпеченого місця, а зверху притули материнське серце… Потім його знов у вогонь покладеш…»Схопив син гаряче серце матері, уклав його у розкраяні груди, облив пекучими сльозами. Зрозумів, що ніхто й ніколи не любив його так, як рідна мати і такою величною і невичерпною була любов материнська, таким всесильним було бажання бачити сина щасливим . Що забилося серце, загоїлася рана. Підвелася мати і притисла кучеряву голову до грудей. Осоружною стала дружина, красуня, не зміг він повернутися до неї . Не повернулася додому й мати . Пішли вони степами широкими та й стали двома могилами високими.

Номер слайду 13

Рефлексія « Коло думок»Що вас найбільше вразило в сюжеті легенд?З якими типами мовлення ви зустрілися, опрацьовуючи тексти?Вкажіть, чи є тези, докази та приклади. Які стилі перегукуються в текстах?

Номер слайду 14

Домашнє завдання Скласти план та написати твір-роздум « Чи розділяєте думку про те, що материнська любов – найсвятіша?»(Див. додаток 1)

Номер слайду 15

Додаток 1твір-роздум «Чи розділяєте думку про те , що материнська любов- найсвятіша?» Я вважаю, що це дуже правильне твердження. Бо материнська любов всесильна, її не можна порівняти ні з чим. Ніхто не любить свою дитину так, як мати . Мама, матуся, матінка, таких слів можна «назбирати» безліч. Приємно, коли діти шанують матір, вдячні їй за народження і виховання. Поки живе ненька, до тих пір ми діти. Прослухана легенда про мудрі поради Соломона говорить про те, що сам зміст легенди і є доказом і прикладом твору-роздуму. Мати за будь-яких обставин залишається матір'ю, яка готова на все заради дітей. Недарма гаряче материнське серце оживає в грудях, коли синові боляче. Як було важко матерям пізнавати понівеченні тіла своїх дітей і не виказати правди… А як зараз, у час війни, матері хоронять єдиного сина чи дочку, які загинули за свою рідну Землю, за матір-Україну! Яке то гаряче материнське серце і яке воно сильне. Матір не вибирають. Її нам дає доля. Тому любов до матері закладена в нас самою природою. Сила материнської любові перемагає будь-яку відстань. Турбота неньки, її молитва завжди з дитиною…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литовченко Богдан
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
462
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку