Урок та презентація до нього: "Розповідь"Улюблені квіти моєї мами"(в художньому та науковому стилі)"

Про матеріал
Урок підготовлено до шкільного конкурсу з природознавства "Карусель" для паралелі 5 класів. Кожен клас обрав колір веселки, учитель - тему уроку, і з різних предметів проводились уроки, теми яких пов'язані з природою. З української мови було обрано фіолетовий колір, тому вся тема, презентація насичена цим кольором. Урок проведено навесні, тому діти мали змогу підготувати й живі квіти, які демонстрували під час читання розповідей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку комунікативних умінь № 27. Розповідь “Улюблені квіти моєї мами” У ХУДОЖНЬОМУ та НАУКОВОМУ СТИЛІ

Номер слайду 2

Бесіда Чим відрізняється будова текстів художнього та наукового стилів мовлення? Художній стиль 1.Вибір квітки(назва). 2.Опис рослини. 3.Цікавий випадок. 4.Висновок. Науковий стиль 1.Вибір квітки(назва). 2.Походження її. 3.Види,сорти, кольори. 4.Догляд за рослиною. Які ви знаєте типи текстів? Чим розповідь відрізняється від опису та роздуму? На яке питання відповідає твір-розповідь? Які ознаки має текст-розповідь?

Номер слайду 3

1. Зміст розповіді повинен відповідати …. 2. Не писати…. 3. Стежити за порядком …. 4. Використовувати засоби зв’язку між …. 5. Зробити досконалим …. Доповніть речення відповідно до вимог щодо створення розповіді.

Номер слайду 4

Кубування Розгляньте квітку різнобічно (із позицій шести граней куба) за такими вказівками: 1. Придумайте назву вашої розповіді. 2. Чітко визначте тему й основну думку висловлювання. 3. Назвіть місце й час події, про яку розповідаєте. 4. Не забувайте, що розповідь повинна мати вступ, основну частину і закінчення. 5. Зверніть увагу на дієслова, бо саме навколо дії розгортається зміст розповіді. 6. На які думки вас наштовхнула подія?

Номер слайду 5

Уявіть ситуацію: на день народження мамі подарували квіти. Складіть художню або наукову розповідь про ці квіти, скориставшись запропонованим планом. Зверніть увагу на висоту, стебла, колір і форму пелюсток і листочків, призначення рослини.

Номер слайду 6

Рефлексія Які завдання викликали у вас труднощі? Яке завдання сподобалося найбільше?

Номер слайду 7

Скоромовки Летів горобець, сів на хлівець, А як вийшов стрілець, то утік горобець. *** Летів горобець через безверхий хлівець. Ніс четверик гороху, без червотоку, Без червоточини, без почервоточини. *** На возі коза, під возом лоза.

Номер слайду 8

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Творче завдання: напишіть розповідь про троянду в науковому стилі. Вивчіть скоромовку: Летіла лелека, заклекотіла до лелеченят.

ppt
Додано
17 січня 2019
Переглядів
3332
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку