Презентація «У чому відмінність лісу та парку».

Про матеріал
Презентація до теми «У чому відмінність лісу та парку» за підручником "Пізнаємо природу" 6 клас автора Д. Біди &45 (розроблено до модельної програми «Пізнаємо природу» 5- 6 класи автори: Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І.) В презентації розкриті наступні питання: • Особливості лісових угруповань. • Види лісів: хвойні, листяні, змішані. • Надземна і підземна ярусність. • Ланцюги видання та ланцюги розкладання в лісових екосистемах. • Види взаємозв’язків в лісових екосистемах. • Особливості парку як штучної екосистеми. • Рослини та тварини парків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

У ЧОМУ ВІДМІННІСТЬ ЛІСУ ТА ПАРКУ.6 клас «Пізнаємо природу»

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙТЕ!Чи доводилось вам бувати у лісі?Які рослини ростуть у лісах?Які тварини мешкають у лісах?Доведіть, що ліс є екосистемою.

Номер слайду 3

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ЛІСОВИХ УГРУПОВАНЬ. У лісових угрупованнях переважають дерева, які ростуть близько одне до одного. Залежно від складу деревних порід ліси поділяють на хвойні та листяні. Змішаними називають ліси, у яких ростуть і листяні, і хвойні дерева.

Номер слайду 4

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ЛІСОВИХ УГРУПОВАНЬ. Більшість хвойних лісів утворюють сосна, ялина, ялиця, модрина.

Номер слайду 5

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ЛІСОВИХ УГРУПОВАНЬ. Серед листяних лісів виділяють широколистяні (утворені дубом, кленом, липою) та дрібнолистяні (переважають береза, вільха, осика).

Номер слайду 6

НАДЗЕМНА Й ПІДЗЕМНА ЯРУСНІСТЬ. Неодмінною ознакою лісів є надземна й підземна ярусність, що виявляється в розташуванні рослин своєрідними поверхами. Завдяки таким просторовим зв’язкам рослини краще засвоюють таке необхідне для них світло, отримують воду й мінеральні солі, створюють умови для оселення інших рослин, грибів і тварин. У лісах виділяють такі надземні яруси: ярус дерев (деревостан), підлісок, ярус чагарників, ярус трав’янистих рослин, ярус мохів, лишайників, ярус опаду та підстилки.

Номер слайду 7

ЛАНЦЮГИ ЖИВЛЕННЯ В ЛІСОВИХ ЕКОСИСТЕМАХ. Важливим складником лісів є лісова підстилка, що формується з опалого листя, відмерлих пагонів і сухих гілок. Численні бактерії і гриби, що містяться в підстилці, розкладають її, перетворюючи на перегній та мінеральні речовини. Тому багато ланцюгів живлення починаються саме в лісовій підстилці. Їх називають ланцюгами розкладання, саме вони переважають в лісових екосистемах.

Номер слайду 8

ЯКІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ЛІСОВИХ УГРУПОВАННЯХ. Велике різноманіття організмів-утворювачів є причиною того, що в лісах спостерігаються всі можливі форми взаємозв’язків між організмами. Харчові зв’язки. Найвідомішими фітофагами лісів є олені, лосі, зайці-русаки. З хижаків трапляються куниця, рись, вовк, росомаха, лисиця. Рослинну і тваринну їжу споживають білки, їжаки, кабани. Загалом харчова мережа лісів складна й розгалужена.

Номер слайду 9

ЯКІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ЛІСОВИХ УГРУПОВАННЯХ. Просторові зв’язки. Лісовий простір наповнений мешканцями від землі до найвищого верховіття дерев. Наприклад, у кроні листяного лісу живуть комахи-листоїди, синиці, зяблики; стовбури дерев — прихисток для комах-короїдів, дятлів, сов, вовчків; у підліску мешкають косулі, дрозди; у трав’яному ярусі — равлики, ящірки, вужі, зайці; у лісовій підстилці — дощові черв’яки, мокриці, багатоніжки, миші, бурозубки.

Номер слайду 10

ЯКІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ЛІСОВИХ УГРУПОВАННЯХ. Зв’язки поширення. Багато лісових тварин вживають у їжу насіння і плоди рослин та сприяють їх поширенню. Серед птахів — горіхівка, шишкарі, сойка; серед ссавців – бурундуки.

Номер слайду 11

ЯКІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ЛІСОВИХ УГРУПОВАННЯХ. Зв’язки поселення. Серед лісових тварин є дуплогніздники — птахи й деякі звірі, які влаштовують свої гнізда в дуплах дерев. Це дятли, сови, білки, вовчки, кажани. На гілках дерев ростуть лишайники, наприклад, «бородатий мох».

Номер слайду 12

ЯКА ОСНОВНА ОСОБЛИВІСТЬ ПАРКІВ. Парк — це штучна екосистема, створена людиною для відпочинку, озеленення, збереження рослин і тварин. Парки бувають різними. Наприклад, парк квітів, парк дерев, парк каменів, ботанічний сад, зоопарк.

Номер слайду 13

ЯКА ОСНОВНА ОСОБЛИВІСТЬ ПАРКІВ. У структурі парків розрізняють два компоненти: природний - джерела, струмки, скелі, камені, рослини, тварини; штучний - архітектурні статуї, тераси, алеї, газони, штучні гроти, скамейки.

Номер слайду 14

ЯКА ОСНОВНА ОСОБЛИВІСТЬ ПАРКІВ. Склад рослин у багатьох парках вирізняється різноманітністю. Найбільш улюбленими є дуб, граб, липа, клен, ясен, береза. У старовинних парках переважали листяні породи, а в сучасних — хвойні (кипарис, туя, блакитна ялина, сосна). Популярними кущовими рослинами парків є бузок, калина, горобина, дерен. Багаторічні квітучі рослини використовують для створення альпійських гірок, яcкравих клумб.

Номер слайду 15

ЯКА ОСНОВНА ОСОБЛИВІСТЬ ПАРКІВ. Догляд за парками передбачає скошування трави, підрізання гілок, спилювання старих дуплистих дерев, спалювання чи вивезення листяної підстилки. Стійкість парків є дуже низькою. Наприклад, спалахи чисельності комах не регулюються тваринами, що їх споживають, оскільки внаслідок незначної ярусності їм не вистачає природних місць для оселення. Відсутність лісової підстилки та ланцюгів розкладання збіднює грунт поживними речовинами.

Номер слайду 16

1. За поданим малюнком складіть 2 ланцюги виїдання і 1 ланцюг розкладання. 2. Заповніть таблицю «Порівняння лісу і парку». Завдання для самоконтролю. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ознаки для порівняння. Ліс. Парк1. Тип екосистеми (природня чи штучна)2. Види3. Ступінь втручання людини4. Ланцюги живлення (типи ланцюгів, довгі чи короткі, розгалуджені чи ні)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Несчетна Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Максименко Наталія Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Тодоров Леонід
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Тодоров Леонід
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Зінченко Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Решетова Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
5 квітня
Переглядів
4635
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку